Demokrat Parti’de olağanüstü kongre için açılan davalarda kritik karar: Nilüfer, bilirkişiye havale

Gelişmeleri artık herkes biliyor… Demokrat Parti’de, Anavatan Partisi ile birleşme sonrası başlayan yeniden yapılanma süreci kapsamında Bursa’daki İl ve İlçe yönetim kurulları yeniden yapılandırıldı.
İki partinin yönetim kurullarının birleştirildiği atamalarda bazı ilçelerde başkanlar değişirken, bazı ilçelerde başkanlar yerlerini korudular. Bu arada İl Başkanlığı görevine de Füsun Yaşar’ın yerine Ayhan Barışıcı getirildi.
Sonrasında…
Görevden alınan DP kadroları bunu içlerine sindiremediler ve hukuk mücadelesine yöneldiler.
Nitekim…
Siyasi Partiler Yasası ve parti tüzüğü hükümlerine göre, atanan ilçe yönetimlerinin 30, il yönetiminin 45 gün içinde kongre kararı alması gerektiğini ortaya koydular ve bu sürelerde kongre kararı alınmadığı için mahkemelere olağanüstü kongre isteğiyle davalar açtılar.
İlk duruşma Osmangazi için yapıldı ve Bursa 2. Sulh Hukuk Mahkemesi başvuruyu haklı bularak partiyi olağanüstü kongreye götürmesi için kayyum atadı.
DP’de yaşanan bu şokun ardından bir karar da Mustafakemalpaşa’dan geldi. Gerçi burada mahkeme kongre kararı vermedi, ama parti defterlerine tedbir koyarak geçici kayyum atadı.
Sonrasında ise başta İl olmak üzere Gemlik, Orhaneli ve Mudanya için açılan davalarda mahkemeler duruşmaları ileri tarihlere ertelediler.
Bugün de…
Daha önce Osmangazi için olağanüstü kongre kararı alıp kayyum atayan Bursa 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde Nilüfer için açılan davanın ilk duruşması vardı.
Ancak…
Mahkeme bu kez kongre kararı vermek yerine, olağanüstü kongre toplanması talebinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için bilirkişi görevlendirdi.
Bu da…
İlk davadaki kongre kararının ardından ertelemelerle zaman kazanan DP yönetimi açısından çok kritik bir karar anlamına geliyor.
Çünkü…
Mahkeme bu kez, kongre isteğinin teknik olarak bilirkişi tarafından incelenmesini uygun buldu.
Bu karar…
Parti çevrelerinde “iki partinin birleşmesi sonrası ortaya yeni bir durumun çıkmasını mahkemenin de göz önüne aldığı” şeklinde yorumlandı.
Dahası…
Bundan sonraki dava duruşmalarının da bu kritik kararla yeni bir sürece girdiği yorumlarına da yol açtı.