Bursa’nın suyuna ne oldu?.. Çeşmelerden kaliteli su akmasıyla övünürken şimdi herkes şişe suyu içiyor

Uzunca süredir dikkatimizi çeken bir durum var… Daha doğrusu, bulunduğumuz her ortamda konu dönüyor dolaşıyor, Bursa’nın suyuna geliyor.
Çünkü…
Daha düne kadar çeşmelerinden en kaliteli içme suyu akan kent olarak övündüğümüz Bursa’da, artık büyük bir kesim çeşmeden akan suyu içemiyor.
Üstelik…
Kimi “çok klorlu” diyor, kimi “sırf kireç” diyor. Çay demlerken bile çeşmeden akan su kullanıldığında, çaydanlığın içinde kalınca kireç tabakası oluşuyor.
Oysa…
Hepimiz biliyoruz ki, Bursa’nın içme suyu Doğancı’dan geliyor. Yıllardır aynı kaynaktan gelen suyun kireci yokken, şimdi ne oldu da birden bire Bursa’daki çeşmelerden akan su bol kireçli hale geldi?
Bir şey daha…
Yalnızca suyun kaba ve kireçli olması değil, çeşmeden akan suda artık kum da var. Açıkça söylemek gerekirse, rengi değişip kahverengiye dönüşen, bir kaba konulduğunda dibine kum ya da çamurumsu bir şeyler çöken su artık insanları tedirgin ediyor.
Nitekim…
Çeşmeden akan suyu içemeyenler şişe ya da damacana suyu satın almaya başladılar. O nedenle, Bursa’da şişe ya da damacana suyu tüketimi çok arttı. Giderek de bu rakam yükseliyor.
Artık…
İşyerlerinden sonra evlere de su sebilleri alınır oldu. Ya da damacanaların üzerine takılan pompalarla evde su kullanılıyor.
Hem kendimizin dikkatini çeken, hem çevremizden dinlerken “Acaba bizim bulunduğumuz ortamlarda mı bu sorun yaşanıyor?” diye düşünüyorduk.
Fakat…
Okurumuz Muzaffer Beşkardeş’in bize gönderdiği elektronik posta, sorunun boyutlarını gözler önüne seriyor. Beşkardeş diyor ki:
“Bursa’mızın suyunda neler var biliyor musunuz: Sertlik derecesi 172. Elektrotlarla ayrıştığı zaman suyu Recep Başkan bir görsün bakalım nasıl içecek?”
Mesajın sonunda da feryat gibi bir cümle var:
“Ne olursunuz ilgilenin…”
Biz de buradan sorumuzu tekrarlıyoruz:
Gerçekten de…
Bursa’nın suyuna ne oldu? Çeşmelerinden Türkiye’nin en kaliteli suyunun akmasıyla övündüğümüz Bursa’da acaba bilmediğimiz bir şeyler mi oldu?