Bursaray Mudanya’ya doğru uzarken, Organize Sanayi kavşağındaki istasyonun projesinde tuhaflık var

Bursaray bu kentin en önemli toplu ulaşım projesi.
Ekrem Barışık döneminde ilk kez dillendirildi, Teoman Özalp döneminde ilk projelendirilmesi yapıldı, Erdem Saker döneminde bugünkü projesiyle temeli atıldı, Erdoğan Bilenser döneminde A Etabı olarak Organize Sanayi Bölgesi ve Beşevler Küçük Sanayi’den merkezdeki Şehreküstü’ye ulaşım hatları açıldı, Hikmet Şahin döneminde ise Şehreküstü’den Ankara Yolu’nda Arabayatağı’na kadar geldi.
Bugün de…
İki ayrı hatta uzatma çalışması sürüyor.
Bu kapsamda…
Şahin döneminda hazırlanan proje gereği Uludağ Üniversite’ne kadar Bursaray’ı uzatan inşaatın artık son dönemlerine gelindi.
Görünüşe göre…
Önümüzdeki yakın süreçte, bu hattın ilk etabı olarak Ertuğrulkent’e kadar olan bölümde  Bursaray araçlarını kullanmaya başlayabileceğiz.
Bununla birlikte…
Recep Altepe yönetimi, geçen dönem yapılan Üniversite etabı ihalesinde akılcı değişikliklere gitti ve bu sayede çok ciddi tasarruf elde etti. O tasarrufu da Bursaray’ı Mudanya Yolu’nda uzatmak olarak kullanıyor.
Yani…
Üniversite Etabı ihalesini alan firma, Altepe yönetiminin projede yaptığı değişikliklerle elde edilen bölümler yerine, Mudanya Yolu’na doğru Bursaray’ı uzatıyor.
Hem de…
2 bin 300 metrelik çok ciddi bir etap halinde Bursaray uzuyor.
İlk açıldığında…
Organize Sanayi Bölgesi’nin tam ortasında, 1050 Konutlar’ın önünde sona eren Bursaray, böylece Mudanya Yolu’na doğru ilerleyecek, Organize Sanayi Bölgesi Kavşağı’nı geçecek ve Oyak Renault fabrikasının bitiminde sona erecek.
Bu da…
Hat üzerinde iki yeni istasyon yapılmasını gerektiriyor.
Doğal olarak, istasyonlardan biri son durak özelliğinde Oyak Renault’un bitimine yapılacak. İkinci durak ise Organize Sanayi Bölgesi Kavşağı’na rastlıyor.
Bir değişik ifadeyle söylemek gerekirse, Korupark Alışveriş Merkezi’nin tam önüne yapılacak.
Gerçi…
Bursaray’da durak yerleri isteğe göre değil, uluslararası kriterlerin ölçümlemelerine göre belirleniyor ama işin içine Korupark tarifinin girmesi başka algılara yol açıyor ve çok farklı tartışmaları beraberinde getiriyor.
Çünkü…
Daha Botaş’tan yerin alınması, ardından özel plan değişikliği ile değerinin birkaç kez katlanması gibi nedenlerle Korupark adı verilen alışveriş, eğlence ve konuttan oluşan proje bu kentte hep tartışıldı.
Dahası…
Geçen dönem dev alışveriş merkezi açılırken, doğacak trafik sorununa karşı Organize Sanayi Bölgesi Kavşağı’nın tıkanmaması için hazırlanan projeye Korupark’ı yapıp işleten firmanın katkı sağlaması istendi, ama firma açılışını yaptığı için dönemin Büyükşehir yönetiminden gelen isteği kabul etmedi.
Bu da kentte tepkiye yol açtı.
Bugün…
Büyükşehir yönetimi, Bursaray’ı uzatma projesinin bir parçası olarak kavşaktaki geçiş sorununu ve dolayısıyla trafik sıkışıklığını da çözerek gecikmiş bir düzenlemeyi tamamlıyor.
Ancak…
Bugün de Korupark’ın tam önüne istasyon konması, aracı olmayanların da bu alışveriş merkezine kolay ulaşmasını sağlıyor.
Görünüşe göre…
Büyükşehir Belediyesi geçen dönem düşülen hataya düşmemiş ve bu kez daha çok müşteri gelecek olması nedeniyle doğan rant farkını Bursa’nın çıkarına tahsil edip, kent adına, önüne yapılacak istasyonun masrafını Korupark’tan almış.
Açıkça söylemek gerekirse…
Bunu da son derece doğru buluyor ve tarafları kutluyoruz.
Ne var ki…
Organize Sanayi Bölgesi Kavşağı’na, ya da daha değişik ifadeyle söylemek gerekirse Korupark’ın önüne yapılacak Bursaray istasyonu projesinde tuhaflık olduğu hissine kapıldık.
Galiba bunu biraz açıp tartışmak gerekiyor.
Gördüğümüz şu:
Organize Sanayi Bölgesi Kavşağı bu düzenlemeyle tıpkı Yüksek İhtisas Kavşağın’nda olduğu gibi, içinden Bursaray’ın da geçtiği kesintisiz kavşak haline geliyor. Buna Bursa’da geçen dönemden beri bat-çık diyoruz.
Bursaray istasyonu işte tam bu kavşağın içine denk geliyor.
Bu durumda…
Katların birinden lastik tekerlekli araçlar, diğerinden ise Bursaray geçecek şekilde yeraltına iki katlı kavşak yapılması gerekiyordu.
Anlaşılan o ki…
Böyle bir projenin maliyeti ve kavşakta yeraltına yolun iniş-çıkışında gerekli eğimler için daha uzun mesafe gerektiğinden proje olabilecek en basit şekle indirilmiş.
Buna göre…
Bat-çık içine açık istasyon yapılacak. Yolcular da bu istasyona ulaşmak için önce trafik lambalarından yararlanarak hemzemin geçidi kullanıp yolun ortasına gelmek zorundalar.
Sorun şu:
Mudanya Yolu’nun araç trafiği bat-çık kavşakla yeraltına alınsa bile, OSB ve Korupark’tan çıkan ya da girecek olan araçlar, kavşağın yerüstü bölümünde de ciddi bir yoğunluk oluşturacaklar. Hatta o yoğunluk şimdi bile var.
O bakımdan…
Yayaları, sinyalizasyon kontrolü olsa bile böyle bir yoğunluğun içine sokmak pek doğru değil. Üstelik ileride daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Akla da iki çözüm geliyor…
Besaş ya da Korupark önünden yolun ortasına geçip Bursaray’a binmek isteyenler için ya yer altı tünel geçişi, ya da üstten köprü geçişi sağlanabilir.
Üstgeçitlerin kent estetiğini olumsuz etkilediği göz önüne alınırsa, yan yolların altından geçecek bir tünel daha gerçekçi bir çözüm olarak görülebilir.
Aslında…
Bugün burada, geçen yaz başlayan Mudanya Yolu’ndaki Bursaray çalışmasının henüz kavşağa bile ulaşamamış olması nedeniyle ağır giden çalışmayı eleştirmek gerekiyordu ama ortaya çıkan proje bu ağır çalışmayı eksiğin giderilmesi açısından fırsata dönüştürdü.
İş işten geçmeden gereken düzeltmelerin yapılacağını umuyoruz.