CHP, Medical Park’ın peşini bırakmıyor… Irkörücü çok ciddi sorular sordu, Kılıçdaroğlu da devrede

Kamuoyunun gündeminde pek fazla yer bulmadı, ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin Medical Park Bursa Hastanesi ile ilgili çok ciddi iddiaları var.
Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerini kapsayan bu iddialar ilk olarak 19 Mart 2010 günü bir basın toplantısıyla açıklandı.
Açıklamayı…
Daha doğrusu iddiaları CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü ortaya koydu. CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer de bu iddiaları bir soru önergesiyle TBBM gündemine taşıdı.
O açıklamada…
Irkörücü iddialarını ortaşa koyarken, Medical Park adıyla faaliyet gösteren özel hastaneye bazı sorular yöneltmişti.
Ne var ki…
Aradan geçen süre içinde bu sorulara cevap verilmedi. Bunun üzerine, CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü bugün bir kez daha gazetecilerin karşısına çıktı.
Üstelik…
Bu kez iddianın ötesinde bazı özel bilgileri açıkladı ve bunlarla ilgili çok kritik sorular sordu.
Örneğin…
SGK’nın anlaşmasına göre Acil Servis’ten ücret alınmaması gerekirken, gelen 27 acilin 6’sından, 12 çocuk acilin de 3’ünden müşahade ücreti alındığının hastane kayıtlarında yer aldığını söyledi.
Yine…
Bazı işverenlere hizmet teklifi verilirken, “iş kazalarının SGK’ya bildirilmeyeceği, yalnızca işletmeye fatura edileceği” güvencesi verildiğine dair elinde belge olduğunu öne sürdü.
Sonra da…
Kasım 2009’dan bu yana her Pazar Medical Park adlı hastaneye gelenlerin listelerinin elinde bulunduğunu belirterek bazı rakamlar açıkladı. Bunu da, bazı resmi hastanelerle karşılaştırma yaparak ortaya koydu.
Tespitine göre…
Bir devlet hastanesinde günlük 4 bin 500 civarında poliklinik yapılıyor ve bu muayenelerde yaklaşık 120 MR, 80 tomografi isteniyor. Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde bu rakam biraz daha az: Günde bin civarı poliklinik, yaklaşık 40 MR ve 60 tomografi.
Bu noktada Irkörücü şunu soruyor:
“Günde 1200 hastaya poliklinik hizmeti veren Medical Park’ta nasıl oluyor da günde yaklaşık 300 MR, 150 tomografi istenebiliyor? Bu MR ve tomografi raporlarını kaç radyoloji uzmanı raporluyor?”
Yine…
Irkörücü’nün elinde bulunan ve hastaneden çıktığı bilgisi verilen belgeye göre, yalnızca 24 Ocak 2010 Pazar günü 167 hasta muayene edilmiş, bu hastalar için 542 MR, 98 tomografi istenmiş.
CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irörücü bu bilgi doğrultusunda soruyor:
“Pazar günü poliklinik hizmeti verilmezken bu hastalar nasıl muayene edildi, bir günde bu kadar MR ve tomografi nasıl çekildi, kaç kişi de rapor yazdı?”
Üstelik…
Hastane çalışanlarıyla ilgili bilgi de ortaya koyuyor:
“Bu hastanede 1.5 yıl önce 5 radyoloji uzmanı çalışırken günde 70 MR, 50 tomografi ve 100 ultrason raporu yazılabiliyordu. Acaba Medical Park başka bir firmayı taşeron kullanıyor mu?”
Sorusu netleştiriyor:
“2009 yılında Medical Park’ın kadrolu, yani SGK’ya bildirilen kaç radyoloji uzmanı var? 2009 yılında kaç MR, tomografi ve ultrason çekilip raporlandı?”
Bu noktada…
Başka hastanelerde, özellikle de devlet hastanelerinde çalışan bazı uzmanlara dışarıdan rapor yazdırılıp yazdırılmadığını da öğrenmek istiyor.
Ciddi bir iddiasını ise şu soruyla gündeme taşıyor:
“Medical Park adlı hastane 600 çalışanı için her ay gruplar halinde tetkik-tedavi adı altında SGK primlerinden çok daha fazla fatura keserek ücret tahsil ediyor mu?”
Sonra da sorularını sürdürüyor:
“Eğer bu iddiaların tümü doğruysa, bir MR 59 TL, tomografi 72 TL’den hesap edildiğinde Pazar günleri yapılan bu işlemlerden devletin kesesinden çıkan para ne kadar?”
Bütün bu soruların ardından “Yetim hakkı yedirmem” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü, ortaya koyduğu belgelere dayanarak SGK’dan haksız kazanç sağlandığını söylüyor.
Görünüşe göre…
Irkörücü’nün önce 19 Mart’ta ortaya koyduğu, bugün de ayrıntılarını açıkladığı iddia ve sorular Bursa’da kalmayacak gibi.
Çünkü…
Irkörücü, özellikle son dönem ortaya koyduğu yolsuzluk dosyalarıyla toplumun ilgisini çeken CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile de bilgilerini paylaştı.
Yani…
Açıklanan dosyaların daha genişi yakında Ankara’da Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilecek gibi gözüküyor.