Keles’te büyük heyecan… Kocayayla’nın hızla gelişen biatlon sporuyla dünyaya açılması için ilk adımlar atıldı

Her şey… Bundan yaklaşık bir ay kadar önce Keles Belediye Başkanı Mustafa Bektaş ile Kayak Federasyonu’nun Bursalı yönetim kurulu üyesi Okan Gültekin aralarında yaptıkları, Uludağ ve Kocayayla üzerine sohbetle başladı.
O sohbette…
Uludağ için çok geniş düşünülmesi gerektiği gündeme gelince, “Bu geniş düşünmenin içinde Kocayayla da mutlaka yer almalı” görüşü oluştu.
Bu noktada…
Gültekin tarafından, dünyada hızla yayılan ve seyirci sayısı giderek artan biatlon sporu gündeme getirildi.
Spor literatüründe “kayakla koşu ile tüfekli atışın bir araya getirildiği spor” olarak geçen biatlon için Gültekin, en uygun yerin Kocayayla olduğunu özellikle vurguladı ve doğal özellikleri son derece elverişli olan Kocayayla’nın biatlon ile dünyanın cazibe merkezi haline gelebileceğini söyledi.
Üstelik…
Kışın kayakla yapılabildiği gibi, bir de yaz biatlonu olduğunu, bunun için de Kocayayla’nın ideal bir coğrafyaya sahip olduğunu vurguladı.
Sonrasında…
Keles Belediye Başkanı Mustafa Bektaş konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye açtı. Böyle bir projenin ancak Büyükşehir’in himayesi ile gerçekleşebileceğini de vurguladı.
Altepe, her yeni projeye olduğu gibi bu projeye de büyük bir heyecanla yaklaştı. Hem Uludağ’ın gelişimi, hem bu gelişim içinde Kocayayla’nın da yer alması düşüncesi üzerine, Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Okan Gültekin ile görüşmeler ve fikir alışverişi yoğunlaştırıldı.
Bu aşamada…
Gültekin, biatlonun nasıl bir spor olduğunu ve izleyici ilgisi yoğunluğunun görülebilmesi için, İsveç’te yapılacak dünya genç ve yıldız erkekler biatlon yarışlarına gitmeyi önerdi.
Hatta, Kayak Federasyonu adına davet yaptı.
Bunun üzerine…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Keles Belediye Başkanı Mustafa Bektaş, İl Gençlik Spor Müdürü Ömer Gümüş ile Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Nagip Vardar’ın da katılımıyla oluşan heyet geride bıraktığımız hafta İsveç’in Torsby kasabasındaki biatlon yarışlarını izlemeye gitti.
Gördüklerinden de çok etkilendiler.
Çünkü…
Merkezde 5 bin ve çevresiyle birlikte toplamda 12 bin nüfuslu bir kasaba olan Torsby’nin, Keles’ten küçük olduğunu gördüler.
Üstelike…
Kocayayla’nın doğal güzelliğinin onda biri bile Torsby’de yoktu.
Buna karşın…
Her yıl Torsby’ye gelen turistlerin yüzde 90’ının kayak stadyumu olarak adlandırılan pistlerdeki biatlon yarışları için geldiğini öğrendiler.
Yarışlardan ve yarışlar için gelen turist yoğunluğundan da çok etkilendiler.
Bu noktada…
Çözümlenmesi gereken konuların başında kar geliyor.
Çünkü…
Biatlon yarışlarının yapılabilmesi için yeterli kar olması gerekiyor. Fakat, doğal kar yağmadığı takdirde makinalarla yapay kar yapılması düşüncesi gündeme geldi.
Bunun için de, Kayak Federasyonu’nun çalıştığı İtalyan firmasıyla temasa geçilmesi kararlaştırıldı.
Dönüşte…
Kayak Federasyonu’nun Bursalı yönetim kurulu üyesi Okan Gültekin gelişmelerle ilgili hem Kayak Federasyonu Başkanı’nı; hem de Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak’ı bilgilendirdi.
Proje federasyon ve Bakan tarafından da büyük bir ilgi gördü, destekleneceği bildirildi.
••••••••••
İsveç gezisi ve biatlon ile ilgili gelişmeler, hafta sonunda Büyükşehir Belediyesi tarafından basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.
Biz de…
Keles’e dönmekte olan Keles Belediye Başkanı Mustafa Bektaş’ı yoldayken arayıp gelişmeleri sorduk.
Açıkça söylemek gerekirse, Bektaş’ı çok heyecanlı gördük. Heyecanının nedenini de şöyle açıkladı:
“Nasıl heyecanlanmayayım?.. Yıllardır Kocayayla’yı nasıl tanıtacağımızın planlarını yapıyorduk. Şimdi dünyanın cazibe merkezi haline getirme fırsatı bulduk. Bugüne kadar Kocayayla için yapılmış en önemli projenin bu olduğuna inandım.”
Ardından…
Uludağ ile entegre olarak gelişim projesine Kocayayla’nın katılacak olmasını aktarırken şunu özellikle ekledi:
“Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe daha ilk andan itibaren çok büyük heyecan duydu ve projenin gerçekleştirilmesi için çok önemli adımlar attı. Bu proje gerçekleştirilirse Büyükşehir Belediyemizin himayesinde gerçekleşecek. Zaten bizim böyle bir şeyi kendi başımıza yapabilme şansımız da yok.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Biatlonun Türkiye’de iki yıllık bir geçmişi var. Ama dünyada çok bilinen ve çok seyircisi olan bir spor. Kocayayla böylece dünya vitrinine çıkacak.”
Şu noktada da umutlu:
“Torsby küçücük bir yer. Hiçbir doğal özelliği de yok. Orada yapılabiliyor ve çok büyük yoğunlukta turist çekiyorsa, Kocayayla gibi doğal güzellik merkezinde çok daha mükemmeli yapılabilir ve çok daha fazla sayıda turist gelebilir.”

Şunu da anımsattı
“Üstelik biatlon yalnızca kışın kayakla yapılmıyor. Bir de yaz biatlonu var. Kocayayla yaz biatlonu için de dünyanın en önemli merkezi olabilecek özellik ve güzelliklere sahip.”
Son sözü şu oldu:
“Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’nin himayesinde, Spor Bakanımız ve Kayak Federasyonu’nun desteğiyle heyecan verici bir proje gerçekleşmek üzere. Ben heyecanlanmayayım da kim heyecanlansın?”