Kent içindeki akaryakıt istasyonlarının rantı için Başkan Altepe’den Türkiye’ye örnek olacak formül

Bahçeşehir Üniversitesi’nin başlattığı, son yıllarda ise başta siyasi partilerin genel merkezleri olmak üzere pek çok kurum tarafından benzerleri yapılan bir organizasyonu var: Siyaset Okulu.
Her yıl ocak-nisan ayları arasında “her hafta cumartesi günleri” gerçekleştirilen ve Türkiye’nin her yerinden katılımcılarla büyük ilgi gören bir sertifika programı olan Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Okulu’nun bu yıl altıncısı düzenleniyor.
Programa…
Bizi izleyenlerin de bildiği gibi 6 yıldır konuşmacı olarak katılıyor, yerel medya-yerel siyaset ilişkileri üzerine gözlemlerimizi ve yaşadığımız deneyimleri paylaşıyoruz.
Bizim gibi…
İlk Siyaset Okulu’ndan bugüne kadar tamamına katılanlar arasında Bursa’dan Devlet Bakanı Faruk Çelik de var.
Üstelik…
Çelik siyasetteki deneyim ve birikimiyle Siyaset Okulu’nun her yıl en çok ilgi gören konuşmacılarından biri oluyor.
Yanı sıra…
Bu yıl Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de konuşmacı olarak Siyaset Okulu’nda kürsüye çıktı.
Altepe…
10 yıl Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeliği, bir dönem Bursa’nın en büyük ilçesi Osmangazi Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra görevde partisinden bir başka isim bulunmasına karşın aday gösterilerek Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen bir siyasetçi olarak belediyecilikte markalaşma konusunda deneyimlerini ve bilgilerini paylaştı.
Açıkça söylemek gerekirse…
Bursa dışındaki ilk akademik ortam sunumunda Altepe’yi çok etkileyici bulduk.
Üstelik…
Yalnızca biz değil, Türkiye’nin her tarafından gelen 600’e yakın Siyaset Okulu katılımcısı da Başkan Altepe’nin son derece doğal yaklaşımlarından, samimi ifadelerinden ve alçakgönüllü yaklaşımlarından etkilendiler.
Geçtiğimiz cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi’nin İstanbul Beşiktaş’taki kampusunda gerçekleşen oturumda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye gelen sorular arasından ikisi ilgimizi çekti.
Birinde…
Altepe’nin konuşmasından sonra bir katılımcı, “Bursa’daki bir arkadaşıma sizin konuşma yapacağınızı söylemiştim… Şimdi ondan cep telefonu mesajı geldi, yeni stadyumu veledromun olduğu yere yaptıktan sonra eskisini ne yapacaksınız?” diye sordu.
Bu soruya…
Altepe tam anlamıyla güvence veren bir yaklaşım gösterdi ve “Atatürk Stadyumu’nu yıkmayacağız, orası da devam edecek. Ayrıca orada alışveriş merkezi yapmayı kesinlikle düşünmüyoruz” diyerek net bir cevap verdi.
Böylece…
Aramızda zaman zaman “Yahu Bursa’nın tek derdi ve en büyük sorunu stadyum mu sürekli herkes bunu konuşuyor?” diye dudak bükenlere nazire yaparcasına stadyum tartışmalarımız, boğazın kenarındaki Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Okulu’nda bile gündeme gelmiş oldu.
İkincisinde…
Belediyecilik deneyimi de olan bir katılımcı, “kent rantını nasıl paylaştırdıklarını ve ihalelerin şeffaflığı adına neler yaptıklarını” öğrenmek istedi.
Bu soruya…
Özellikle de kent rantının paylaşımı bölümüne Altepe’nin verdiği cevap çok büyük ilgi gördü.
Çünkü…
Başkan’ın söyledikleri, Türkiye’ye örnek olacak bir kent rantı paylaşımı formülü içeriyordu.
Söze…
“Kent içinde akaryakıt istasyonları her zaman sorun oldu. Yine, kent ihtiyacı olarak yeni istasyon açma talepleri de sürekli geliyor” diyerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe önce sorunu ve rant getiren tarafını ortaya koydu:
“Sıradan bir vatandaş sahip olduğu arsaya akaryakıt istasyonu açmak istediğinde izin alamıyor. Ama etkili olabilecek kişiler, vatandaşın izin alamadığı arsasını ucuza satın alıp bir şekilde işlerini hallediyor ve akaryakıt istasyonunu açıyorlar. Böyle olunca da haksız rant elde edilmiş oluyor.”
Sonra da…
Benzeri olmayan formülünü açıkladı:
“Bu gibi durumlarda biz vatandaşın mağdur olmamasını, birilerinin de haksız rant elde etmesini önlemek için şunu yapıyoruz: O yeri belediye adına satın alıyoruz. Planda akaryakıt istasyonu olarak işaretledikten sonra ihaleye çıkıyoruz. Kim fazla parayı verirse yeri de o alıyor. Böylece vatandaş haksızlığa uğramıyor, ama kent adına rantı belediye elde etmiş oluyor. Biz de bu rantlarla kente hizmet için yeni projeler geliştiriyoruz.”
Gördük ki…
Altepe’nin ilk kez açıkladığı bu kent rantı paylaşımı projesi salondaki Siyaset Okulu katılımcıları arasında büyük ilgi gördü.
Daha salondayken, “İşte Türkiye’ye örnek olması gereken formül” tepkisi verenler olduğu, Altepe ayrıldıktan sonra da konunun oturum aralarında uzun uzun tartışıldığını ve önemli bulunduğunu gözlemledik.