Sabah polis, akşam fetih yürüyüşü… Cumartesi trafiğinde Heykel iki kez kapanınca Bursa felç oldu

Bursa’nın başka kentlere benzemeyen özel bir yapısı var. Bu da, kent merkezini tarihi kent olarak bilinen bölgenin oluşturmasından kaynaklanıyor.
Örneğin…
Bursa’da kent içi ana arterler, yani neredeyse bütün yollar Heykel’e çıkıyor. O nedenle, belediye otobüsleri dolmuşlar, taksiler hep Heykel’den geçerek ya da dönerek seferlerini yapıyorlar.
Ulaşımın yanında, kentin iş merkezi de yine Heykel odaklı. Resmi dairelerin yoğunluğu yanında, iş merkezleri de kentin merkezi olarak tanımladığımız Heykel’de, Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor.
Çarşı-pazar geleneğiyle, gündüzleri sosyal yaşam merkezi olma özelliğini de eklediğimizde, Bursa’nın en kilit noktası kendiliğinden Heykel oluyor.
İlginç noktalardan biri de şu:
Cumartesi günleri Bursa kent merkezinde, özellikle de Heykel’e ulaşan yollarda inanılmaz bir trafik yoğunluğu yaşanıyor.
Zaten…
Bunun için Heykel’de trafik kesildiğinde kentin en uzak köşeleri bile kilitleniyor ve kimse işini göremez, gideceği yere ulaşamaz hale geliyor.
Zaten…
Bursa’da günlük yaşamın işleyişi adına yorum yapan ya da görüş belirten herkes, Heykel’in törenler nedeniyle trafiğe kapatılmasını eleştiriyor ve resmi törenler için yıllardır alternatif öneriliyor.
İşte…
Yıllardır yaşanan, herkesin bildiği, ilgili olanların görüş açıkladığı Heykel’in trafiğe kapatılmasının kente yansımaları konusu bugün Bursa’nın zaafını tüm çıplaklığıyla bir kez daha gözler önüne serdi.
Önce…
Polis Teşkilatı’nın kuruluş yıldönümü nedeniyle sabah saatlerinde Polis Yürüyüşü yapıldığı ve sonrasında da Cumhuriyet Alanı’nda kutlama töreni yapıldığı için Heykel’e çıkan yollar trafiğe kapatıldı.
Doğal olarak…
Bursa bu cumartesi sabahına trafik sorunu yaşayarak başladı.
Akşam saatlerinde ise bu kez Bursa’nın fethi nedeniyle yapılan fetih yürüyüşü için Heykel’e çıkan yollar kapatıldı.
Özellikle…
Akşam saatlerindeki Fetih Yürüyüşü kent trafiğinin çok daha yoğun olduğu bir saate rastlayınca, binlerce kişi yollarda kaldı, gidecekleri yere ulaşamadı.
Çünkü…
Zaten yoğun olan cumartesi trafiğinde, kent merkezi geçit vermez oldu ve bunun sonunda trafik kilitlenmesi yaşandı.
Bu noktada…
“Bu kentte yıllardır Heykel’de tören yapılıyor” diyenler olabilir.
Doğru…
Bursa’da yıllardır tüm törenler Heykel’de, Atatürk Anıtı önünde yapılır. Heykel, yazının başında sıraladığımız merkez özelliklerinin yanında, aynı zamanda resmi kutlama merkezi olarak da Bursa için özel bir anlam taşır.
Ne var ki…
Bursa artık yıllar önceki Bursa değil.
Araç sayısı, insan nüfusu, iş yoğunluğu, günlük koşuşturmaca ve benzeri günlük yaşam fonksiyonları tümüyle değişti ve inanılmaz derecede arttı.
O bakımdan…
Herhangi bir kutlama için Heykel’i trafiği kapatırken bir kere değil, iki kere değil, üç kere düşünmek gerekiyor.
Dahası…
Şu resmi kutlamalar için de artık bir formül bulma zamanının geldiği görülüyor. Hele hele bir cumartesi gününde Heykel’i sabah-akşam iki kez trafiğe kapatacak her türlü etkinlik organizasyonundan kaçınmak gerekiyor.
İlk adımı da…
Görevleri gereği bu kentin trafiğini yönettikleri için yaşanan sıkıntıyı en iyi bilen kurum olan Emniyet’ten ilk adımı atmasını bekliyoruz.
Bir şey daha…
Acaba başka bir mesleğin mensupları, kuruluş yıldönümlerini kutlamak için Heykel’e kadar yürüyüş yapmak ve sonra da Cumhuriyet Alanı’nda gösteri yapmak istese Emniyet buna izin verir mi?
Aynı açıdan baktığımızda şunu da eklemekte yarar görüyoruz:
Acaba…
Büyükşehir Belediyesi de hem halkın katılımını daha fazla sağlamak, hem de halkın günlük yaşantısını etkilememek için Fetih Yürüyüşü organizasyonunu cumartesi gündüz yoğunluğundan kurtarıp görsel bir şölene dönüştürmek için akşam karanlığına alsa daha iyi olmaz mı?