Büyükşehir Belediyesi’nin, Çalı Yolu’nu genişletirken uyguladığı yönteme eleştiri var

Bir zamanlar Bursa’Balıkesir ve İzmir’e bağlayan şehirlerarası yoldu. Bugün kullanılan İzmir Yolu’nun yapılmasıyla birlikte göz önünden uzaklaştı.
Son dönemde ise…
Genişletilmesi için yapılan girişimler ve verilen sözlerle gündeme geldi.
İlk sözler…
2007 genel seçimleri öncesinde, o dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili olan Faruk Çelik verdi. Aslında bu söz de değildi, Çelik ilgili kurumlara Çalı Yolu’nun genişletilmesi için resmen direktif verdi.
Sonra…
2009 yerel seçimleri öncesinde Çelik bu kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak iki yıl önceki sözünü ve direktifini yineledi.
Şimdilerde de…
O sözler ve direktifler doğrultusuna, bir dönemler Bursa’nın şehirlerarası bağlantı sağlayan en önemli yollarından biri olan Çalı Yolu’nu genişletme çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi sürdürüyor.
Şu bir gerçek ki…
Çalı’da, Kayapa’da, Hasanağa’da, hatta Akçalar’da oluşturulan sanayi bölgelerinin ardından bu yol hem yetmez oldu, hem de bakımsız kaldığı için kullananları canından bezdirir hale geldi. Bu yolu kullanmak durumunda olan pek çok kişinin araçları da yolun kötülüğü nedeniyle zarar gördü.
Projeye göre..
Büyükşehir Belediyesi, halen 9 metre olan Çalı Yolu’nu 16 metreye çıkarıyor. Bunu da, kenarları genişleterek yapıyor.
Ancak…
Sürmekte olan yol genişletme çalışmaları, yol kenarındaki arsa ya da bina sahipleri için sıkıntıya yol açtı.
Bu da…
Büyükşehir’in yol genişletme çalışmasında uyguladığı yöntemden ya da tavırdan kaynaklanıyor.
Çünkü…
Belediye yönetimi, yol kenarında arsası ya da binası bulunanlara, “Yol genişlediğinde yeriniz değer kazanacak, o nedenle yol için gerekli olan bölümü kullanabilmemiz için yerlerinizden feragat edin” çağrısı yapıyor.
Yer ya da bina sahipleri ise, karşı gelemedikleri için belediyenin rızaen istediği feragatı gönülsüz şekilde yapmak durumunda kalıyorlar.
Bunun nedeni de şu:
Çalı Kavşağı’nda sanayinin bulunduğu küçük bir alan hariç, yol boyunca imar yok. Bölge imarsız olduğu için mevcut binaların durumu riskli.
O nedenle…
Başlarına bir şey geleceğinden, ya da binalarının yıkılacağından korkan pek çok kişi, belediyenin istediği rızaen terk işini gönülsüzce yapıyorlar.
Oysa…
Bölgede arazisi olanlar, Büyükşehir’in kuralları uygulamasını istiyorlar.
İstedikleri de şu:
Büyükşehir ya önce yol boyunca imar getirecek planları uygulamaya koysun, ya da yolu genişletmek için gerekli olan arazileri kamulaştırma yaparak elde etsin ki vatandaş mağdur olmasın.

Aslında…
Bu gibi konularda, arazilerin kamulaştırmayla elde edilmesi ve vatandaşın mağdur bırakılmaması çok önemli.
Gelin görün ki…
Belediyeler nedense bu gibi konulara para ayırmak istemiyorlar, o nedenle de kamulaştırma yapmaksızın çözümler üretmeye çalışıyorlar.
Çalı Yolu’ndaki durum da bu.
Belediye, kamulaştırma masrafı yapmaksızın yolu genişletmek istiyor. Gerçi bunu yaparken vatandaşa yolun genişlemesi halinde mülkünün değerinin artacağını ve bu yolla rant elde edeceğini söylüyor.
Ama…
Yine de eksik kalan bir şey var. O da vatandaşın gönülsüz yer terki yapması nedeniyle mağdur durumda kalması.