CHP kurultayına saatler kala Parti Meclisi kulisi karıştı… 12 ilçe başkanı ortak karar aldı ve harekete geçti

Her yönüyle bugüne kadar yaşanmamış bir kurultay süreci geçiyor. Üstelik bu kurultay Cumhuriyet Halk Partisi içindeki dengeleri tümüyle değiştirirken, parti dışında da en yakından izlenen kurultay haline geldi.
Özellikle…
CHP seçmeni ya da CHP’ye oy verebileceği halde bugüne kadar çeşitli nedenlerle oy vermemişler açısından yarınki kurultayda ortaya çıkacak tablo biraz daha önem taşıyor.
Bir kere…
Daha 15 gün öncesine kadar hiç kimsenin aklına bile gelmeyecek ilk sonuç alındı. Artık Deniz Baykal yok. Yıllarca CHP içinde tek lider olarak kalan Baykal yeniden aday olma ortamını bulamadığı gibi kurultay salonuna bile gelmeyecek.
Yanı sıra…
Parti örgütünde de önemli değişiklikler söz konusu.
Örneğin…
Yine daha 15 gün öncesine kadar Bursa’nın Parti Meclisi’ne önereceği en güçlü isim olarak, İl Başkanı Gürhan Akdoğan’ın tam desteğini alan Ali Nihat Irkörücü görülüyordu.
Üstelik…
Irkörücü 3 yıla yaklaşan Parti Meclisi Üyeliği görevi sırasında iyi de performans gösterdi, sorumluluğunun gereklerini yerine getirdi.
Ancak…
Baykal’ın beklenmedik şekilde genel başkanlıktan ayrılması, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni lider olarak ortaya çıkması, en yakınında da Genel Sekreter Önder Sav olması kulisin akışını da değiştirdi.
Ankara’ya bugüne kadar hep Ali Nihat Irkörücü ile birlikte giden İl Başkanı Akdoğan’ın gelişmelerin ardından Bursa Milletvekili Abdullah Özer ile birlikte gitmesi, dengelerin değişmesi olarak algılandı.
Böylece…
Kulislerde Özer’in şanslı olduğu konuşulmaya başlandı.
İşte…
Kurultaya 48 saat kala bu hava daha da karıştı. Sürpriz gelişmenin ilk adımı da dün akşam, yani 20 Mayıs Perşembe akşamı Ankara’da atıldı.
Çünkü…
12 ilçe başkanı, Nilüfer İlçe Başkanı Metin Çelik’le buluşup yemek yedi. Yemeğe İl Başkanı Akdoğan ile yeniden aday olmak isteyen PM Üyesi Irkörücü çağrılmadı.
Sonrasında…
Saat 22.30 civarında yemeğe CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer katıldı. Orada ilçe başkanları Metin Çelik’in PM’ye girmesini istediklerini söylediler. Özer de kendisine destek istedi.
Ayrılırken de “belli noktalarda uzlaşılmış görüntüsü” oluştu. Uzlaşma da, ikisinden birinin adaylığı şeklinde yansıdı.
Ardından…
Bugün 12 ilçe başkanı ve Metin Çelik hep birlikte milletvekillerini ve Genel Merkez yöneticilerini ziyaret ettiler.
Ziyaretlerde iki istek hep tekrarlandı:
Bir…
“Irkörücü Parti Meclisi’ne alınmasın.”
İki…
“Bursa’da oylama yapılmadığı için bizim görüşümüz değerlendirilmedi. Örgütün adayı Metin Çelik’tir.”
Gelen haberlere bakılırsa…
Ziyaretler yapılırken PM Üyesi Ali Nihat Irkörücü ve İl Başkanı Gürhan Akdoğan da genel merkezde Genel Sekreter Önder Sav ile görüşmek üzere beklerken görüldü.
Bu da…
Akdoğan’ın PM’ye Irkörücü’yü önereceği şeklinde yorumlandı.
Yani…
İl başkanı ile ilçe başkanları ayrı ayrı harekete geçip kulis yapmaya ve farklı isimler önermeye başladılar.
Bildiğimiz kadarıyla bu ilk kez yaşanan bir durum.
Fakat…
Yine Ankara’dan yansıyan haberlere göre, Irkörücü’nün PM şansı devam ediyor. Ama parti örgütünün adayı olarak, ilçe başkanlarının ilk sırada Çelik’i söylemelerine karşın Özer’in ağırlığı yeniden artmaya başladı.
Buna karşın…
Hem Ankara kulislerinde, hem Bursa’dan kulisleri takip edenlerde bir başka beklenti daha var:
Sena Kaleli de yaptığı temasların sonucu olarak PM listesine, kadın kotasından girebilir.
Hatta…
Kaleli’nin şansının herkesten fazla olduğu bile konuşuluyor.