İdare Mahkemesi plan tadilatını dondurunca Güzelyalı’da inşaatlar durdu, bitmiş yapılara da tapu alınamıyor

Yıllar önce Mudanya’ya bağlı bir köydü. Sonra 1994 yerel seçimleriyle birlikte belde oldu ve ilk kez belediye başkanı seçti. Ama Büyükşehir sınırları içindeki beldeler kapatılınca, belediye özelliğini yeniden kaybetti ve Mudanya’nın bir mahallesi haline geldi.
Bununla birlikte…
Geçmişten bugüne Bursa’ya en yakın sahil beldesi olduğu için Bursalılar’ın yazlık mekanı olarak kabul görüyor.
Yıllarca…
Bursa’nın eşrafı yazlık olarak burasını kullandı.
Şimdilerde ise…
Kente yakınlığı nedeniyle Bursa’nın banliyösüne dönüştü. Özellikle iki yıl önce doğalgazın da gelmesi ve ulaşımın kolaylaşmasıyla yazlık konutların mekanı olmaktan çıkmaya başladı, 4 mevsim 12 ay yaşamın sürdüğü bir yerleşim merkezi haline geldi.
Halk burasını Burgaz olarak tanıyor ve biliyor. Oysa tabelasında ve resmi belgelerde Güzelyalı olarak geçiyor.
Hele…
İstanbul ile Bursa’nın arasını 1.5 saate düşüren hızlı feribot iskelesinden sonra halkın Burgaz olarak bildiği Güzelyalı’da hem iskan hem yaşam çok değişti ve gelişti.
Daha da gelişiyordu.
Burgaz’ın her yerinde modern inşaatlar başlamıştı. Yazlık konutlar bölgesi olmaktan çıkıp deniz kenarında bir yaşam merkezi olmaya dönüştüğü aşamada, resmi adıyla Güzelyalı’da gerçekten çok modern yapılar yükselmeye başladı.
Kimi kooperatif, kimi site, kimi özel yapı. Hepsinde de hem yapanlar memnundu, hem de buralardan daire ya da ev alanlar mutluydu.
Gelişme sürecine uygun olarak, üstelik Güzelyalı Belediyesi’nin varlığını sürdürdüğü dönemde ihtiyacı karşılamak için yeni imar planları yapıldı. Bazı bölgelerde de Güzelyalı Belediyesi tarafından plan tadilatları gerçekleştirildi.
İşte…
Bu plan tadilatlarından birinde sorun çıktı.
Daha açık söylemek gerekirse…
Güzelyalı Belediye Meclisi kararıyla 2007 yılında Altınkum mevkiinde gerçekleştirilen plan tadilatına, inşaat kat yüksekliğini arttırdığı ve yolları daralttığı gerekçesiyle Nezih Sütçü adlı vatandaş tarafından İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.
Vatandaşın başvurusu üzerine Bursa 1. İdare Mahkemesi konuyu ele aldı ve ilk incelemede, telafisi mümkün olmayacak sonuçların doğmaması için Güzelyalı’daki tüm plan tadilatlarını donduran bir karar verdi.
İlk şok da burada yaşandı.
Çünkü…
Başvuru Burgaz’ın küçük bir bölgesi için yapıldığı halde, ilk karar Burgaz’ın tamamı için çıktı.
Bununla birlikte…
Altınkum mevkiindeki itiraz üzerine Güzelyalı’daki plan tadilatlarının tümünü dondurup inşaatları durduran Bursa 1. İdare Mahkemesi kesin kararını vermeden önce bir Şubat 2010’da bir de bilirkişi atadı.
Konuyu takip eden çevrelerde bilirkişinin raporunu hazırladığı, ancak henüz mahkeme gündemine gelmediği konuşuluyor.
Oysa…
Halkın Burgaz olarak bilip söylediği, resmi adı Güzelyalı olan yerleşim merkezi yeni inşaatlarla sürekli büyüyüp gelişen bir bölge. Üstelik, yaz sezonu da geldiği için buradaki yaşam daha da artacak.
Ne var ki…
Mahkeme henüz kesin kararını vermediği için yeni inşaat yapılamıyor, başlayan inşaatlar bitirilemiyor, bitmiş olanların da tapusu alınamıyor.
Öyle olunca…
İnşaatını bitiren müteahhitler ya da inşaat şirketleri tapu veremedikleri için satış yapamıyorlar. Bu da, zaten zor günler geçiren inşaat sektörü için ayrı bir sıkıntı haline geliyor.
O nedenle…
Öncelikle inşaatlarını bitiren inşaat şirketleri tapu verip satış yapabilmek için, sonra da başlamış ya da planlanmış inşaatların sahipleri inşaatlarını bitirip vaadlerini yerine getirebilmek için İdare Mahkemesi’nin kesin kararını bekliyorlar.
Sıkıntı gerçekten büyük.