Kıbrıs’ın seçiminde, Türkiye’de hükümeti destekleyen medya seçmeni Talat için etkiyebilecek mi?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yarın cumhurbaşkanlığı seçimi var. Gazetelerin haberlerine göre 7 aday var ama yarışın Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Derviş Eroğlu arasında geçeceği anlaşılıyor.
Fakat…
Yayınlanan kamuoyu araştırmalarına göre, Derviş Eroğlu seçimde daha şanslı ve eğer son dakika sürprizi olmazsa seçilebilecek gibi gözüküyor.
Buna karşın…
Meşhur Annan Planı’nın gündeme geldiği ve Kıbrıs’ı birleştirip dünyaya açma rüzgarının estiği süreçte 2004 yılında başbakanlığa, 2005 yılında da cumhurbaşkanlığına gümbür gümbür seçilerek gelen Mehmet Ali Talat’ın anketlerde geriye düşmesi çok dikkat çekici.
Çünkü…
Türkiye’deki hükümetle paralel bir kampanyayla seçimleri açık ara kazanan Talat’ın, aradan geçen süreçte bazı ülkelerle görüşme yapma noktasına gelebilmesine rağmen hedefleri gerçekleştiremediği görülüyor.
Dünyanın her yerinde seçmen bu gibi durumlarda kendini kandırılmış hissediyor ve başka arayışlara yöneliyor.
Kıbrıs’ta da o arayışların eskiye dönüş görüntüsü aldığı anketlerden anlaşılıyor.
Bununla birlikte…
Kıbrıs’taki seçimlerde genellikle belirleyici olan bir durum var. O da, Türkiye’nin ve Türk hükümetinin tutumu.
Nitekim…
Rauf Denktaş’a karşı Talat’ın elde ettiği seçim başarılarında Türkiye ve hükümetle ilişkiler öne çıktığı gibi, sonucu da etkiledi.
Bugüne geldiğimizde…
Türkiye’deki hükümet Kıbrıs’ın seçimine tarafsız duruş görüntüsü verdi. Açıklamalar da bu yönde yapıldı.
Ne var ki…
Son bir haftaya baktığımızda karşımıza şöyle bir görüntü çıkıyor:
Türkiye’de hükümetten yana açık tavır alan ve hükümeti tartışmaksızın destekleyen medya, Kıbrıs’ta Mehmet Ali Talat’tan yana yayınlar yapıyor.
İlk yayınlar…
Anketlerdeki büyük farka karşın, “Talat araya kapatıyor” başlıklarıyla başladı. Sonrasında, Talat’ın neden seçilmesi gerektiğini anlatan haberlere dönüştü.
Buna…
Yine hükümeti tartışmasız destekleyen yazarların Kıbrıs kamuoyuna yol gösteren yorumları eklendi.
Yani…
Türkiye’deki hükümet tarafsız görüntü verirken, hükümet adına yayın yapan medya açıkça Kıbrıs seçmenini etkilemeye yönelik yayınlar yapıyor.
Medyanın bir kısmı bunu kendiliğinden mi yapıyor bilemiyoruz ama yapılan haber ve yorumlar Türkiye’deki hükümetin Kıbrıs’ta Mehmet Ali Talat’ın kazanmasını istediği anlamına geliyor.
Fakat…
Kıbrıs’tan yansıyanlar bunun da geri teptiğinin işaretlerini veriyor.
İşte…
Bu nedenle Kıbrıs’ın yarın yapacağı seçim daha da özel bir hale geliyor.
Eğer…
Talat kazanırsa bu sonuç; Türk hükümetinin yanında yer alan medyanın biraz da hükümetin el altından desteğiyle kazanılmış bir medya zaferi olacak.
Eğer…
Anketlerin gösterdiği gibi Eroğlu seçimi kazanırsa, Kıbrıs’ın Türk hükümeti ve onun yanında yer alan medyaya cevabı olacak.
Dahası…
Eroğlu’nun kazanması halinde, Türk hükümetinin Kıbrıs politikasının Kıbrıs’ta onay görmediği ortaya çıkacak ki, bu da ilk kez olacak.
Kıbrıs’ın seçimi bun nedenle her zamankinden daha önemli.