Demokrat Parti Osmangazi kongresine itiraz mı var? Genel Merkez gelişmeleri izliyor

Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi’nin devamı olan Demokrat Parti yapısı, eskiden beri siyaset ustasının en çok olduğu parti olarak bilinir ve öyle de kabul edilir.
O nedenle…
Yani, usta sayısı fazla olduğu için, DYP/DP’nin iç mücadeleleri bitmez, hatta kamuoyunda da ilgiyle izlenir.
Nitekim…
İçinde bulunduğumuz dönemde DP oylarının yüzde 1.5’lara kadar düşmesine karşın, iç mücadele kaynaklı haberlerle DP şu anda kamuoyu gündemine en çok gelen parti özelliğini koruyor.
Gelişmeler ortada…
Yeniden yapılanma nedeniyle teşkilatların görevden alınıp yeni atamalar yapılması sonrasında Siyasi Partiler Yasası ve parti tüzüğünün öngördüğü sürelerde atanan yönetimlerin kongre kararı almadıkları gerekçesiyle açılan davalar sonuç vermeye başladı.
Bu kapsamda…
Mahkeme kararıyla ve mahkemenin görevlendirdiği kayyumun organizasyonuyla pazar günü yapılan, 3 adayın yarışmasına karşın İsmet Koyuncu’nun 99 oyla seçildiği Osmangazi kongresinin yankıları sürüyor.
Gerçi…
Kongrede adayların konuşmalarında “partinin mahkemeye götürülmesini tartışan adaylar” vardı ama bugünkü gelişmeler biraz daha farklı yöne kaydı.
Çünkü…
Kongrenin başında, kongreyi yönetecek başkanlık divanı için iki önerge olduğu halde yalnızca birinin okunduğu ve ikincinin oylanmadığı gerekçesiyle kongre sonucuna itiraz söz konusu.
İtirazı hazırlayanlar şunu söylüyorlar:
“Kongreyi açan kayyum geldi ve Bayram Kumova’nın aday gösterildiği önergeyi okuyup ‘Kabul edenler?’ diye sordu. Eller kalkıp alkışlayanlar olunca da ‘Kabul edildi’ deyip Bayram Kumova’yı divana çağırdı.”
İtiraz noktaları ise şu:
“Oysa diğer iki aday Cem Özkardaş ile Üstün Tunalıgil divan başkanlığı için Celal Gül’ü ortak aday göstermişlerdi. Fakat bu önerge oylanmadı bile.”
Buna karşın…
Kongre divanında yer alan Kadın Kolları Genel İdare Kurulu Üyesi Dilek Üzümcüler ise aradığında, “İkinci önergenin oylanmadığını söyleyenler divana haksızlık ediyor, oysa iki önergeyi de oylayıp tek tek sayım yaptık” dedi.
Yine de…
Kulislerde, divan seçim nedeniyle İlçe Seçim Kurulu’na itiraz edileceği, itirazı da Cem Özkardaş ve taraftarlarının yapacağı konuşuluyor. Ancak, Özkardaş böyle bir niyetinin olmadığını, çünkü kongrede birlik çağrısı yaptığını söylüyor. İtiraz konusunun ise “kendisinin dışında” olduğunu, hatta “bu konu kendisine açıldığında imza atmayacağını söylediğini” de özellikle vurguluyor.
Kongre sonucunun kesinleşmesi ve mazbataların alınması için de yarın akşama kadar süre var.
İlçe Seçim Kurulu’nun bu itiraza nasıl bir cevap vereceği elbette belli değil.
Ama…
Demokrat Parti Genel Merkezi’nin de harekete geçmek için bu kararı beklediği kulağımıza geldi.
Nitekim…
Ankara’dan Balıkesir’e geçerken bugün Bursa’ya uğrayan ve İl Başkanı Ayhan Barışıcı’nın yanı sıra bir grup yöneticinin de katılımıyla İnegöl’de yemek yiyen DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk da gelişmelerle ilgili ayrıntılı bilgi aldı.
Yemek sırasında çevredeki masalarda bulunanlar Cindoruk’un sık sık, görevden alındıktan sonra mahkemeler sürecini başlatan Füsun Yaşar’la ilgili değerlendirme yaptığını, yaşananları da “Genel Merkeze rağmen siyaset yapmak” olarak kabul ettiğini söylüyorlar.
Bu duyumlar da…
DP Genel Merkezi’nin, itirazın kabul edilmemesi halinde nasıl bir yol izleyeceğinin ipucunu veriyor.