Seçim tarihi üzerine spekülatif yorumlar ve 5.5 ay öncesine ait bir kulis yazısı

Siyasi haberler içinde, seçim beklentisine yönelik haberler daima ilgi çeker.
Çünkü…
Başta siyaset camiası olmak üzere, seçmen olan kamuoyu seçime yönelik spekülasyonlara ilgi gösterir.
Bir de şu var:
Erken seçim spekülasyonlarının habere dönüşüp kamuoyu gündeminde yer tutmaya başlaması, bir bakıma diş macununun tüpten çıkması etkisine yol açar.
Nasıl ki tüpten çıkan diş macunu bir daha tüpe sokulamazsa, erken seçim lafı da yayılıp toplumda beklenti oluşturduğunda, bir daha önüne geçilemez bir durum oluşturur.
Nitekim…
Şu sıralar seçime yönelik tahminler ve yorumlarıyla, yapılan açıklamalar seçmen tarafından yakından izleniyor.
Örneğin…
Yaptığı kamuoyu araştırmalarından çıkardığı yorumlar ve iddialı öngörüleri nedeniyle “Her şeyi bilen adam” olarak ün yapan Erhan Göksel’in “Başbakan Erdoğan için en uygun ortam ramazanda seçim yapmak. Tarihi de 8 Ağustos 2010” iddiasına üç gün önce yer verdik.
Bu iddiaya…
Toplumla çok yakın diyaloglar kuran, kent gündeminden siyasete kadar her şeyi yakından izleyen, interneti de çok iyi kullanan Tuna Camii İmamı Lütfü Taşçı’dan facebook yoluyla hemen uyarı mesajı geldi.
“Erhan Bey’in tahmini tutmaz” diyerek mesajına başlayan Taşçı, neden tutmayacağını da açıklıyor:
“10 Ağustos akşamı ilk teravih, 11 Ağustos da ramazanın ilk günü.”
Doğal olarak…
Göksel’in iddiası tahmin bile olamadan eleniyor.
Bununla birlikte…
İki gündür gazetelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Seçim 22 Temmuz 2011’de. Ama belki iki-üç ay öne alınabilir” şeklindeki açıklamaları yayınlanıyor.
Benzer bir açıklamayı geçen ay Bursa’da katıldığı bir siyasi etkinlik sırasında Devlet Bakanı Faruk Çelik de yapmıştı.
Öyle olunca…
Yani Başbakan Erdoğan’ın seçim için birkaç ay öne alınabileceği açıklaması yeni bir seçim tarihi beklentisine dönüşünce eski bir yazımız aklımıza geldi.
Bakın…
24 Ağustos 2009 günü Olay gazetesinde seçim tarihi hesaplarına yönelik beklenti olarak şunları yazmışız:
Bu döneme kadar Türkiye’de milletvekili genel seçimleri 5 yılda bir yapılıyordu. Ama, son dönem hariç hiçbir zaman 5 yıl tamamlanamadı.
Geçen dönem de 5. yıla ulaşılmasına karşın, hesapta olmayan gelişmeler nedeniyle zamanından 3.5 ay kadar önce yapıldı.
Şimdi…
Anayasa değişikliğiyle genel seçim 4 yılda bire indi.
Yani…
Son yapılan seçimin üzerine 4 yıl konacak ve son seçimin tarihini geçmemek üzere yeni seçim yapılacak.
Son genel seçim 22 Temmuz 2007’ydi. Bu durumda, önümüzdeki seçimin de 22 Temmuz 2011’e kadar yapılması gerekiyor.
Oysa…
Temmuz ayı turizmin yoğun olduğu bir ay. Temmuzda seçimin turizmi çok etkilediğini daha önce gördük. Bahçe ve tarlalarda çalışmak durumunda olanların seçim sürecine katılması da güçleşiyor.
Ayrıca…
2007 seçiminde, aşırı sıcak nedeniyle asfalt eridiği için insanlar miting meydanına dahi çıkamadılar. Sıcak havada binlerce kişiyi miting meydanına toplamak da çok güç.
İşte…
Tüm bu nedenler, önümüzdeki seçimin tarihini şimdiden tartışma konusu yapıyor. Ankara’dan da seçim tarihi tartışmasının başladığı haberleri geliyor.
Anladığımız kadarıyla…
Meclis’te çoğunluğu bulunan iktidar partisinin lideri olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçimi Temmuz 2011’de yapmak istemiyor.
Başbakan’ın kafasında, daha rahat bir ortam olarak nisan ya da mayıs ayları olduğunu, ama daha çok da 2011 Mayıs üzerinde durduğunu duyuyoruz.

••••••••••
Yani…
Sözün özü şu:
Övünmek gibi olmasın ama son iki gündür Başbakan Erdoğan’ın açıklaması üzerine medya gündeminde geniş yer tutan nisan ya da mayısta seçim tezini 5.5 ay önce ilk kez Olay okurları aracılığıyla seçmen gündemine getirmişiz.
Bundan duyduğumuz keyfi de buradan paylaşmak istedik.