Tasfiye görüntüsünü silme projesi: DP-Anavatan tam kadro 27 Mayıs’ta Celal Bayar’ın huzurunda

Yıllarca uğraştıktan sonra Doğru Yol Partisi/Demokrat Parti ile Anavatan Partisi 31 Ekim 2009’da merkez siyasetini güçlendirme hedefiyle nihayet birleşmeyi başardılar.
Ama…
Bu birleşme, üzerinde uzun süre çalışılmasına karşın aceleye gelmiş bir proje olmaktan öteye gidemedi.
Çünkü…
Hem Genel Merkez düzeyinde, hem teşkilat bazında gerçekçi bir birleşme sağlanamadı ve bunun sonucunda da hedefe ulaşılamadı.
Öyle ki…
Mahkeme kararıyla yapılan DP Bursa Olağanüstü İl Kongresi’nde, birleşmiş partinin Anavatan kanadının tasfiye edildiği görüntüsü doğdu.
Bu da…
Partilerini kapatıp gelen, yeni partilerinde de eşit ve hakça muamele bekleyen DP’nin Anavatan kadrolarında gönül kırgınlığına yol açtı.
Nitekim…
Bu konu, Anavatan kanadından gelen bir isim olan DP Genel İdare Kurulu Üyesi Orhan Efe’nin, yeni seçilen DP İl Başkanı Abdullah Biçen’i ziyaretinde de en önemli gündem maddesiydi.
Gerçi…
Efe bu ziyareti tek başına yapmayı planlamıştı ama Anavatan’da birlikte siyaset yaptığı son yönetim kurullarındaki arkadaşları da katılınca, 70 kişilik bir ziyaretçi grubuna dönüştü.
Efe ile birlikte Biçen’e kutlama ziyaretine gelenler arasında, Özal döneminde Devlet Bakanlığı yapan İlhan Aşkın ile Anavatan’ın son il başkanı Meliha Bağcıoğulları ve ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri vardı.
Ziyaret sırasında…
Kongrede ortaya çıkan tasfiye görüntüsünü ima eden Efe’nin hakça ve eşit yönetim ağırlıklı konuşması dikkat çekiciydi. Eski bakan Aşkın’ın duygu dolu konuşması da orada bulunan herkesi etkiledi.
Hatta…
DP İl Başkanı Biçen bu duygusal ortam üzerine Aşkın’ın elini bile öptü.
Fakat…
Samimiyetinden ve düşüncesini açık açık söyleme alışkanlığından kaynaklanan şu sözleri yine de orada bulunan eski Anavatanlılar’ın buz kesmelerine neden oldu:
“Aslında ben yönetime sizden de isimler almak istiyordum. Ama kongreyi kazanmak zorundaydım. Teşkilat sizi istemediği için yönetime kimseyi alamadım. Halbuki Meliha Hanım’ı arayıp birlikte çalışmak istediğimizi bile söylemiştim.”
Yine de…
Görüşmeler tatlı esprilerle geçti. GİK Üyesi Orhan Efe, kendilerine ANAP’ın kurucusu rahmetli Turgut Özal’ın “Benim size hatıram” diyerek yolladığı portre tabloyu “Bunun yeri burası” diyerek Biçen’e armağan etti.
Tabloyu da…
Anavatan’ın son il başkanı ve DP’nin kongreden önceki il başkanvekili olan Meliha Bağcıoğulları’na verdirdi.
İşte…
Bu ortamda Anavatan’ın son Umurbey Belde Başkanı olan Halil Çelebi ile Anavatan’ın son Gemlik İlçe Başkanı ve şu anda da DP Gemlik İlçe Başkanı olan Ferhat Kurt’tan, hem iki partinin birlikteliğini gösterecek, hem de kongrede ortaya çıkan Anavatan’ın tasfiye edildiği görüntüsünü silecek bir proje önerisi geldi.
Proje…
DYP/DP ve Anavatan’ın eski yeni tüm il ve ilçe başkanlarıyla yönetim kurulları, kadın ve gençlik kollarının hep birlikte Celal Bayar’ın Umurbey’deki anıt mezarını ziyaret edip çelenk koymaları yönündeydi.
Proje beğenilince, hemen orada ziyaretin tarihi de belirlendi:
27 Mayıs 2010:
Bu tarih…
DP’nin kurucusu, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Adnan Menderes başbakanlığındaki DP iktidarına karşı yapılan darbenin yıldönümü olduğu için daha da benimsendi.