Siyaset mutfağındaki genç aşçı Burak Küntay: Mücadelemiz merkez sağ felsefesini hayata geçirmek

Küntay soyadı Bursalılar için, özellikle de Bursa’da siyaset yapanlar için hiç yabancı değil. 80 öncesi döneminin Adalet Parti Bursa Senatörü olan, ayrıca bugün umut bağladığımız turizm patlamasının ilk temellerini Turizm Bakanı olarak atan rahmetli Barlas Küntay’ı kimse unutmadı.
Son dönemde ise…
Barlas Küntay’ın oğlu Burak Küntay siyaset merkezli çalışmalar ve girişimlerle zaman zaman gündeme geliyor.
Burak Küntay’la üniversite eğitimini Amerika’da tamamlayıp Türkiye’ye döndüğünde tanışmıştık.
Sonrasında…
Dönemin Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Mehmet Ağar’a dış politika danışmanı olarak siyasete ilk adımını attı. Bunu aynı dönemde DYP Gençlik Kolları Genel Başkanı oluşu izledi.
Açıkça söylemek gerekirse…
Amerika’daki mükemmel eğitiminin yanında, genlerindeki siyaset ateşiyle kıpır kıpır bir genç olarak siyasete adım attığı ilk günden itibaren dikkatleri üzerine çekti.
Öyle ki…
DYP Gençlik Kolları Genel Başkanı olduğu dönemde, Anadolu kentlerinde pek çok yerde DYP teşkilatlarının kapıları bile kapalıyken o partinin otobüsünü aldı ve genç bir ekiple Anadolu’yu karış karış gezdi.
Yazın en sıcak günlerinde akranları sahil kenarlarında serinlerken o yanındaki gencecik ekiple Anadolu yollarında toz yutuyordu.
Aynı şekilde…
Kışın en soğuk günlerinde pek çok siyasetçi büyük kentlerin sıcak mekanlarında masa başı siyaseti yaparken o yine aynı ekiple, karlı yollara takılıp kalan DYP otobüsünün içinde ilden ilde koşmaya çabalıyordu.
Şimdilerde aktif siyasetin içinde değil. Artık akademisyen olarak düşünce üretiyor.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde hem Hükümet ve Liderlik Okulu’nun, hem de Türkiye’deki tek üniversite Amerikan Araştırmaları Merkezi’nin başkanı olarak görev yapıyor.
Şimdilerde…
Aktif siyasetin içinde değil ama, siyaset mutfağında geleceğin siyasetinin altyapısını oluşturmak üzere bilimsel proje çalışması yapıyor.
Bunu da…
İl ve ilçelerdeki örgütlenmesini hızla sürdüren Merkez Sağ Hareketi adlı grupla yürütüyor.
Merkez Sağ Hareketi’nin önemli isimlerinden biri olan Sabit Çakmak bugün bir grup Bursalı gazeteciyle Burak Küntay’ı buluşturdu.
Amerika’daki aldığı siyaset bilimi eğitimi gereği Amerikan politikalarını iyi bilen, ayrıca uzmanlığı da Ortadoğu olan Burak Küntay’ı kısa süreliğini de olsa izledik.
Çok da keyif aldık.
Çünkü…
Karşımızda siyaset bilimci olarak çarpıcı değerlendirmeler yapan, ortaya siyaset projesi koyan genç bir lider profili gördük.
Üstelik…
“Siyaset yapmak için ille parlamentoda olmak ya da bir görevde bulunmak gerekmez” düşüncesinden hareket ederek önce proje hazırlayan ve ortaya bir vizyon koyan yeni lider tipi arayışları kapsamında Burak Küntay’ın söylediklerini önemsedik.
Bir kere…
Eğitimi gereği Amerikan politikalarını çok iyi biliyor ve çok özel değerlendirmeler yapıyor. Ermenistan ilişkileri ve Temsilciler Meclisi’nden çıkan soykırım tasarısıyla ilgili görüşlerine daha önce yine bu sayfalarda yer verdiğimiz için burada bir kez daha tekrarlamıyoruz.
Ama…
Anayasaya yaklaşımı gerçekten farklılık gösteriyor. Bu noktada magazinel tartışmalarıyla öne çıkan anayasa değişikliği çalışmalarına karşı yeni anayasa kapsamında bir de öneri getirdi:
“Dar bölge seçim sistemine gidilmeli. Her bölgede her parti bir aday göstermeli ve seçmen o adaylar arasında tercih yapmalı.”
Şu noktada iddialı:
“Türkiye’nin sistemini ve siyasi anlayışını topyekun değiştirmek gerekir. Bunu A’dan Z’ye yapmak zorundayız.
Şu sözünün de altını çizdik:
“Artık halkı halk yerine koymanın zamanı geldi.”
Sohbet buluşmasında meslektaşlarımız Küntay’a lideri olduğu Merkez Sağ Hareketi’ni de sordular ve “hedefinin ne olduğunu” merak ettiler.
O da şu cevabı verdi:
“Önce yemeği yapmamız lazım. Ben şu anda mutfakta yemeği hazırlayan aşçıyım. Önce yemeği güzel yapayım, iyi pişirelim, sonra halkın önüne nasıl çıkacağımıza bakarız.”
Bu noktada…
Türkiye’de merkez sağ anlayışının 1987’de Anavatan Partisi hükümetinin siyasi yasakların kalkmasını referanduma götürmesiyle bittiğimi kaydeden Küntay, bugün gelinen noktada Demokrat Parti’yi de merkez sağda göremediğini ekledi.
Hedefi ise net:
“Mücadelemiz yeni sağ felsefesini hayata geçirmek. Merkez sağı halka anlatabilmek.”
Aslında…
Yeni siyaset anlayışı, yeni siyaset projesi yarınlar için çok önemli.
Nitekim…
Küntay’ın bugünkü sohbet toplantısında dikkat çektiği noktalardan biri, dünyanın yeni merkezi ile ilgiliydi.
Petrol rezervlerinin azalmasıyla Ortadoğu’nun cazibesini yitirmeye başladığını, buna karşın zengin doğalgaz yataklarıyla Kafkaslar’ın yeni merkez olacağını söyleyip, önümüzdeki 50 yıl için Türkiye’nin küresel lider olabilme şansı hayli yüksek.
Bunun yolu da önce sistemi ve siyaset anlayışını değiştirmek gerekiyor.
İşte o heyecanı da bu genç ekipte gördük.