Herkes Bursa’ya kurulması gündemde olan ikinci üniversiteyi konuşuyor ve nereye kurulması gerektiğini tartışıyor.
Hatta…
İkinci üniversiteye evsahipliği yapmak için Gemlik ve İnegöl ilçeleri hem çok istekli, hem de birbirleriyle âdeta yarışıyorlar.
Dahası…
Bu konu siyasi irade içinde de değişik arayışları ortaya çıkardı.
Nitekim…
Bu arayışlar kapsamında, ikinci üniversitenin Uludağ Üniversitesi Kampusu içine yapılması önerileri dahi gündeme geldi.
Dikkatimizi çeken şu:
Bursa’ya ikinci üniversitenin kurulmasını herkes istiyor.
Zaten…
O nedenle konuyla ilgili tartışmalar hem siyasette, hem değişik sivil toplum örgütlerinde yapılıyor. Herkes önerisini ortaya koyuyor.
Fakat…
Bugüne kadar yapılan tartışmalar içinde, yasa gereği ikinci üniversiteye kurucu önderlik yapma durumunda olan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz’in görüşüne hiç rastlamadık.
O nedenle…
Rektör Hoca’yı aradık ve ikinci üniversite konusunda ne düşündüğünü sorduk.
Gördük ki…
O da bu konuda henüz görüşünün sorulmamış olmasının şaşkınlığı içinde.
Söze…
“Bursa’ya ikinci üniversitenin kurulması için Uludağ Üniversitesi Senatosu’nun aldığı bir karar var. Biz zaten bunu destekliyoruz” diye başladı ve şu uyarıyı yaptı:
“Ancak, ikinci üniversite çok iyi planlanmalı. Nereye yapılacağı, nasıl bir yapıya sahip olacağının planlaması çok iyi olmalı.”
Şuna dikkat çekti:
“Bakın şu sıralar değişik ilçeler ikinci üniversiteye talip oldular. İnegöl ve Gemlik arasında yarış başladı Benim kulağıma başka ilçelerin de istemeye başladıkları geliyor. Örneğin Orhangazi’nin böyle bir talebi olduğunu duyuyorum.”
Konuya şöyle bakıyor:
“İlçeler istemekte haklılar. Ama ‘bende olsun’ isteğinin de sonu yok. Zaten bu istekler yoğunlaştığında başa çıkılmaz.”
Şöyle devam etti:
“Bütün bunları göz önüne alarak, kanun yapıcının çok dikkatli olması ve iyi planlamadan yola çıkmaması gerekiyor. Çünkü ikinci üniversite yasayla kurulacak. Takdir o nedenle yasa yapıcıların. Ama onların da çok iyi planlamaları gerekiyor.”
Bu noktada…
Planlama konusuna örnek olabilecek bir gelişmeyi aktardı. Daha doğrusu yeni bir gelişmenin müjdesini verdi:
“Biraz önce bir toplantıdan çıktım. Uludağ Üniversitesi bünyesinde Bilgisayar Mühendisliği bölümünü faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir danışman hocamız var. Nasıl kurabiliriz, sağlıklı olması için neler yapmalıyız, onları konuşuyoruz.”
Şunu vurguladı:
“Yani söylemek istediğim şu: Bir üniversitenin içinde bölüm açarken bile çok dikkatli olmak ve iyi planlamak gerekiyor. Yeni bir bölüm açmak bile kolay değil. Ben kafayı bunlara yoruyorum.”
Çok önemli bir uyarı yaptı:
“Üniversiteyi isterseniz dağ başında kurun… İyi planlayıp mükemmel hale getirdiğinizde öğrenci de bulursunuz, hoca da gelir. Ama en güzel yere yapmanıza karşın iyi planlayamazsanız öğrenci de, hoca da bulamazsımız.”
İyi bir planlama için şunları önerdi:
“Bir kere düzgün bir kampusu olmalı. İkincisi öğrencilerin sosyal olarak benimseyebilecekleri bir yer olmalı. Çünkü öğrenci üniversitede sadece meslek öğrenmiyor, üniversitenin bir de kültür geliştirme görevi var.”
Şunu da ekledi:
“Öğrenciyi kültür, sosyal ve sportif yönlerden geliştirecek, gençliğin zamanını değerlendirebileceği ortamlara sahip olması gerekir.”
Şu sözleri de çok önemli bir uyarı özelliği taşıyor:
“Üniversite sadece bina ve laboratuvarla olmaz. Hoca bulmak bile bazen sorun oluyor. Bakın bizim Hukuk Fakültemiz için kaçıncıya ilana çıktığımız halde hoca gelmiyor. Kaldı ki Hukuk Fakültemiz Gemlik’te. Orası da iyi bir yer ama kadromuzu bir türlü ideal hale getiremedik.”
Bu noktada…
İkinci üniversitenin mevcut Uludağ Üniversitesi Kampusu içine kurulması önerilerini anımsattık.
Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz sert bir cevap verdi:
“Böyle bir önerinin hiç üzerinde bile durmadım. Dünya güler, onun için ben de gülüyorum. İç içe iki üniversite nerede görülmüş? Olacak şey değil.”
Şunları özellikle vurguladı:
“Aynı kampusta iki üniversitenin pek çok sakıncası var. Asayiş sakıncası da bunlardan biri. Ayrıca, bizim kampusumuzda ormanlık alanlar var. Bunları söküp yerine üniversite binaları mı yapacağız? Bakın yakın gelecekte Bursa’nın ortasında kalacak 2.5-3 milyon çam ağacı var burada. Büyük bir orman oldu artık.”
Sonra da…
”İyi bir yer tahsis ederler, ikinci üniversite orada kurulur. Ama kesinlikle bizim kampusumuzda olmaz” dedi ve şunu söyledi:
“İkinci üniversitenin her şeyiyle çok iyi planlanması gerekir. En akıllıca olanı ise mevcut kampus dışındaki birimlerin ayrı ayrı üniversite olarak planlanması. Ayrıca, yeni alanlar tahsis edilip burada inşaatlar yaparak da yeni bir üniversite kurulabilir elbette.”
Şunun da altını çizdi:
“Üniversiteler için artık çok büyük alanlar gerekmiyor. Yeni üniversitenin de illa büyük bir kampusu olması gerekmez. Pekala mini bir kampus da kurulabilir.”
Son sözü ise şu oldu:
“Yeni üniversitenin arazisinden çok, fonksiyonu ve etkisi büyük olmalı.”