CHP’de muhaliflerin hesapları tutmadı… Osmangazi kongresi de İl kongresine yetişecek

Süreç çok çalkantılı geçti… Çalkantıların nedeni de tarafların karşılıklı olarak yaptıkları stratejik hamlelerdi.
Başlangıcı ise yerel seçim öncesine kadar uzanıyor.
Daha doğrusu…
Yaşanan çalkantılar, yerel seçimler öncesinde il Yönetimi’nin yaptığı hamleyle başladı.
Son il kongresinde Ahmet Memişoğulları’nı destekleyip yanında yer alan Osmangazi İlçe Başkanı Sabit Şerbetçioğlu görevden ayrılmaya zorlandı. Şerbetçioğlu da o günün koşullarında “partinin önünü açmak için” açıklaması yaparak istifa etti.
Yerine gelen Kurtuluş Akdeniz yönetimi doğal olarak muhalif kabul edilen kanadın stratejik hedefi haline geldi.
O nedenle…
Muhalifler Osmangazi’nin olağanüstü kongreye gitmesi için imza topladılar. İmzaları İl yönetimince kabul edilmeyince, bu kez yargıya başvurdular.
Tam o sırada Akdeniz yönetimi de olağan kongre takvimine uygun olarak delege seçimlerini yaptı. Ama yargı, başvuru üzerine eski delegelerle olağanüstü kongre kararı verdi ve Osmangazi’de kongreyi toplaması için kayyum atadı.
Kayyumun topladığı, fakat İl yönetiminin gündemine almadığı olağanüstü kongrede Recep Tek tek aday olarak girdiği seçimi kazandı ve CHP Osmangazi’nin yeni ilçe başkanı oldu.
Dolayısıyla…
Kongre, muhalifler açısından tek kale maç gibi geçti.
Bunun üzerine…
Genel Merkez devreye girdi ve Tek yönetiminden hemen seçilmiş delegelerle olağan kongre tarihi belirlemesini istedi.
Bu istek…
Akdeniz yönetiminin seçtiği delegelerle kongrenin yapılmasını gerektirdiği için, olağanüstü kongredeki görüntünün tam tersine, bu kez de İl yönetiminin tek kale oynadığı bir maça dönüşecekti.
Osmangazi’nin yeni seçilmiş yönetimi Genel Merkez’in isteğini yerine getirmemek ve süreci uzatmak amacıyla hukuki sürecin beklenmesi gerektiğini öne sürdü.
Fakat…
İstekleri hem Genel Merkez hem de İl tarafından benimsenmediği gibi, Tek yönetimi Genel Merkez kararlarına uymadıkları için tedbirli olarak disipline verildi.
Bu da…
Yani, yönetimin disipline tedbirli verilmesi de Osmangazi’nin yeni seçilmiş yönetiminin düşmesine neden oldu. Gelişmelerin kontrolü de böylece İl yönetimine geçti.
N var ki…
Yerel seçimlerin öncesinden başlayarak karşılıklı stratejik hamleler nedeniyle çalkantılı geçen bu süreç nedeniyle, Osmangazi’nin yapılması gereken olağan kongresini yetiştiremeyeceği, İl kongresinin de Osmangazi delegeleri olmadan toplanacağı beklentisi doğdu.
Bir anlamda…
Muhalif ekip de bunu amaçladı.
Ancak…
Yaşanan gelişmeler CHP’deki çalkantılı süreçte bu hesapların tutmadığını gösteriyor.
Çünkü…
Osmangazi’deki yeni yapılanma için çok hızlı adımlar atılıyor.
Örneğin…
Genel Merkez tarafından İl Başkanı Gürhan Akdoğan’a yeni Osmangazi İlçe Başkanı’nı atama yetkisi verildi. Kulağımıza gelen bilgilere göre, Akdoğan şu anda kime görev vereceğinin son çalışmalarını yapıyor.
Beklenti ise, önümüzdeki hafta yeni ilçe başkanını ataması yönünde.
Dahası…
Akdoğan’ın üzerinde çalıştığı yalnızca yeni ilçe başkanı ismi değil. İl Başkanı aynı zamanda, yeni ilçe yönetiminin atanır atanmaz kongre kararı almasına yönelik altyapı çalışmasını da sürdürüyor.
Yani…
Osmangazi olağan kongresinin çok hızlı bir şekilde yapılması ve İl kongresinin yeni seçilmiş Osmangazi delegelerinin de katılımıyla toplanması planlanıyor.
Üstelik…
Sürecin kontrolü yönetime geçtiği için bu planlamada bir sorun yaşanmayacağı izlenimi var.
Bununla birlikte…
Gündemde Osmangazi İlçe Başkanı olarak kimin atanacağı yönündeki tahminler şu sıralar çok merak ediliyor.
Nitekim…
Gazetelerde yazan meslektaşlarımız bugün yayınlanan köşelerinde bazı isimler için tahminleri aktardılar. Arkadaşlarımızın yazdıkları isimlere başkalarını eklemek de mümkün.
Ama…
Kalem CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan’ın elinde olduğu için, kimi yazacağı ve dolayısıyla kime görev vereceği henüz kesinleşmiş değil.
Buna karşın…
Aldığımız izlenime göre CHP yönetimi, birikimi ve kariyeriyle kritik bir süreçte görev üstlenen Kurtuluş Akdeniz’in bu çalkantılı süreçte yıpratılmasını arzu etmiyor.
Yeni görevlendirme kesin olmamakla birlikte, Bursa siyasetinin çok şeyler beklediği Akdeniz’in Osmangazi’deki çalkantılarda yıpranması yerine daha farklı bir görevde değerlendirilmesi düşüncesinin ağırlık kazandığını hissettik.
Yine de…
Gelişmelerin nasıl sonuçlanacağını görmek için önümüzdeki haftayı beklemek gerekiyor.