Yeni tartışmadan çıkan sonuç : 45 bin kişilik Timsah Arena Mihraplı’ya

Yeşil Bursam Derneği Başkanı Muharrem Karabulut’un dün internet haber sitelerinde yayınlanan, bugün de Bursa yerel basınının manşetlerini süsleyen yeni stadyum yeri önerisi gördüğümüz kadarıyla büyük yankılar buldu.
Öncelikle…
Meslektaşımız, arkadaşımız Muharrem Karabulut’un bir sivil toplum örgütü başkanı olarak, Bursa kamuoyunun sabırsızlıkla beklediği yeni stadyum için yeni yer önerisi gündeme getirmesini çok önemsiyoruz.
Çünkü…
Bu konuda görüş ortaya koyan, Bursa için öneri geliştirenlere ne yazık ki son dönemde “yakın geçmişte Bursa’ya çok zarar vereceği için engellenen bir girişimin ruhunu yaşatmaya çalışan destekçileri tarafından” hemen taarruza geçiliyor.
O bakımdan…
Her şeyden önce Muharrem’i cesaretinden dolayı kutluyoruz.
Yanı sıra…
Muharrem Karabulut’un önerisinin, tartışılmak üzere kent gündemine gelmesinin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından da desteklendiğini yapılan açıklamalar ve değerlendirmelerden anlıyoruz.
En önemlisi…
Konunun ve gelişmelere yönelik haberlerin bugünkü Bursa gazetelerinde Bursa’ya sunuluş şekline bakarak da şu sonucu çıkarıyoruz:
Her türlü izinler alınmış ve bürokratik engeller aşılmışsa da…
Bursa’nın sabırsızlıkla beklediği Timsah Arena bugün Atatürk Stadı’nın olduğu yere değil…
Yeni kent düzenlemesinde Mihraplı Bölgesi olarak adlandırılan alanda, Veledrom’un olduğu yere yapılacak.

Öneri sonrası yapılan değerlendirmeler ve gazetelerin haberi sunuş şeklinden biz bu sonucu çıkardık.
Ama…
Önce anımsatmak istediğimiz bir şey var.
Atatürk Stadı’nın olduğu yere yapılacak Timsah Arena için zemin araştırmaları başladığında, stadın zemininde sulu yer altı bölgesine rastlanmıştı. Bunu inşaat tekniğiyle çözmenin maliyeti 10 milyon lira (eski para ifadesiyle 10 trilyon lira) olarak hesaplanmıştı.
Biz de…
O zamanlar çalıştığımız Olay gazetesinin sütunlarında 18 Eylül 2009 günü şunları yazdık:
Atatürk Stadı’nın yerine yapılacak Timsah Arena için başlanan zemin etüdleri de başka sorunlar ortaya çıkardı.
Örneğin…
Toprak altı suyu ve zemin yapısının, maliyet arttırıcı teknik önlemler gerektirdiği ortaya çıktı.
Buna bir de, yeni stat için iki kat yeraltına inilmesi zorunluluğu eklendi.
Sırf bu bile, yani iki kat yeraltına inilmesi ve bodrum oluşması bile maliyeti 10 milyon TL, ya da eski parayla 10 trilyon lira arttırıyor.
Ayrıca…
İki kat yeraltına girilmesine karşın, stadyumun yerden yüksekliği bazı yerlerde 40 metreyi buluyor.
Öyle olunca da insanın aklına şu geliyor:
Acaba…
Bu proje Atatürk Stadı’nın olduğu yere değil de, Veledrom’a yapılsa nasıl olur?
Edindiğimiz izlenime göre, Timsah Arena projesi Veledrom’da da aynen uygulanabiliyor. Üstelik yeraltına iki kat inilmediği gibi, zemine yönelik önlem de gerekmiyor. Bu da 10 milyon TL ya da 10 trilyon lira tasarruf getiriyor.
Ne var ki…
Altepe’nin “yerinde yapılacak” sözü böyle bir tartışmayı bağlıyor.
Yine de…
Projeye başlamadan bu değişikliği tartışma fırsatı var.

