Baykal’ın Kutlu Doğum Haftası’na katılması, CHP’nin toplumun değerleriyle barışması açısından çok önemli

Yüzde hesapları falan yapmaya gerek yok… Kayıtlarda Türkiye nüfusunun çok büyük bölümünün müslüman olduğu yazıyor. O nedenle İslami değerler konusunda toplumun duyarlılığı var.
Bununla birlikte…
Dini gerekliliklerini tam anlamıyla yerine getiremeyenler bile manevi değer gördüğü dini değerlerden ödün vermeyen tutum sergiliyor.
Bu da…
Ülkemizdeki toplumsal değerler kapsamında çok özel bir yere oturuyor.
Nitekim…
Siyaset tarihimize dönüp baktığımızda, dini değerlerle örtüşen sağ ve merkez sağ oyların çokluğunu görüyoruz.
Buna karşın…
Bugüne kadarki siyaset geçmişinde oy olarak azınlıkta kalan sol ve merkez sol partilerin dini değerlere dayalı toplum gelenekleriyle çatıştığı, hatta özellikle de dini yaklaşımlardan uzak durduğu görülüyor.
Sonrasında ise…
Sol partiler, toplumla arasına mesafe koyma gereği duyan elit kesimin tercihi doğrultusunda laikliğin savunucusu misyonu üstleniyorlar. Üstlendikleri misyonun gereği olarak da dine ve toplumun dini değerlerine uzak durmaya özen gösteriyorlar.
İşte…
Sosyaldemokrat bir parti özelliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi’nin bugüne kadarki çizgisine baktığımızda söylediklerimizin hepsini görüyoruz.
Oysa…
CHP’nin kurumsal yapısının olduğu gibi, CHP’yi oluşturan yapının –en azından büyük bölümünün- din ve toplumun dine dayalı değerleriyle bir sorunu yok.
Gelin görün ki…
Siyaset çizgisinin gereği kabul ettiği için CHP bu değerlerden uzak durunca, doğal olarak o boşluğu dolduran siyasi yapılar ortaya çıkıyor.
Böylece…
İçinde din olgusu geçen her konu, bu alanı dolduran siyasi parti ve yapıların en önemli siyasi argümanı haline geliyor, buna bağlı olarak da karşılıklı koruma kaleleri oluşuyor.
İşte…
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın çarşamba günü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından İstanbul’da düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katılması, hatta Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın yaşamından ve Hadis-i Şerif’lerden oluşan örnekler içeren konuşma yapması son yıllarda daha da belirginleşen bu siyaset ortamını yıkmaya yönelik çok önemli bir adım özelliği taşıyor.
Bu noktada…
Baykal’ın toplantıya nasıl çağırıldığı ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile dikkat çekmeden zaman zaman bir araya gelip neler konuştuğu gibi magazinel yaklaşımlara girmeden, toplumun değerleriyle barışma yolunda ilk adımı oluşturan konuşmasını yaptığı Kutlu Doğum Haftası’nın ne anlama geldiğini anımsamakta yarar var:
Kutlu Doğum Haftası etkinliği; Hazret-i Peygamber’i ve O’nun insanlığa takdim ettiği değerleri, İslam’ın aydınlık bilgisini/mesajını doğru ve açık bilgiler ışığında, seçkin, güvenilir ve alanında ehil şahsiyetlerin katkılarıyla vatandaşlarımıza daha etkili ve yaygın bir şekilde anlatmak/tanıtmak amacıyla, Başbakanlık ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından ilk kez 1989 yılında Kameri Takvim, 1994 yılından itibaren de Peygamberimizin Miladi doğum günü olan 20 Nisan tarihi esas alınarak yapılmaya başlandı.
Eğer…
Bu adımın devamı gelirse, CHP hem dini değerlere yönelik siyaset yapanlara karşı boş alan bırakmamış olur, hem de toplumun değerleriyle barışma anlamında çok önemli bir başlangıç sağlar.
Dahası…
Toplumdaki ayrışmaları önlemeye yönelik çok önemli bir adım bile kabul edilebilir.