DSP Yıldırım kongresinde “siyasi vefa” kazandı: Yeni başkan Necmettin Şengül

Demokratik Sol Parti’nin ilginç bir siyasi geçmişi var. 1983’te rahmetli Bülent Ecevit önce Halkçı Parti ve Sodep’in kuruluşlarına katılmadı, sonra bu iki partinin birleşmesiyle oluşan SHP’ye uzak durdu.
O süreçte…
Yeni bir anlayışla Demokratik Sol Parti’yi kurmak üzere yola çıktı. DSP’nin kuruluş çalışmalarını ve belki de siyaset sosyolojisine konu olacak örgütlenme modelini Rahşan Ecevit yürüttü.
CHP kurulurken de kapılarını kapattı.
İşte…
Yeni bir örgütlenme modeliyle doğan DSP’nin ilk kadroları arasında yer alan isimlerden biri de Necmettin Şengül’dü.
1999 seçimlerinde Ecevit liderliğindeki DSP genel seçimde iktidara yürürken Bursa’dan ilk ve son kez 6 milletvekili çıkardı. Yerelde de DSP’li kadrolar belediyeleri devraldı.
O seçim…
Merkezde Erdoğan Bilenser Büyükşehir, Hilmi Şensoy Osmangazi, Ramazan Altunöz Yıldırım, Mustafa Bozbey de Nilüfer’de seçimi kazanıp belediye başkanı oldular.
Yıldırım’da işbaşına gelen Altunöz’ün yardımcısı olarak sorumluluk üstlenen isim, partiden gelen Necmettin Şengül oldu.
1999-2004 arası 5 yıl, Yıldırım Belediyesi’nin her işinde Necmettin Şengül’ü gördük, izledik.
Ardından…
DSP gerileme sürecine girdi ve belediyelerden çekildi. Dolayısıyla kadrolar da dağıldı. Kimi işinin başına döndü, kimi siyaset yürüyüşünde yeni yollar buldu.
Fakat…
Tüm bu süreçlerde DSP’den kopmayan, vefayla yola devam edenler arasında da Necmettin Şengül’ü gördük. Şengül partisinden ayrılmadığı gibi, belediye deneyimiyle Yıldırım Belediyesi’ni iki dönemdir en yakında izleyen ve muhalefet yapan tek isim oldu.
O Şengül, bugün yapılan ve 10 yıldır ilçe başkanlığını sürdüren Faruk Gülengümüş’ün aday olmadığı  DSP Yıldırım kongresinde de partisi ona ihtiyaç duyduğu için aday oldu.
DSP’nin Yıldırım’daki 250 üyesinden 80’ininin geldiği, 8 partilinin işine gitmek üzere oy kullanmadan ayrıldığı kongrede 72 oyun 51’ini alarak DSP Yıldırım İlçe Başkanı seçildi. Demokratik hakkını kullanarak aday olan diğer aday Yılmaz Erdem’e ise 21 oy çıktı.
Böylece…
DSP Yıldırım’da Necmettin Şengül’ün şahsında siyasi vefa kazandı.
Burada…
Kongreye katılması gereken üye/delege sayısı ya da kullanılan oyların azlığına aldanmamak gerekiyor.
Çünkü…
Rahşan Ecevit’in kurduğu sistem gereği DSP iktidar olduğu en güçlü döneminde bile delege seçimi yapmamak için üye sayısını 150 ile sınırlı tuttu.
Yani…
İktidar günlerindeki kongrelerin görüntüsü de bundan çok farklı değildi.