Büyükşehir Belediyesi en prestijli organizasyonu İpekyolu Film Festivali’nin isim hakkını kaptırmış

Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği pek çok organizasyonu var. Bunlar arasında festival adını taşıyan önemli etkinlikler de yer alıyor.
Ama…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kent gündeminden ülke kamuoyunun önüne taşıyan ve en prestijli kabul edilen organizasyonun İpekyolu Film Festivali olduğunda herkes hemfikir.
Bu festival…
Türkiye’de yıllardır ses getiren Antalya’daki Altın Portakal Film Festivali ile yarışacak, hatta bir zamanlar Adana’nın yaptığı Altın Koza’nın ötesine geçecek şekilde rahmetli Hikmet Şahin döneminde başlatılmıştı.
Gerçi…
İpekyolu Film Festivali’nin ilk yıllarında tanıtım toplantıları İstanbul’da yapıldığı için Şahin eleştiriler almış, ama Bursa’yı tanıtmak adına kararından vaz geçmemişti.
Festival Hikmet Şahin döneminde 3 kez organize edildi ve Bursa’da hem Türk sinemasına hizmet etmiş, hem dünya sinemasından tanınan isimler ağırlandı.
Son festival ise, yani İpekyolu Film Festivali’nin dördüncüsü ise geçen yıl Recep Altepe yönetiminde gerçekleşti. Bu yıl da beşincisi için hazırlıklar başladı.
Ne var ki…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl beşincisine hazırlandığı en prestijli organizasyonunun isim hakkına sahip olmadığı tesadüfen ortaya çıktı.
Meğer…
İlki 2006’da düzenlenen İpekyolu Film Festivali’nin isim hakkını, organizasyonu yapan İstanbul Organizasyon adlı şirket 1 Ağustos 2008 tarihinde kendi adına tescil ettirip patentini almış.
Üstelik…
Türk Patent Enstitüsü kayıtlarına göre, İstanbul Organizasyon adlı firmanın İpekyolu adına üç isim birden tescil ettirdiği görülüyor.
Firma…
2008/45281 numarayla Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali isminin patentini almış.
Yanı sıra…
2008/45282 numarayla Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali Bursa International Silk Road Film Festival isim hakkının, 2008/45283 numaralı kayıtla da Bursa International Silk Road Film Festival isim hakkının patentini almış.
Kayıtlar…
Festivali isminin üç değişik versiyonunun da alındığını ortaya koyuyor.
Yani…
Türk Patent Enstitüsü kayıtlarına göre Bursa Büyükşehir Belediyesi isim hakkına sahip olmadığı, ya da isim hakkı organizasyon şirketinde olan bir film festivaline en prestijli organizasyonu olarak imza atmış.
Gerçi…
“Ne var bunda, Büyükşehir istediği zaman festivali yapmaktan vazgeçebilir” denilebilir.
Ama…
İsim hakkına sahip olan şirketin de anlaşmazlık halinde festivali alıp götürme, hatta Büyükşehir Belediyesi’ni sıkıntıya düşürecek şekilde organize etme hakkı elde ettiğini de unutmamak gerekir.
Bu da…
Çok özel bir etik sorunu tartışmasına yol açabilir.
Doğrusu istenirse…
Bursa Büyükşehir Belediyesi gibi kurumsal bir yapının kendine ait etkinliğin isim hakkını, organizasyonu verdiği şirkete kaptırması ve bunun sonucunda biri Hikmet Şahin diğeri Recep Altepe döneminde son iki İpekyolu Film Festivali’ni isim hakkına sahip olmadığı halde yapması garip bir durum.
Kayıtlara göre geçen dönem gerçekleşen bu patent alma olayını öğrendiğinde 29 Mart 2009’dan beri Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Recep Altepe’nin ne yapacağı da merak konusu.