Karlı ve yağmurlu havalarda Bursalılar Haşim İşcan’ın ne kadar ileri görüşlü olduğunu daha iyi anlıyorlar

Bursa’da görev yapan efsane valiler arasında hiç kuşku yok ki Haşim İşcan’ın çok özel bir yeri var.
1945-1950 yılları arasında Bursa Valisi olarak görev yaparken, başta Devlet Hastanesi olmak üzere pek çok anıtsal yapı ve okulu Bursa’ya kazandıran Haşim İşcan’ın ileri görüşlülüğünü sergileyen hizmetleri arasında Atatürk Caddesi’nin genişletilmesi de var.
Üstelik…
Bu, sıradan bir genişletme olmadı.
Çünkü…
Yalnızca yayaları hedefleyen ve bugün bile Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bir uygulama, Haşim İşcan’ın ileri görüşlülüğü ve düşünce farkı ile verdiği direktif sayesinde gerçekleşti.
O da şu:
Atatürk Caddesi’nin güney kaldırımında, yani Valilik ile Postane arasındaki kaldırım boyunca binaların alt katları biraz içeridedir.
Daha doğrusu…
Valilik ile Postane arasındaki kaldırımda yürüyenler, yola cepheli binaların ikinci katlarının altında yürürler.
Burası korumalı bir bölgedir. İnsanlar kışın karlı ve yağmurlu, yazın da güneşli havalarda, oluşturulan bu koridor sayesinde doğal koşullardan etkilenmezler.
İşte…
İnsanları kötü hava koşullarından koruyan ve Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bu uygulamanın mimarı, 1945-1950 arasında Bursa Valiliği yapan Haşim İşcan’dır.
Bursa’nın karla kaplandığı ve günlük yaşamın olumsuz etkilendiği şu günlerde, Haşim İşcan farkı daha iyi anlaşılıyor.
Çünkü…
Binaların girişlerinin içeri çekilmesiyle üstü kapalı koridor oluşturulan Valilik-Postane arasındaki kaldırım dışında Bursa’nın neredeyse hiçbir kaldırımında yayalar yürüyemiyorlar.
İlginçtir…
Yıllardır araçlara yönelik düşünceyi tercih eden belediyeler yalnızca yolları açık tutabilmek için büyük bir eforla çalışırken, nedense yayaların yürüdükleri kaldırımlara hiç ilgi göstermiyorlar ve insanları kaldırımlarda ya da çarşılarda kaderleriyle baş başa bırakıyorlar.
Bursalılar, kar kaplı ve hiç el değmemiş kaldırımlarda düşe-kalka ya da düşmemek için olağanüstü dikkatle yürümek zorunda kalıyorlar.
Ne yazık ki…
Yayayı, yani insanı düşünen yok.
Oysa…
Araçlar için yolların açık tutulması kadar yayalar için kaldırımların yürünebilir olması da o kadar önemli.
Ama…
Galiba bunu anlayabilmek için belediyelerde yönetim sorumluluğu üstlenenlerin karlı-buzlu havalarda araçlarından inip kaldırımlarda yürümeleri gerekiyor.