CHP İl Başkanı Akdoğan Parti Meclisi spekülasyonlarına noktayı koydu: Kendim için bir çabam yok

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurultayı için artık geri sayım başladı. Cumartesi günü Ankara’da yapılacak kurultaya saatler kala genel başkan adaylığı sorunu kalmadı.
Görünen tablo…
Eski genel başkan Deniz Baykal’ın bugün yaptığı aday olmayacağı açıklamasından sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaya tek aday olarak gireceği ve seçilip çıkacağı.
Buna karşın…
Parti Meclisi için bir süre önce başlayan kulisler son üç günde daha da yoğunlaştı.
Bu sayfaların sürekli okurları Bursa için gündeme gelen kulisleri biliyorlar.
Geçen ay…
Deniz Baykal’ın henüz istifa etmediği süreçte CHP’nin Bursa kurultay delegeleri ve ilçe başkanlarıyla yapılan toplantıda 4 aday adı gündeme gelmişti:
Milletvekilleri Kemal Demirel ve Abdullah Özer, halen Parti Meclisi Üyesi olan Ali Nihat Irkörücü ve Nilüfer İlçe Başkanı Metin Çelik.
O toplantıda…
Akdoğan oylama yaptırmamış, ama Genel Merkez düzeyinde görüşme yapma ve Bursa adına tercih kullanma yetkisini almıştı.
Ardından…
Gündeme eski il başkanlarından Kemal Ekinci adı geldi. Onu, 29 Mart’ta CHP’nin Büyükşehir adayı olan Sena Kaleli izledi.
İlçe kongrelerine katılan Dosab Başkanı Ertuğrul Kaplan ile adı 22 Temmuz 2007 genel seçimleri öncesinde de milletvekili adayları arasında geçen Ev Tekstili Üreticileri Başkanı Hacı Özer adları da yoğunlaşan kulislerde gündeme geldi.
Bu noktada…
Aday sayısı çoğalınca spekülasyonlar da başladı.
Örneğin…
Bu kadar çok isim arasından Akdoğan’ın inisiyatif kullanamayacağı için Parti Meclisi’ne kendisinin aday olabileceği şeklinde yorum ve tahminler yapılmaya başlandı.
Gördük ki…
Başlangıçta spekülasyon olan Akdoğan’ın PM adaylığı parti kulislerinde giderek beklentiye dönüşmüş durumda.
Biz de…
Bursa’daki konuşmaları, Ankara’da il başkanlarının Kılıçdaroğlu’nun yanında yer almaları organizasyonuna öncülük eden CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan’a sorduk.
Çok samimi şekilde cevap verdi:
“Bursa’daki toplantıda 4 arkadaşımızın adı PM adaylığı için gündeme geldi. Ben de bu arkadaşlarımızın adlarını burada dile getirip ilgili makamlara verdim. 4 arkadaşımız da bizim için son derece değerlidir.”
Peki ya kendisi?
Kimi spekülasyonlardaki gibi “Madem bu kadar çok aday oldu ve aralarından birini seçmek güçleşti, kendim PM’ye gireyim” der mi?
Bu soruya da çok açık, çok samimi ve çok kısa bir cevap verdi:
“Benim kendim için hiçbir çabam yok.”
Aslında…
Gürhan Akdoğan’ı tanıyan herkes, Parti Meclisi Üyeliği’ne yakıştırıyor. Bilgisi, siyasal çizgisi, sosyal ilişkileri ve üretkenliği bu görev için uygun.
Ne var ki…
Parti Meclisi Üyesi olabilmek için Bursa İl başkanlığı görevini bırakması gerekiyor.
Oysa…
Her ne kadar PM üyeliği parti adına karar veren bir kurul olsa da, Bursa İl Başkanlığı siyaset üretmek ve siyaset yapmak için çok daha önemli.
O nedenle…
Akdoğan’ın il başkanlığını bırakıp PM üyesi olmayı tercih edeceğini sanmıyoruz.
Bununla birlikte…
Şunu da eklemek istiyoruz:
Akdoğan için Genel Merkez’de bir görev olabilir elbette. Ama olursa Genel Başkan Yardımcılığı ya da Genel Sekreter Yardımcılığı gibi bir görev olur.
Daha doğrusu, öyle olmalı.