Devlet Bakanı Faruk Çelik’in stadyumla ilgili sözlerinin şifresi nasıl çözülmeli?

Bursa Hakimiyet gazetesinde bugün Devlet Bakanı Faruk Çelik’in stadyumla ilgili açıklamaları yer aldı.;
Bakan Çelik’in önceki gün Bursa Hakimiyet’i ziyareti sırasında meslektaşlarımızın soruları üzerine yaptığı açıklamalar aslında iki farklı bölümden oluşuyor.
İlk bölüm…
Büyükşehir Belediyesi’nin yeni stadyumu Mihraplı bölgesinde veledromun olduğu yere yapma kararıyla ilgili Çelik’in değerlendirmeleri var.
Diyor ki:
“Biz de yerinde yapılması konusunda ısrar ettik ancak ortaya ciddi sıkıntılar çıktı. En önemlisi böyle bir dönemde Bursaspor maçlarını nerede oynayacaktı? Kültürpark tamamen tahrip olacak. Hayatımızda önemli bir yere sahip olan yer gidecekti. Tadı tuzu kalmayacaktı. Ayrıca yerinde olsaydı 5 sene daha beklenirdi. İnşaatı şehrin içinde yapmak Bursa’ya ciddi problemler çıkaracaktı.”
Şöyle devam ediyor:
“Acemler doğru bir tercih. Orasını şehrin dışı olarak kabul edemezsiniz. Bir an önce temeli atmak istiyorum. Bir an önce Bursa’ya modern bir stadı kazandıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe bu konuda çalışıyor. En yakın zamanda kazmayı vuracağız. Yakalanan başarı ile birlikte mevcut stat yetmemeye başladı. Eğer bu takım şampiyon olursa tabloyu göreceksiniz. Acemler’e yapacağımız stat beklentileri karşılayacak. Bursa’ya böyle bir stadın olmasını kim istemez?. UEFA kriterlerine uygun uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapacağız. Burada tüm Bursa kazanacak. İnanıyorum ki bu işin altından alnımızın akıyla çıkacağız.”
Yani…
Bugün için Bursa’nın siyasi otoritesi konumunda olan Devlet Bakanı Faruk Çelik çok açık şekilde yeni stadın veledromun olduğu yere yapılmasına destek veriyor.
Ardından…
Meslektaşlarımız, Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı’nın gündeme getirdiği, “Atatürk Stadyumu zemininin indirilerek seyirci kapasitesinin 7 bin arttırılması” önerisini anımsatıyorlar.
Bakan da bunun üzerine şunları söylüyor:
“Bana kimse gelmedi. Bu konu hakkında herhangi bir bilgim yok. Benim bildiğim, Atatürk Stadı yerinde kalacak. Böyle bir proje düşünülmüşse de, kaynakları var demektir. Kaynakları varsa yapabilirler, bizim de hoşumuza gider.”
••••••••••
İşte…
Siyasi otoritenin Bursaspor’un önerisi ya da isteğine soğuk duruşunu sergileyen bu sözlerin şifresini çözmek gerekiyor.
Çözmek için de…
Geçen yıla dönmek gerekiyor.
Anımsanacaktır…
Yerel seçimlerin hemen öncesinde, Bursaspor Mali Genel Kurulu’na, o zaman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Faruk Çelik davet edildi.
Fakat…
Çelik toplantının yapılacağı binaya geldiğinde, bazı üyeler bunun seçim nedeniyle siyasi propaganda olacağını söyleyip konuşmasına itiraz ettiler. Bunun üzerine salonda oylama yapıldı ve “Madem buraya kadar gelmiş, sadece selamlama yapsın” izni verildi.
Çelik de tüm bunlardan habersiz kürsüye çıktı, zor durumda kaldı. Daha doğrusu, zor duruma düşürüldü.
Oysa…
Özellikle son iki yılda Bursaspor için kapı kapı gezerek, işadamları ve sanayicilerle özel toplantılar yaparak para toplamak, yani Bursaspor’un borçlarının ödenebilmesi için kaynak bulmak adına kendini ortaya koydu.
Daha açık söylemek gerekirse, bir siyasetçinin yapmayacağı kadar risk alıp elini taşın altına soktu.
Sonrasında…
Bursaspor’un kongresi sürecindeki kimi gelişmeler nedeniyle de Bakan Çelik ile Başkan Yazıcı arasına soğukluk girdi.
O tarihten beri de ikilinin görüşmedikleri biliniyor.
Hatta…
Geçen yıl deplasmanlara bile giden Devlet Bakanı Faruk Çelik, bu yıl Bursa’da olsa bile Bursaspor’un maçını izlemek üzere Atatürk Stadyumu’na gitmiyor.
İlginç olan…
Bursaspor yönetimi de, kendileri için bu kadar çabalamış, destek vermiş bir siyasetçinin kırgınlığını giderecek adım atmıyor, bir anlamda vefalı davranmayıp umursamaz görünüyor.
Sonuçta…
Bakan’ın sözlerindeki şifreye döndüğümüzde şunu görüyoruz:
Borçların ödenebilmesi için Bursaspor’a kaynak oluşturmak adına kendini ortaya koyan, ama “Bursaspor yönetimine yaranamadığı” düşüncesine haklı olarak kapılan Çelik kırgın.
Stadın kapasitesinin arttırılmasını isteyen Bursaspor yönetimi için o nedenle “Kaynakları varsa yapabilirler” diyerek ince bir gönderme yapıyor.
Yanı sıra…
Bu sözlerden, “Yine kaynak için bana gelmeyin” anlamı çıkarmak bile mümkün.
Bütün bunlar…
Bursaspor’un şampiyonluk yürüyüşünde gündeme gelmiyor ama bir şehir kulübü için çok ciddi sıkıntı olarak kenarda duruyor.