Onun yaşamı film gibi… Naziler’den kaçtı, Menderes’le siyaset yaptı, Nazım ve Çağlayangil’le hapis yattı

Ahmet Reis adını bugün Bursa’da Doğru Yol Partisi/Demokrat Parti saflarında siyaset yapanların neredeyse hepsi bilir, yakından tanır.

Aslında…
Onun filmlere konu olacak türden ilginç ve bir o kadar da özel yaşam öyküsü var.

Örneğin…
1930 yılında Bulgaristan’da doğdu. Ama daha 14 yaşındayken, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Bulgaristan’a saldırmasıyla birlikte yaşamı olduğu gibi değişti.

Çünkü…
Naziler’den kaçtı ve Yunanistan’a sağındı. Burada bir yıl mülteci kamplarında yaşadı. Sonra bir şekilde Kırkağaç Kapısı’ndan Türkiye’ye girmeyi başardı.

Ana vatanına gelmişti ama, yurda girebilmesi için en az bir akrabasının olması ve o akrabanın da Ahmet Reis’e kefil olması gerekiyordu.
O akraba güçlükle bulundu, Reis de sınırı geçip Türkiye topraklarına kavuşmayı başardı.

Ardından…
Bursa’ya gelip yerleşti ve 1946 yılında, hem de 16 yaşındayken Demokrat Parti’nin kuruluşu ile birlikte Celal Bayar ve Adnan Menderes’in siyaset arkadaşı oldu.

O süreçte…
Adı bir olaya karışınca cezaevine girdi. Bursa Cezaevi’ndeki günleri sırasında büyük şair Nazım Hikmet’le tanıştı. Bir yanda koyu bir Demokrat olan Ahmet Reis ve diğer yanda o günün komünizm suçlusu olan Nazım Hikmet cezaevinde sıkı dost oldular.

Ahmet Reis cezaevinden çıktıktan sonra da dostu Nazım Hikmet’i her fırsatta ziyaret etti.

Derken…
1960 ihtilali yaşandı ve yönetime el koyan ordu Demokrat Parti’yi devirdi. DP’nin yönetici ve önde gelen taraftarları illerde tutuklanıp cezaevine kondu.

Ahmet Reis bu kez de dava arkadaşı konumundaki İhsan Sabri Çağlayangil’le hapis arkadaşı oldu.

O dönemde…
Çağlayangil ve Reis’le birlikte pek çok DP’li ihtilal ortamının hapisanesi olan Işıklar Askeri Cezaevi’nde yattılar.
80 yıllık yaşam, 64 yıldır hiç değişmeyen siyasi çizgi Ahmet Reis’i bugünlere getirdi.

Ve…
Koca çınar Ahmet Reis için dün akşam Demokrat Parti Osmangazi İlçe’de çok özel bir vefa gecesi yapıldı.
DP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Koyuncu tarafından düzenlenen ve pasta kesilen gecede siyaset vefası anlamında Ahmet Reis’e bir de plaket verildi.

Filmlere konu olacak türden maceralı ve renkli bir yaşama sahip olan Reis kendisi için ilk kez bir tören yapılmasına tanık olduğu için duygu dolu anlar yaşadı.

Aslında…
Bu bile yerel siyaset uygulamasında insanı onurlandıran örnek yaklaşım çerçevesinde önem taşıyor.

Biz de…
Yılların partilisini, davanın yılmaz savunucusunu, DP’nin koca çınarını yaşamı boyunca ilk kez plaket vererek onurlandıran DP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Koyuncu ve yönetimini kutluyor, bu yaklaşımlarının herkese örnek olmasını diliyoruz.