DP’den sert çıkış… Biçen, emlak vergisindeki anormal artışı 1940’lardaki varlık vergisine benzetti

Emlak vergisinde birinci taksit dönemi 31 Mayıs 2010 Pazartesi akşamı itibariyle sona erdi. Fakat, emlak vergisini ödemek üzere belediyelere gidenler, özellikle de merkezdeki belediyelerde tahminlerinin üstünde bir artışla karşılaştılar.
İşte…
Bu durumu, Demokrat Parti Bursa İl Başkanı Abdullah Biçen bir basın açıklamasıyla dile getirdi.
Açıklamasında…
“Bursa’mızdaki emlak vergileri yasal soyguna dönüşmüştür” başlığını kullanan Biçen, aslında vatandaşı doğrudan ilgilendiren bir konuya parmak basarak yerel siyasette ilk çıkışını da yapmış oldu.
Emlak vergisindeki artışları anormal bulan ve bunun sonucu vatandaşın mağdur edildiğini ifade eden DP İl Başkanı Abdullah Biçen açıklamasında şu noktalara vurgu yapıyor:
“Osmangazi ve Yıldırım belediyeleri yüzde 40 gibi yüksek oranlarda artış yaparken, özellikle Nilüfer Belediyesi’nin yüzde 180 oranına ulaşan beyan değerlerine artış uygulamasının kabul edilebilir yönü yoktur.”
Bu noktada…
CHP’li Nilüfer Belediyesi’nin uyguladığı emlak vergisi oranını ise 1940’lardaki varlık vergisine benzetiyor:
“CHP’li belediyenin bu uygulaması yıllık enflasyon veya taşınmaz değer artışı ile açıklanamaz niteliktedir. Yapılan insafsız artış CHP’nin 1940’larda uyguladığı Varlık Vergisi’ni akla getirmektedir.”
Şu bilgileri de veriyor:
“Bilindiği gibi Varlık Vergisi kişilere sahip oldukları mal varlığına göre takdir komisyonları aracılığıyla o tarihlerde bir takım vergiler tahakkuk ettirilmiş, ödemeyenler de Aşkale’ye yol çalışmasına göndermişti.”
Vergilerle toplum arasında şöyle bir bağ kuruyor:
“Ülkemizde işsizlik resmi rakamlarla yüzde 14’lerdedir. Bursa’da son olarak yaşanan ve etkilerini halen sürdüren ekonomik kriz nedeniyle SGK’na tabi olarak 90 bin civarında çalışan işsiz var. Bu şartlar altında merkez ilçe belediyelerinin insafsız zamları halkımızın boynuna geçirilen bir boyunduruk olmuştur.”
Aslında…
Yerel siyaset ve yerel muhalefet anlamında DP İl Başkanı Biçen’in söyledikleri çok önemli.
Zaten…
Siyasi partilerin, özellikle de muhalefetteki siyasi partilerin toplumun sorunlarını gündeme taşıma gibi bir sorumlulukları var.
O bakımdan…
DP’de kongre sonrası oluşan Biçen yönetiminin ilk çıkışını vatandaşı doğrudan ilgilendiren önemli bir konuda yapması sahip olduğu siyasi deneyimi de gösteriyor.
Sonrasında…
Biçen belediyelere bir de öneride bulunuyor:
“Demokrat Parti olarak bu durumu şiddetle protesto ediyor ve belediyelere ikinci taksit ödeme süresi gelmeden aldıkları idari kararları düzelterek mahsup yapmalarını öneriyoruz.”