DP kongresine saatler kala sürpriz karar: Yıldırım İlçe Başkanı Turgut Topçu ve yönetimi görevi bıraktı

Karşıdan baktığımızda görülen şu: Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk hukukçu ve çok deneyimli bir siyasetçi. Aynı şekilde DP Genel Merkezi’nde yönetim görevi üstlenenler de yıllarca DYP/DP ve Anavatan Partisi’nde siyaset yapmış son derece deneyimli isimler.
Gelin görün ki…
Mevcut siyasi partiler arasında belki de en deneyimli kadroya sahip olan DP, siyasette bugüne kadar görülmemiş acemilikler yapıyor.
Özellikle de…
Kamuoyu araştırmalarına göre partinin oyunun neredeyse yeni kurulan partiler seviyesine indiği bir süreçte teşkilatlara bir halka daha ekleyip büyütmek yerine parçalayıp yok etmeye yönelik adımlar atıyor.
Bir kere…
DP Genel Merkezi iki partinin birleşme sonrası yeniden yapılanma süreciyle ele geçen herkesi kucaklayıp partiyi büyütme fırsatını değerlendiremedi. Eski yönetimleri –örneğin Bursa teşkilatlarını- görevden alırken de, yerlerine atama yaparken de çok ciddi hukuksal hatalar peş peşe geldi.
Nitekim…
O hatalar sonucu Bursa’da başta İl Yönetim Kurulu olmak üzere 7 ilçede mahkeme kararıyla kongreler yapıldı, kongreleri toplaması için mahkemelerce kayyum heyetleri atandı.
Sonra…
Osmangazi’de olduğu gibi, kongreden çıkan yönetimi demokratik teamülleri hiçe sayarak görevden almak istedi, bunu da beceremedi.
Üstelik…
Öyle bir yol izledi ki, birleşme sonrası tek vücutta bütün haline gelmeye çabalayan teşkilatları bir daha yan yana gelemeyecekleri şekilde bölüp karşı karşıya getirdi. Görevden almak istediğini alamıyor, atamak istediğini atayamadı.
Bütün bu süreçte, teşkilatlara verdiği sözlerin hiçbirini yerine getiremedi.
Daha da vahimi…
Mahkeme kararıyla kongreler yapılırken İl Başkanı Ayhan Barışıcı’ya “Kayyumlu kongrelerde seçilenler görevden alınacak” açıklaması yaptırdı, bunu beceremediği gibi İl kongresi öncesi bir başka skandala imza attı.
Bunu da…
Bursa’da bir il başkanı varken, başka bir partiliyi Ankara’ya çağırıp, “Genel Başkan ve Genel Merkezin adayı” olarak kongreye üç gün kala sahaya sürerek yaptı.
Böylece…
Birleşme sonrası yeniden yapılanmayı sağlamak üzere göreve getirdiği İl Başkanı Ayhan Barışıcı’nın arkasında durmayıp ortada bırakan bir görüntü çizdi.
Böyle bir havada girilen Demokrat Parti Olağanüstü İl Kongresi’ne artık saatler kaldı. Yarın, yani 8 Mayıs 2010 Cumartesi günü saat 15.00’te Buttim’de Ersel Oytun, Abdullah Biçen ve Mehmet Hamaloğlu seçilebilmek için yarışacaklar.
Bir anlamda…
Genel Merkez’in acemiliklerle başlayıp klasik ayak oyunlarına dönüştürdüğü ortamda karşı karşıya gelecekler.
İşte…
Bu ortamda Demokrat Parti Yıldırım İlçe Başkanı Turgut Topçu, yarın yapılacak kongreyi görüşmek üzere yönetim kurulunu bugün toplantıya çağırdı.
Topçu siyasete gençlik kollarından başlayan, çok kısa sürede olgunlaşan, birleşme sonrası 5 ay önce Yıldırım İlçe Başkanı olarak görev üstlendiğinde tek bir itiraz ve karşı ses çıkmadan yönetimini oluşturup çalışan, hatta bize göre bu partide İl Başkanı olması gereken bir kişi.
Genç yaşta elde ettiği siyasi deneyimle, kongre öncesi gelişmeleri değerlendirmek üzere yönetim kurulunu toplaması bile onun siyasetteki farkını gösteriyor.
Gelişmelerin enine boyuna ele alındığı bugünkü toplantıdan çıkan sonuç ise, DP için olduğu kadar Bursa siyaseti için de sürpriz bir karar özelliği taşıyor.
Çünkü…
Topçu ve yönetimi toplantıda iki aşamalı karar aldılar.
Birincisi…
DP Yıldırım İlçe teşkilatı, yarınki kongrede taraf olmayacak.
Yani…
Toplantıda, adaylardan hiçbirine destek vermeme kararı aldılar.
İkincisi…
Topçu, yönetimi adına siyaset geleneğine de ders olabilecek bir değerlendirme yapıyor:
“Seçilecek il başkanının elini güçlendirmek, kendi istediği ilçe başkanı ile çalışabilmesini sağlamak amacıyla ilçe başkanlığı kariyerime bugün itibariyle son veriyorum.”
Aslında…
Topçu ilk anda kongre sonrası görevi bırakmayı düşünüyor. Fakat, kararını kongre sonrası deklare etmesi halinde yeni seçilen il başkanına tepki gibi algılanacağını düşünüp, yönetim kurulundaki arkadaşlarıyla görüşerek kararı bugünden yürürlüğe koyuyor.
Sonuç olarak…
Genel Merkez’in garip uygulama ve müdahaleleriyle her şeyin kontrol dışına çıktığı bir ortamda Turgut Topçu’nun kararını üç açıdan değerlendirmek gerekiyor:
Bir…
Bu karar siyaseten çok doğru bir karar.
İki…
Topçu’nun kararı kendi başına değil, yönetim kurulunu toplayarak alması siyasette ekip hareketi açısından çok önemli ve örnek alınması gereken bir durum.
Üç…
Kararın açıklanması da zamanlama açısından çok doğru bir süreç.
Bu arada…
Topçu ile birlikte DP Yıldırım İlçe Yönetim Kurulu da topluca görevi bırakmış oldu. Turgut Topçu başkanlığıhdaki DP Yıldırım İlçe Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyordu:
Turgut Topçu (Başkan), Erdal Altun, Abizet Akdere, Adnan Sönmez, Ahmet Kılıç, Ali Akman, A.Özkan İlhan, A.Nesrin Düşünceli, Arslan Arslan, Atilla Kaymak, Ayhan Saçlı, Cahide Surgun, Cumali Çanak, Ecevit Yıldırım, Emine Batur, Erdoğan Acar, Erhan Öztürk, Erol Uvut, Ferhat Akgün, Faruk Durak, Hasan Kamburoğlu, Haci Hasan Gül, Hüseyin Arslan, Hilal Şeker, Hamza Hamzaoğlu, İsmail Gültekin, İsmail Turan, İbrahim Topal, İsmail Yıldırım, İbrahim Tunca, Kayıs Denizoğlu, Kazım Dağlar, Mustafa Ekinci, Murat Demirkol, Mehmet Güner, Mukadder Molla, Mustafa Ülker, Orhan Bozkurt, Orhan Kaya, Pervin Varol, Recep Kırbaş, Refet Serbest, Selahattin Özmen, Selahattin Algaz, Sultan Demirci, Songül Sılacı, Sibel Kurdoğlu, Selvi Demir, Seher Dibekoğlu, Şüayip Yılmaz, Tolga Kornoşor, Ümit Kepir, Yurtsever Sarıkaya, Yusuf Cem Ustahanlı, Yasin Turgut.