…ve MHP sahaya indi, belediyelerin yıldönümünde Osmangazi’den “takipçi muhalefet” başlattı

Seçimlerin hemen ertesinde Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Arif Demirören’in yaptığı açıklama tüm yerel gazetelerde yer aldı.
O açıklamada…
MHP olarak bir süre belediyeleri fırsat tanımak için izleyeceklerini söyleyen Demirören’in tanıdğı süre doldu.
O nedenle de…
MHP, belediyelerin işbaşındaki birinci yıllarını tek tek değerlendirmeye alarak sahaya indi. İlk adımı da MHP Osmangazi İlçe Başkanı Adem Dönmez attı.
Üstelik…
Bugüne kadar daha çok teşkilat çalışmaları ile bilinen Dönmez, belediyelerin birinci yıldönümünde Osmangazi’yi öyle bir mercek altına almış ki, âdeta atılan her adım yakından izlenmiş.
Tabi…
Bunda, MHP’nin Osmangazi Belediye Meclisi’nde grubunun olması da çok etkili.
Nitekim…
MHP Osmangazi İlçe Başkanı Adem Dönmez’in bugün yaptığı birinci yıl değerlendirmesinde, meclis üyeleri ve teşkilatın katkısıyla teknik ayrıntılar da yer alıyor.
Bununla birlikte…
Dönmez’in öncelikli olarak vurgu yaptığı konu, Osmangazi Belediyesi’nin içinde bulunduğu borç yükü oldu.
Söylediğinin bir ucu da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye gidiyor:
“Geçmiş dönem AKP’li Belediye Başkanlığının bıraktığı 93 milyon TL borç stoğu, 215 milyon TL olarak açıklanan borca endeksli 2010 yılı bütçesindeki veriler, boşa geçen 1 yılın ardından bu yılın da yatırımlar açısından kayıp yıl olacağını ortaya koydu.”
Şunun altını özellikle çiziyor:
“Geçmiş yılı ufak-tefek restorasyonlar ile geçiren belediye başkanlığı, açıklamış olduğu 2010 yılına ait yatırım programında Türkiye’mizde 57 ilden daha büyük olan ilçemizde sadece proje bazında 2 adet otopark planlayabildi.”
Şu sözlerle iddiadan öteye bir önem taşıyor:
“Borç yükünden kurtulmanın çarelerini arayan belediye başkanlığı, geçim sıkıntısı çeken halkımızın ödemekte zorlandığı emlak ve çevre vergisi için araç ve gayrimenkullerine satılamaz şerhi koydurmaya başladı.”
Ardından…
Devam etmekte olan Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili vatandaşı mağdur ettiği gerekçesiyle ciddi uyarılar yapıyor:
“Daha projeye başlarken yine AKP’li olan önceki belediye yönetimlerince çok büyük hukuki hatalar yapılmış, Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm yapma yetkisini hukuksuz bir şekilde Osmangazi Belediyesi’ne devretmiş, TOKİ de yine hukuka aykırı şekilde kamulaştırmalar yapmıştır. Danıştay, tüm bu işlemleri hukuka aykırı oldukları gerekçesi ile iptal etmiş ve tüm süreç sil baştan yenilenmek zorunda kalınmıştır. Bu nedenle de proje en az 2 yıl gecikmeye uğratılmıştır.”
Eleştirilerini sıralıyor:
“22 milyon TL tutarındaki enkaz bedellerinin hak sahiplerine ödenmeyişi bölgedeki en büyük sıkıntıdır. Projenin sahibi ve muhatabı olan Osmangazi Belediyesi’nin bu konuda topu TOKİ’ye atması anlaşılır bir durum değildir.”
Bu konuda belediye meclisine verdikleri soru önergesine doyurucu cevap alamadıklarını belirtiyor.
Sonrasında…
Bursa’nın son dön8eminde ortaya çıkan ve geleceğe yönelik çok ciddi çevre kaygılarına yol açan bir konuya değiniyor:
“Ruhsatsız taş, kalker, kum ve mermer ocakları ile ruhsatsız ekmek ve simit fırınları konusundaki yol gösterici ve uyarıcı tavrımız sayesinde belediye başkanlığı harekete geçmiş, yıllardan beri görmezden gelinen ihmallerin giderilmesine ve gerekli yaptırımların ortaya konmasına başlanmıştır.”
Yanı sıra…
Defalarca gündeme getirmelerine karşın belediyenin temizlik hizmetlerinde sorunlar yaşandığını, özellikle de Yunuseli, Bağlarbaşı, Hamitler, Emek, Hürriyet gibi mahallelerden  şikayetler geldiğini belirtiyor.
Ruhsat ve ilan-reklam vergisi denetiminde adam kayırmaları yapıldığı iddiasının ardından, önemli bir noktaya daha parmak basıyor:
“Bursa’mız hepinizin bildiği gibi aktif deprem bölgesindedir. Belediyece hazırlanan vizyon ve stratejik programları incelediğimizde olası bir deprem öncesi ve sonrasına ait bir proje görülmemektedir.”
Rakamlarla uyarıyor:
“Unutulmasın ki Osmangazi İlçemizdeki yapıların yüzde 60’ı ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılardır. Geçmişten edinilen acı tecrübeler ve İnşaat Mühendisleri Odası verileri göstermiştir ki olası büyük ölçekli bir depremde kaçak yapıların yüzde 8’i deprem anında göçmektedir. Bu da Osmangazi’de böyle bir depremde onbinlerce binanın yıkılacağı anlamına gelmektedir.”
Açıklamasının son bölümünde, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın seçim vaadlerini sıralayan MHP Osmangazi İlçe Başkanı Adem Dönmez, söz konusu vaadlerden bir-iki tanesinin gerçekleştirilebileceğini, diğerlerinin yerine getirilemeyeceğini öne sürüyor.
Sonra da açık açık şunu söylüyor:
“Belediye başkanlığınca açıklanan 2010 yılındaki mali değerler, gelir ve gider yapısının takibi, stratejik planda açıklanan proje ve bilgiler, yap-boz tahtasına dönen plan ve imar değişiklikleri 2. faaliyet döneminde de yakın takibimizde olacaktır.”