Sürücüler dikkat… Caddelerde kameralar var… Hız sınırını aşanın cezası postayla eve gelecek

Söylemeye gerek bile yok… Trafik kazalarının çok büyük bölümü aşırı hız nedeniyle yaşanıyor. Kimi sürücüler işlerinin acele olduğu gerekçesiyle, kimi sürücüler içlerindeki hız tutkusu nedeniyle, kimi sürücüler de sabırsızlıkları nedeniyle hız sınırlarını aşıyorlar.
Bu da…
Hızlı giden aracın hem kontrolünü zorlaştırıyor, hem de acil durumlarda ya da tehlike anlarında fren yapamama sorununa yol açıyor. Daha açık söylemek gerekirse, hızlı giden bir aracın fren mesafesi uzadığı için acil durumda durabilmesi de zorlaşıyor.
O nedenle…
Gerek şehir içi yollarda, gerek şehirlerarası yollarda denetim yapan trafik polisleri radar cihazıyla hız denetimlerine önem veriyorlar.
Bu denetimin disiplinli olarak sağlandığı yollarda sonuç alındığı, sürücülerin önce kendilerini frenlemeyi başardıkları görülüyor.
Ancak…
Doğal olarak her an her yolda radar kurup hız denetimi yapamıyorlar.
Oysa…
Bu denetimi kalıcı hale getiren uygulamalar dünyadaki büyük kentlerde hep var. Türkiye’de de bazı iller birkaç yıldır sabit elektronik sistemlerle hız kontrolu yapılıyor.
İşte…
Bu uygulama, Mobese sistemiyle eşzamanlı olarak Bursa’ya da geldi.
Daha doğrusu…
Bir süredir şehir içindeki bazı yollarda sürdürülen çalışmalar tamamlandı.
Bu kapsamda…
Örneğin Yalova Yolu ve Mudanya Yolu gibi sürücülerin hız yaptıkları yollarda bazı noktalara, yolun üstünden geçen platformlar kuruldu. Geçmişte şehir girişleri ya da ana caddelerde kurulan zafer taklarına benzeyen bu platformların üzerinde hem Mobese sisteminin kameraları var, hem de araçların hızını ölçen sabit radarlar yer alıyor.
Gerçi…
Mobese sistemi henüz tamamlanmadığı için çalışmaya başlamadı ama sabit radarlar sisteme bağlandı ve çalışmaya hazır hale geldi.
O bakımdan…
Siestemin kurulduğu caddelerde bundan böyle trafik polisi ekiplerinin radarla hız kontrolu yapmalarına gerek kalmadı. 24 saat işbaşında olan cihazlar, belirlenen hız sınırının üstünde geçen araçların o anda fotoğraflarını çekecekler ve çekilen radar fotoğrafı ceza makbuzuyla birlikte plaka adresine postayla gelecek.
Yani…
Cihazların altından 70 kilometrenin üstünde bir hızla geçen binek araçlarla 50 kilometreyi aşan ticari araçların sürücülerinin evlerine 130 liralık ceza makbuzu postayla gelecek.
Bu uygulamaya hafta başından itibaren tüm sürücülerin hazır olmaları gerekiyor.