••••••••••
Bir gün sonra…
Yani 19 Eylül 2009’da yine Olay gazetesi sütunlarında, yazımız sonrası gelişmeleri şöyle aktardık:
…Dünkü yazımızda görsellerin yanı sıra Timsah Arena için bazı özel bilgiler de aktardık.
Örneğin…
Zeminin özelliği nedeniyle, yerin iki kat altına inilmesi gerekiyor. Bu iki bodrum katı en az 10 milyon TL, ya da eski ifadeyle 10 trilyon lira maliyete ek yük anlamına geliyor.
Oysa…
Projeyi aynen Veledrom’da uygulamak da mümkün ve burada olursa ek maliyetlerin tümü ortadan kalkacak.
Yani…
Bursa’nın parası Bursa’da kalacak.
İşte…
Dün bu görüşleri ortaya koyunca, cep telefonumuz sabah saatlerinden itibaren çalmaya başladı.
Arayanlar içinde, “Stat yerinde yapılmalı, karar değişmemeli” diyen de var, ortaya çıkan gelişmelerin göz önüne alınmasında yarar bulan da.
Yeniden değerlendirmenin tartışılmasını isteyenler, mevcut Atatürk Stadı’nın revize edilerek korunabileceğini söylüyorlar. Hatta, Bursa’nın iki stada birden sahip olmasını daha da yararlı buluyorlar.
Örneğin…
Bursa ile ilgili her konuda büyük bir duyarlılık gösteren, Bursa’nın her sorunu ve konusunu araştırıp çözüm üreterek son döneme damgasını vuran İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, gelişmelere göre yeni bir değerlendirme yapılmasından yana.
Dediği şu:
“Atatürk Stadı’nın bulunduğu yer hem zemin olarak, hem konum olarak çok zor bir bölge. Sulu zemin olması inşaatı hem güçleştiriyor, hem maliyeti arttırıyor. Bunu aşmak için iki kat yeraltına inilmesi maliyeti arttırır. İnşaat başladığında ise, maliyeti daha da arttıracak yeni sürprizler çıkabilir.”
Konu gerçekten kritik.
Teknik adam bakışının yanında, planlama açısından da Timsah Arena’nın bugünkü stat yerine Veledrom’da yapılması daha yararlı olacak gibi gözüküyor.
Gerçi…
Dün arayanlar içinde, “Veledrom’un yolu dar, insanlar maç için oraya nasıl ulaşacaklar?” diyenler de vardı.
Ama…
Yol konusunun sorun olacağını sanmıyoruz. Mudanya Yolu’ndan buraya yeni bir bağlantı yapmak çok zor olmasa gerek. Üstelik, aynı noktada Bursaray istasyonu da çok yakın.
Galiba…
Henüz işe başlanmamışken, yeni durumu biraz daha ayrıntılı tartışmak gerekiyor.

••••••••••
Az önce de vurguladığımız gibi, Timsah Arena’nın Atatürk Stadı’nın yerine değil de Veledrom’a yapılmasını tartışmayı önerdiğimizde ilginÇ gerekçelerle karşı çıkanlar olmuştu.
Bugün gelinen nokta ise ortada.
Hele…
Bursaspor’un adım adım şampiyonluğa yürüdüğü şu süreçte, Timsah Arena için öngörülen kapasite 33 binden 35 bine çıkarılmasına karşın yetmediği görülüyor.
Bursa Hakimiyet yazarı meslektaşımız Serkan İnceoğlu’nun da ısrarla yazdığı gibi, Bursa’ya 45 bin kişilik stat için yola çıkmak daha doğru bir hedef.
Ne var ki…
Bugünkü yerine yapıldığında yeni stadın o kapasiteye çıkabilmesi mümkün değil, çünkü alan yetmiyor. 35 bin kapasitede bile koltuk aralarının daralması söz konusu.
Böyle olunca…
Maliyet arttırıcı zemin sorunlarıyla birlikte daha fazla seyirci kapasitesi arzusu stadyuma yeni yer arayışını gündeme getiriyor.
18 ve 19 Eylül’de öneriyi gündeme getirdiğimizde tartışmaya girmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bugün konuyu gündeme alma nedenlerinin başında da anladığımız kadarıyla seyirci kapasitesi geliyor.
Kısacası…
Başta da belirttiğimiz gibi, açıklamalardan ve yerel gazetelerin haberi ele alış şeklinde yeni stadyumun Atatürk Stadı’nın olduğu yere değil de, Mihraplı Bölgesi’nde Veledrom’un olduğu yere yapılacağı sonucunu çıkardık.
Bununla birlikte…
Projenin aynen uygulanabilmesi elbette önemli avantaj. Ama biraz büyütülerek uygulanacak projenin 45 bin kişilik değil, 43 bin kişilik olacağının konuşulduğu da kulağımıza geliyor. O da çok önemli gözükmüyor.
Bu noktada…
Gözardı edilmemesi gereken bir durum da şu:
Bursa’nın kendine özgü yapısında Atatürk Stadı’na ulaşım da, maç sonrası seyircinin dağılması da kent içinde yürüyüş mesafeleriyle sorun olmuyor.
Mihraplı’da yapılacak stada ulaşım sorunu olacağı ortada.
Yine…
Mevcut stattan 4 yöne seyirci dağılırken, Mihraplı’dan dağılım yönü ikiye düşecek, özellikle de kent merkezine geliş yolunda yoğunluk nedeniyle ciddi sorunlar yaşanabilecek.
Gerçi…
19 Eylül’de önerdiğimiz gibi Acemler Bursaray İstasyonu yanından yapılacak bir yol stadı anayola bağlayacak ama sonrasında ana yolun tıkanacağını söylemek için de kahin olmaya gerek yok.
Yoğunluğu dağıtmanın tek yolu ise, Timsah Arena’dan Acemler Bursaray İstasyonu’na kadar yürümek olarak gözüküyor. Onda da binlerce kişinin Bursaray’a aynı anda basıl binebileceği sorun olacak.
Sonuçta…
Aynı projeyi daha az paraya daha büyük kapasiteyle yapmak gerçekten akılcı bir yer değişikliği olarak görülüyor ama stada gidiş ve maç sonrası seyircinin dağılma problemlerini de çözmek şartıyla…