Demokrat Parti’de mahkeme kararıyla yapılacak il kongresine geri sayım başladı… İlk aday Ersel Oytun

Demokrat Parti kendi iç bünyesindeki mücadeleler nedeniyle Bursa’da çok özel bir süreçten geçiyor. Görünüşe göre o özel süreç henüz tamamlanmadı.
O nedenle…
DP Bursa teşkilatında yaşananları, özellikle de DP’nin ilk kez yaşadığı mahkeme kararıyla olağanüstü kongreler sürecini daha iyi izleyebilmek için gelişmeleri de sık sık anımsamak gerekiyor.
İlk hareket…
Demokrat Parti-Anavatan Partisi birleşmesi sonrası yeniden yapılanma kapsamında teşkilatların görevlerinden alınması ve yeni atamalar yapılmasıyla geldi.
Fakat…
Görevden alınan teşkilatlar, atanan yönetimlerin yasal süre içinde kongre kararı almadıkları gerekçesiyle mahkemeye başvurup olağanüstü kongre istediler.
Mahkemeler de, İl dahil 7 ilçe için olağanüstü kongre kararı verdi ve bunu gerçekleştirmek üzere de kayyum heyetleri atadı.
Kararlardan biri de, 9 Mart günü Bursa 4. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden çıktı. Eski il başkanı Füsun Yaşar’ın açtığı, daha sonra Eyüp Özkan’ın da müdahil olarak katıldığı davada mahkeme olağanüstü İl kongresi kararı verirken, davacı tarafın önerdiği Ahmet Aktaş ve Tuba Ulutaş’ın yanı sıra parti yönetiminin önerdiği Günay Özbek’ten oluşan karma bir kayyum heyeti atadı.
Kayyum da kongreyi 18 Nisan 2010 Pazar günü Buttim’de yapmayı kararlaştırdı.
Bu aşamada…
Yine mahkeme kararıyla yapılan Osmangazi kongresini İsmet Koyuncu kazandı. Fakat Koyuncu yönetimini Genel Merkez görevden almak üzere harekete geçti.
Üstelik…;
Genel Merkez görevden alırken “yapılacak tüm kayyumlu kongrelerde seçilen yönetimler için aynı işlemin tekrarlanacağını” açıkladı.
Yani…
Olağanüstü kongrelerde seçilen yönetimlerin hepsinin görevden alınacağını ve daha önce atanan yönetimlerin tekrar göreve getirileceğini açık açık beyan etti.
Ardından…
Görevden alınan il başkanı olan ve mahkemeler sürecini başlatan Füsun Yaşar’ın ani bir kararla Ankara’ya gidip Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk’la görüştüğü, bu görüşmede de il kongresiyle ilgili mahkeme kararını geri çekme karşılığında, karar verilen ilçe kongrelerinin yapılıp seçilenlerin görevden alınmamasını, Osmangazi’de de kongreyi kazanan yönetimin göreve iade edilmesini istediği duyuldu.
Buna karşılık olarak Genel Merkez de böyle bir pazarlığın söz konusu olmadığını açıkladı. Böyle bir ortamda kayyum heyeti de toplanıp 18 Nisan kongresini erteledi.
Bunu…
Osmangazi’deki kongrede seçilen İsmet Koyuncu yönetimini değiştirmek için yeniden düğmeye basılması izledi.
Ne var ki…
DP Genel Merkezi görevden alma belgesi için Koyuncu’yu ikna edemedi. Edemediği için de göreve atananlarla görevini sürdürmek isteyenler partide karşı karşıya geldiler. Sert tartışmaların yaşandığı o tartışma sırasında partiye polis bile çağrıldı.
İşte…
Böyle bir sürecin sonunda ve de mahkeme kararı gereği DP’nin olağanüstü il kongresi önümüzdeki pazar günü, yani 8 Mayıs 2010 Cumartesi günü Buttim’de yapılacak.
O nedenle…
Geri sayımın başladığı kongre için aday arayışları da hız kazandı.
Kulislerden kulağımıza gelen haberlere bakılırsa, Füsun Yaşar bu kez aday olmayı düşünmüyor. Aday olmama gerekçesini de “Ben kendim için bu süreci başlatmadım, partiye demokrasi gelmesi için davalara öncülük ettim” şeklinde açıkladığını duyuyoruz.
Kongrede aday olmayacağı kesin olan bir kişi daha var: Ayhan Barışıcı.
O zaten daha en başında kongrelerde kendisinin ve atanan arkadaşlarının aday olmayacaklarını açık açık söylemişti.
Bunun üzerine…
Son haftaya girilirken teşkilatlarda Ersel Oytun adı öne çıktı.
Açıkça söylemek gerekirse…
Ersel Oytun’u daha kısa adı Gesiad olan Genç Sanayici ve İşadamları Derneği’ndeki çalışmalarından bu yana tanır ve severiz. Doğru Yol Partisi ve devamında Demokrat Parti’de önemli görevler üstlendi.
Örneğin…
4 dönem üst üste, 5 değişik il başkanının yönetiminde İl Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Partinin sevilen ve güven duyulan ismi olarak biliniyor. Son yerel seçimde partinin Seçim Merkezi Koordinatörlüğünü tek başına yürüttü. Merkez Karar Kurulu Üyesi olarak partinin üst yönetiminde hizmet verdi.
Gerçi…
Henüz kendisinden adaylık açıklaması gelmedi ama, kongreye doğru teşkilatlardan yoğun bir istekle karşı karşıyla olduğu haberleri şu an için DP kulislerinin en çok konuşulan konusu.
Daha açık söylemek gerekirse, teşkilat kademelerinin Oytun’un il başkanlığı için ittifak yaptıkları konuşuluyor.
Bu arada…
Kayyumun ertelediği 18 Nisan kongresi yapılmış olsaydı, Gemlik’in eski ilçe başkanı Mehmet Hamaloğlu ile Gençlik Kolları’ndan gelen ve partinin her işinde en önde koşan isimlerden biri olarak her zaman dikkat çeken Faruk Bayezıt da aday olacaklardı.
8 Mayıs için onlar da henüz son kararlarını vermiş değiller.