Böyle acemilik görülmedi… DP Genel Merkezi partilileri Osmangazi’de karşı karşıya getirdi, işe polis karıştı

Aslında… Süreç baştan sona sürprizlerle gelişti. Önce Demokrat Parti Genel Merkezi beklenmedik bir anda yeniden yapılanma için teşkilatları görevden alıp karma yönetimler oluşturdu. Bu ilk sürpriz gelişmeydi.
Sonra…
Görevden alınan teşkilatlar zamanında kongre kararı alınmadığı gerekçesiyle mahkemelere davalar açtılar. DP Genel Merkezi başlangıçta bu gelişmeyi önemsemedi. Tüm teşkilatlar için uzun süreçli kongre kararı alarak önüne geçmeyi planladı
Fakat…
Mahkemelerden peş peşe çıkan olağanüstü kongre kararları tam bir sürpriz oldu.
İlk kongre Osmangazi’de yapıldığında, bu kez DP Genel Merkezi işi yeni bir sürprize bırakmamak için hamle yaptı ve Anavatanlı üyelerin oy kullanamadığı üç adaylı kongrede seçilen İsmet Koyuncu yönetimini görevden aldı.
Alırken de…
Kayyumlu kongrelerde seçilen tüm yönetimlerin görevden alınacağı yolunda sert bir açıklama yaptı.
Ne var ki…
Bu karar, DP Genel Merkezi’nin sergilediği acemilikler nedeniyle partinin DP ve Anavatan kanatlarını karşı karşıya getirdi, kargaşaya yol açtı.
Şöyle ki…
Başkanlık Divanı geçtiğimiz hafta, Osmangazi’de seçilen İsmet Koyuncu yönetimini görevden aldı. Görevden alma yazısının İl Başkanı Ayhan Barışıcı tarafından Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Koyuncu’ya okunarak tebliğ edildiği, aralık ayındaki ilk operasyonda atanan Muharrem Şenocak’a yeniden atandığına dair yazının da Ankara’da elden verildiğini bu sayfalarda yazdık.
Buna karşın…
İlçe Başkanı Koyuncu kendisine yazı gelmediği gerekçesiyle görevi teslim etmediği gibi, bu yazıya konu olması gereken Genel İdare Kurulu kararını istedi.
Bu da yeni bir bekleme süresini getirdi.
Derken…
Atanan Muharrem Şenocak bugün 30 kişilik yönetimiyle birlikte görevi devralmak üzere DP Osmangazi İlçe Başkanlığı’na geldi. Gelenler arasında İl Başkanvekili Meliha Bağcıoğulları ile Siyasi İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Yetkin Fırat da vardı.
İşte bu toplu geliş yeni bir soruna yol açtı.
Çünkü…
İlçe Başkanı İsmet Koyuncu bu kalabalık gelişi partiye baskın gibi algıladığı için polise haber verdi ve polisler de partiye geldiler.
Zaman zaman seslerin yükseldiği tartışmada Koyuncu’ya, DP Genel Merkezi Teşkilat Başkanları Ahmet Uyanık ve Baki Mert imzalı görevden alma ve atama yazısı elden tebliğ edildi.
Bunun üzerine Koyuncu, görevden almaların Genel İdare Kurulu’nun üçte ikisinin Başkanlık Divanı’na yetki vermesiyle olabileceğini belirtip bu kararı görmek istedi. İl’den getirilen kararda GİK’in yetki kararının Kasım 2009 tarihli olduğunu görünce de itiraz etti.
Polisin de izlediği tartışmalar sırasında İl Başkanvekili Meliha Bağcıoğulları kararın işleyişini anlattı ve GİK’in ilk toplantısında verilen yetkiyi Başkanlık Divanı’nın kullanmaya devam ettiğini, buna da prosedür gereği hakkı olduğunu anlattı.
Ama…
Koyuncu yeni kararı isteyince tartışmaların dozu yeniden arttı.
Bunun üzerine…
Başkanvekili Bağcıoğulları ve Teşkilat Başkanı Yetkin Fırat kalabalığı yatıştırıp tansiyonu düşürücü konuşmalar yaptılar.
Sonunda da…
Bu sorunu çözmek üzere pazartesi günü Bursa’ya gelecek olan Teşkilat Başkanı Baki Mert’in beklenmesine, onun hakemliğinde yeniden bir araya gelip çözüme yönelik görüşme yapılmasına karar verilince de gelen ekip partiden ayrıldı.
Gelinen noktada…
Genel Başkanı kıdemli bir siyasetçi ve deneyimli bir hukukçu olan Demokrat Parti’de Genel Merkez yönetim kadrolarının acemiliği sonucu partililer karşı karşıya gelmiş oldu.
Hatta…
Osmangazi’de bu tartışmalar olurken çevreye “Anavatanlılar partiyi basmış” söylentisinin yayılması kulislerde de olumsuz hava esmesine neden oldu.
Doğrusu istenirse…
Atama kararı mahkemelere giden, görevden alma kararını da kabul ettiremeyen DP Genel Merkezi’nin bu işin içinden nasıl çıkabileceği merakla bekleniyor.