Basketbola Bursa olarak hakemlerimizle de damga vuruyoruz

Televizyonda Beko Basketbol Ligi maçı olarak Beşiktaş-Aliağa Petkim maçını izlerken, sahada mücadele eden oyuncuların yanında hakemler dikkatimizi çekti.
Daha doğrusu…
Sahadaki maçı yöneten 3 hakemden 2’sinin Bursa bölgesi hakemi olduğunu farkettik.
O nedenle…
Erşan Kartal ile Murat Ciner’in yönettikleri maçı biraz daha ilgiyle izledik.
Çünkü…
Her iki hakemimizi ilk düdük çalmaya başladıkları altyapı ligleri ve okul maçlarından beri izleyen bir gazeteciyiz.
Özellikle de…
Genç Murat Ciner’in bizim için ayrı bir yeri var.
Çünkü…
Murat Ciner, çok değer verdiğimiz, en sıkıntılı günlerimizde en sıcak dostluğunu gördüğümüz rahmetli Birol Ciner ağabeyimizin oğlu.
Televizyonda Beko Basketbol Ligi maçı olarak Beşiktaş-Aliağa Petkim karşılaşmasını izlerken, sahadaki 3 hakemden biri olan Murat Ciner’in basketbol hakemi olma kararını rahmetli Birol Abi ile konuşmamız sanki dünmüş gibi gözümüzün önünden geldi geçti.
Aslında…
Hızlı geçen zaman değil… Basketbol hakemliğine okul maçları ve altyapıdaki minikler maçlarıyla başlayan Murat Ciner basamakları çok hızlı çıktı ve şimdi A Klasman Hakemi olarak birinci ligde düdük çalıyor.
Ama…
Bu hızlı çıkışta hiç kuşku yok ki Bursa basketbol hakemliği camiasının sistematik hakem yetiştirme işleyişindeki başarı her şeyden daha önemli.
O nedenle…
Basketbol maçlarında Bursa hakemliğinin temsilcileri olarak, altyapıdaki minikler ya da Avrupa maçı ayrımı yapmadan aynı ciddiyet ve konsantrasyonla yöneten Engin Kennerman’ı da, yakından tanıdığımız ve maçlarda temposunu hiç düşürmeyen Can Atsüren’i de ve diğer hakemlerimizi de gururla izliyoruz.
Gerçi…
Yerel medyaların spor servisleri belki de kanıksadıkları için Bursa hakemliğinin basketbola damga vurmasını yeteri kadar gazete sayfaları ve televizyon ekranlarında gündeme getirmiyorlar ama bu başarının uzun vadeli ve planlı bir çalışmanın ürünü olduğunu vurgulamak gerekiyor.
Örneğin…
Yakın zaman öncesine kadar Basketbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu’nda Genel Sekreter olarak Alpaslan Kara görev yapıyordu ve tüm liglerin hakem atamalarını Bursa’dan gerçekleştiriyordu.
Sonra…
Geçen dönem basketbol MHK’da Bursa adına Namık Kemal Aydın görev yaptı. Şimdi ise MHK’da Bülent Özgirgin yine etkin bir görev üstlendi.
Bu da…
Futbolda Bülent Demirlenk’ten sonra yeni bir isim çıkaramayan Bursa hakemliği adına basketbolda bilinçli ve planlı adımlarla neler yapılabildiğini gözler önüne seriyor.
İşte…
O çalışmanın en önemli ürünü olarak, futbolda üst liglerde hakem olmamasına karşın basketbolda uluslararası maçlarda başarıyla düdük çalan 3 hakemimiz var:
Engin Kennerman, Elif İnci, Erşan Kartal.
Bu hakemlerimizden Engin Kennerman’ı son yapılan Avrupa Basketbol Şampiyonas’ında da Türkiye’den tek hakem olarak başarıyla düdük çalarken izledik.
Yanı sıra…
A Klasmanı olarak Can Atsüren, Murat Ciner ve Tekin Özübir de birinci ligde çalıyorlar.
Ayrıca…
Ahmet Sırtmaç, Barış Sülün, Burak Tuncer, İhsan Çay ve Orkun Yurttaş liglerdeki B Klasmanı hakemlerimiz.
C Klasmanı’nda ise 16 hakemimiz var:
Berkan Ertem, Burak Tan, Celal Pişman, Emre Solak, Eray Akbulut, Kamil Serbest, Kayhan Aydın, Mehmet Özcan İbrahim, Murat Tunç, Mustafa Topaloğlu, Ömer Aydın, Ömer Köse, Ramazan Öylek, Remzi Kahraman, Vicdan Özgür, Yasin Saraydaroğlu.