Baykal’ın istifa kararından sonra CHP örgütünde “kötü gün” kenetlenmesi

Deniz Baykal’ın sabah saatlerinde televizyonlardan canlı yayınlanan basın toplantısıyla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı’ndan istifa etmesi kimi tahminlerde yer alsa bile büyük çoğunluk tarafından sürpriz kabul edildi.
O nedenle…
Genel siyasette ve CHP örgütlerinde gün boyu tam bir şok havası yaşandı.
Üstelik…
Kurultaya 12 gün kala Baykal’ın genel başkanlıktan çekildiğini ve kurultaya da katılmayacağını açıklaması, parti örgütünde yaşanan şoku daha da arttırdı.
Süreçteki sürpriz gelişmeler üzerine CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan bugün acil gündemiyle iki ayrı toplantı yaptı.
İlkinde…
Öğleden sonra İl Yönetim Kurulu’nu toplantıya çağırdı. Bu toplantıda önce olup bitenler, sonra da Baykal’ın istifasının yol açtığı olası gelişmeler üzerinde tartışmalar yapıldı.
Ardından…
Akşam saatlerinde bu kez ilçe başkanları ve il yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla daha geniş kapsamlı ikinci toplantı yapıldı.
Bu toplantıya…
CHP Bursa Milletvekilleri Kemal Demirel ve Abdullah Özer’in yanı sıra, geçen dönem milletvekili olan Mehmet Küçükaşık da katıldılar.
Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü’nün de hazır bulunduğu ve aldığı bazı bilgileri paylaştığı ikinci toplantının konusu da istifa sonrası olası gelişmeler oldu.
Burada…
İl Başkanı Akdoğan önce gelişmelerle ilgili analizler yaptı ve Ankara’da kurduğu temaslardan edindiği izlenimleri parti örgütüne aktardı.
Gerçi…
Bu toplantıda Deniz Baykal’ın dönmesi için çağrı kararı çıkmadı ama CHP örgütünün yaşanan bu kötü gün nedeniyle birbirine kenetlenmesi gerektiği üzerinde görüş birliğine varıldı.
Yapılan konuşmalar sonunda da şu karar çıktı:
“Genel Başkanımız bunun bir komplo olduğunu ve komployu hazırlayanlara hodri meydan diyebilmek için genel başkanlıktan ayrıldığını açıkladı. Bizler de CHP Bursa örgütü olarak bu mücadelesinde Genel Başkanımız Deniz Baykal’ın yanında yer alıyoruz.”
Parti örgütü ayrıca, İl Başkanı Gürhan Akdoğan’dan da, Ankara’da kurultay öncesi yapılacak temaslarda Bursa adına inisiyatif almasını istedi.
Bu doğrultuda…
CHP Genel Merkezi’nde bugün Parti Meclisi toplantısı yapılacak. Bursa’dan Ali Nihat Irkörücü’nün katılacağı bu toplantının ardından da yine CHP Genel Merkezi’nde il başkanları toplantısı yapılacak.
Toplantılar…
Baykal’ın açıklamasında “komplo” olarak tanımladığı olayın arkasındaki güçler ortaya çıkana ve CHP’nin yeni genel başkan adayının belli olmasına kadar sürecek.
Kulislerdeki konuşmalara göre, Anadolu’nun her yerindeki CHP örgütlerinden CHP Genel Merkezi’ne “Parti örgütünün yanında olduğunu göstermek üzere, kurultaya gelmese dahi Deniz Baykal’ı tek aday gösterip gıyabında seçme” formülü de konuşuluyor.