İznik kabuğunu kırıyor… Hıristiyan dünyasına İznik’in özellikleri anlatılıp turizm hamlesi başlatılacak

90’lı yılların ilk yarısıydı… Dünya, yaklaşan 2000 yılını milenyum yılı ilan etmiş, Hazreti İsa’nın doğum günü için özel organizasyonlara hazırlanıyordu.
Biz de…
Çalıştığımız Olay gazetesinde, Hıristiyanların kutsal kitabı İncil için konsülün İznik’te toplandığını anımsatan ve milenyum yılı ilan edilen 2000 yılına Hıristiyan dünyasının İznik’te girmesini sağlayacak tanıtımın yapılmasını öneren bir yazı kaleme aldık.
Yazıdan sonra İznik’ten bir mektup geldi. Esnaf olduğunu belirten bir okurumuz, önerimize karşı çıkıyor ve çoluk-çocuğun yabancılardan etkileneceğini, misyonerlik çalışmaları yapılabileceğini belirterek “İznik’te papaz cübbesi görmek istemiyoruz” diyordu.
Mektup üzerine bir yazı daha kaleme aldık.
O yazıda da, “Kapının önünden geçen papazdan etkilenip, ya da ayaküstü dinlediği bir misyonere kanıp dinini değiştirecek varsa, zaten ondan hayır gelmez” anlamında ifadeler kullandık.
Ama…
Şu bir gerçek ki, İznik ve de Bursa o milenyum fırsatını kullanamadı. Hatta tartışamadı bile.
Bugün ise daha farklı gelişmeler oluyor.
Örneğin…
İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz önüne çok önemli bir hedef koymuş durumda. Bulunduğu her ortamda da bu hedefini anlatıyor. Hedefini anlatmak için de kapı kapı geziyor.
Öncelikle…
2010 İznik Tanıtım Yılı adı altında bir takvime bağlı olarak tanıtım atağı projesi hazırlamış.
Nitekim…
Bursa Valisi Şahabettin Harput’un da desteğiyle İznik’teki tarihi eserlerde restorasyon çalışmalarına hız verildi. Örneğin, Bizans Surları ve Roma Tiyatrosu’nda restorasyon devam ediyor.
Hedef de…
2011 sonu ya da 2012 başında Roma Tiyatrosu’nda kültürel etkinlikler yapabilmeye başlamak. Çalışmalar buna göre programlandı.
Dahası…
Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından İznik ve yakın çevresi çalışma alanı olarak belirlendi. Doç. Dr. Hakan Mert yönetiminde bölgede çok ciddi bir arkeolojik araştırma çalışması yapılacak.
İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz büyük bir heyecanla tanıtım programı hakkında bilgi verirken şunu söyledi:
“Bizans döneminden kalma 4 bin 970 metre uzunluğunda surumuz var. Bu surlarda tam 114 burç var. Diyarbakır’dan sonra Anadolu’nun en uzun surları İznik’te. Üstelik iç içe iki sur birden yapılmış. Şimdi iki sur arasını temizliyoruz. Turistlere surların arasını da gezdireceğiz.”
Bununla birlikte….
İznik’i dünyaya tanıtıp kabuğunu kırmasını sağlayacak özelliklere dikkat çekti:
“İznik’in Bizans döneminde kullanılan ve önemi çok büyük olan Senato Sarayı’nın yeri belli değil. 23 Mayıs’ta Senato Sarayı Lokalizasyonu’nu, yani Senato sarayı yerini belirleme çalışmasını başlatacağız.”
Çok umutlu:
“Senato Sarayı gerçekten çok önemli. Bilim adamları yerini bulduklarında dünya çapında ses getireceğine inanıyorum.”
Üzerinde durduğu nokta şu:
“Milattan Sonra 325 yılında İznik’te toplanan Konsül, o tarihte var olan 80 İncil’i eleyip 4’e indirdi. Hıristiyan dünyası için çok önemli olan bu konuyu dünyaya anlatıp İznik’e ilgi çekeceğiz, milenyumda kaçırdığımız fırsatı yakalamaya çalışacağız.”
Devam etti:
“Milattan Sonra 725 yılında ise Hıristiyanların kiliselerinde ikon ve fresk kullanmalarına izin veren karar İznik’te alındı. Hıristiyan dünyasına bunu da anlatacağız. Bunun da dünya çapında ses getireceğine inanıyorum.”
Hepsi bu kadar değil elbette… Eryılmaz şunları da anımsattı:
“Bizans dönemi eserlerinin yanı sıra, Anadolu Selçuklu Devleti’nin ilk başkenti olan İznik’te bu döneme ait önemli eserler var. Yine Osmanlı’nın çok önemli eserleri var.”
Örnek de verdi:
“Osmanlı’nın ilk kubbeli camisi, ilk medresesi, ilk vakfiyesi İznik’te.”
Buna karşılık…
İznik turizmden hakettiği payı bir türlü alamıyor.
Gerçi…
İznik’e gelenlerin hepsi bilinçli turist olarak geliyorlar ama sayısal anlamda yeterli değil.
Hele…
Yerli turist olarak Bursa’dan hiç katkı alamıyor. İstanbul’dan daha fazla yerli turist geliyor. Ama Bursalılar nedense burunlarının dibindeki İznik’i özelliklerini bilmiyorlar, bilmedikleri için de gidip gezmiyorlar, görmüyorlar.
İşte…
Eryılmaz bunu aşmaya yönelik de çok ciddi bir çalışma içinde. Bursa’nın hemen her yerinde İznik’i tanıtım için stantlar kuracak.
Kampanya…
3-4 Nisan’da As Merkez ile başlayacak.s 10 Nisan’da CarrefourSa’da stant kurulacak.
Programda…
15 Nisan’da Kent Meydanı, 17 Nisan’da Korupark var. 21-27 Haziran arası Korupark’ta ikinci tanıtım hamlesi yapılıp stant kurulacak.
Ayrıca…
Kent merkezinde Ulucami yanındaki Orhangazi Parkı’nda stant kurulup Bursalılar’a İznik’in değeri anlatılacak.
Bir de…
17-25 Temmuz tarihleri arasında ilk defa gerçekleştirilecek Uluslararası İznik Festivali var. Bu festivalin geçmişteki etkinliklerden farkı, ilk kez uluslar arası organize edilmesinde.
Başkan Eryılmaz festivalin İznik için iyi bir fırsat olduğuna inanıyor.
Heyecanını da…
“Göl kenarında etkinlik yapan hemşeri derneklerimiz var. Onların hepsini festivale yönlendiriyoruz. Halk Eğitim Merkezimize, çinicilerimize, zeytincilerimiz adına Marmarabirlik’e hep festivalde stant açmaları çarğısı yaptık” diyerek dile getirdi.