Şahin DP’ye geçince Soylu’nun yarım açtığı Merinos’un tamamlanmış halini açmak için Başbakan geliyor

Gözlerimizi kapayalım ve 4 yıl öncesini şöyle bir anımsayalım… Özelleştirme kapsamında bulunan ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilen tarihi Merinos fabrikası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın doğrudan verdiği talimatla Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.
Ancak…
Başbakan Erdoğan tarihi fabrikayı devrederken bir de şart koydu:
“Buraya bina yapmayın… Londra’daki dünyaca ünlü Hyde Park gibi bir yer yapın.”
Hatta…
Erdoğan bu şartının yanı sıra, özgürlük parkı olarak anılan Hyde Park’ı görüp incelemesi için, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’inden teknik adamlarıyla birlikte Londra’ya gitmesini de istedi.
Şahin de, bu öneri üzerine hem belediyenin ilgili uzmanları ve hem de dönemin Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili olan Faruk Çelik ile birlikte Londra’ya gidip Hyde Park’ı incelediler.
Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve Bursa’nın işgal altında kaldığı gün kadar sürede yapımı bitirilip yine Atatürk tarafından açılışı yapılan cumhuriyet döneminin ilk eserlerinden Merinos için yapılan ilk projelerde de ana fabrika binasındaki anıların korunması ve geniş bahçenin düzenlenmesi öne çıkıyordu.
Ne var ki…
İlerleyen süreçte proje önemli ölçüde değişime uğradı. Bugün insanları etkileyen dev binalar yapıldı. Bu da başlangıçta öngörülen maliyeti dörde-beşe katladı.
Bu arada…
Başbakan Erdoğan’ın özelleştirmeden verirken şart olarak ortaya koyduğu Hyde Park uygulamasından da uzaklaşıldı.
Nitekim…
Geçen dönemin son yılında, henüz AK Parti’de olduğu ve yeniden adaylık kovaladığı süreçte rahmetli Hikmet Şahin henüz binaların büyük bölümü tamamlanmamış olsa bile Başbakan Erdoğan’a bir gelişinde Merinos’u açtırmak istedi.
Fakat…
Projenin ana hedefinden saptığını gören Erdoğan tepkisel bir yaklaşımla “Ben orayı Hyde Park yapın diye verdim, siz kütle yığınına çevirdiniz” diyerek açmayı kabul etmedi.
Sonrasındaki süreçte AK Parti’den aday olamayan Şahin, ani bir kararla Demokrat Parti’ye geçip Büyükşehir adayı oldu. Geçişinin ilk günlerinde de dönemin DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’yu davet ederek Merinos’un bahçesini açtırdı.
İşte…
Rahmetli Hikmet Şahin döneminin en önemli ve gözde projesi olan Merinos’taki binalarla kongre ve kültür merkezini tamamlamak bu dönem Recep Altepe’ye nasip oldu.
O da…
Yaptığı ilk büyük iş olarak Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ni açması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı davet etti.
Programa göre…
Hikmet Şahin’in DP’ye geçmesi üzerine dönemin DP lideri Süleyman Soylu’nun yarım olarak açtığı Merinos’un bu kez tamamlanmış halini açmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 9 Mayıs’ta Bursa’ya gelecek.
Üstelik…
29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesindeki mitingden bu yana Başbakan Erdoğan’ın ilk gelişi olacak.
Açılış töreni, Soylu için yapılan hazırlıkta olduğu gibi, Merinos’un Hyde Park olması arzulanan geniş bahçesinde yapılacak. Erdoğan buraya kurulacak kürsüden Bursalılar’a seslenecek.
Ayrıca…
Erdoğan’ın gelişi nedeniyle 9 Mayıs için başka açılış programları için de hazırlıklar yapılıyor. Bunlar arasında, Durmaz ailesi tarafından yaptırılan Uludağ Üniversitesi Makina Fakültesi binasının açılışıyla, sanayici Faik Çelik’in Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptırdığı yeni fabrikasının açılışı da var.
Bununla birlikte…
Başbakanlık’la yürütülen görüşmelerde başka bazı fabrikaların da açılış programına alınmaları söz konusu. Ama diğer açılışlar şu an için kesinleşmiş değil.