Bursa’nın yeni tartışma konusu: Stadyumu Büyükşehir Belediyesi mi, yoksa federasyon mu yapmalı?

Yerel seçimden de geriye dönüp bakarsak, Bursa’nın son 4 yılında yoğun bir şekilde yeni stadyumu tartıştığını görüyoruz.
Önce…
Yılların cefakâr Atatürk Stadı’nın günümüz koşulları ve gereksinimlerini karşılayamadığı, o nedenle de yeni bir stadyum yapılmasının gerekli olduğu konusunda hemen herkes anlaştı.
Sonra…
Bu yeni stadyumun nereye yapılması gerektiği tartışma konusu oldu.
Tartışmayı da…
Geçen dönem Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Bursa’ya hizmet eden rahmetli Hikmet Şahin başlattı. Stadyumu Buttim yanına yapma isteği kimi çevrelerde kabul görse de kentin genelinde yer seçimi hatalı bulundu.
Buttim yanına yeni bir stadyum yapılması düşüncesine katılmayanlardan biri de bizdik.
O süreçte…
Yeni bir stadyum yapılacaksa ve yerinde olmayacaksa, Nilüfer bölgesinde, özellikle de Özlüce civarında olmasının doğru olacağına inanlardan biriydik.
Tartışmaya…
Siyasi otorite, hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Dahası, Erdoğan helikopterden bakıp alternatif bazı yerler bile önerdi.
Fakat…
Kent kamuoyu, yeni stadyumun yerinde yapılmasını istedi. Böylece emektar Atatürk Stadı’nın yıkılarak Timsah Arena’nın yapılması için genel bir uzlaşma ortaya çıktı.
Üstelik…
Yerinin jeolojik özelliği nedeniyle maliyet arttırıcı unsurlar olmasına karşın, maliyet artışı bile göze alınarak projeye destek verildi.
Yer konusu aşılınca bu kez yeni stadyumun projesi tartışmaya açıldı. Şekliyle birlikte işlevi ve çevre düzeniyle de Bursa’nın anıt yapısı olacağı için özgün bir mimari üstünde duruldu.
Sonunda…
Çatısı timsah sırtı görünümlü proje üzerinde karar kılındı. Projenin en büyük özelliği çatı olduğu için, çatının statik hesapları ve projesi yurt dışındaki uzmanlarına yaptırıldı.
Süreç bir yandan yürürken, bir yandan da yeni stadyumu yapmayı taahhüt eden Bursa Büyükşehir Belediyesi finansman için kaynak arayışına girdi. Gereken parayı bulabilmek için de Otobüs İşletmesi arazisini satışa çıkardı.
Bu kez…
Tartışmalar farklı bir alana yöneldi.
Kimileri…
Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumluluk alanına yeni stat yapımının girmediğini, belediyenin böyle bir yatırıma para harcamasının doğru olmadığını söylediler.
Hatta…
“Başka kentlere devlet yeni statlar yaparken Büyükşehir Belediyesi neden olmayan parasını stat yapmak için harcıyor?” diye sorup bunu tartışma konusu haline bile getirdiler.
Derken…
Yani, Büyükşehir’in çatısı timsah desenli stadyum projesi üzerindeki çalışmaları devam ederken, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın Türkiye’de organize edilmesi için aday olan Futbol Federasyonu’nun başvuru dosyasına Bursa Stadı olarak başka bir proje koyduğu ortaya çıktı.
Görüldü ki…
Bizim timsah projemiz yerine bal peteği şeklinde bir proje UEFA’ya verilmiş.
Böylece…
Bursa’da 4 yıldır süren yeni stat tartışmaları bambaşka bir noktaya geldi.
Şimdi…
Futbol Federasyonu’nun UEFA’ya verdiği çatısı bal peteği desenli stat projesinin mi, yoksa Büyükşehir Belediyesi’nin üzerinde çalıştığı çatısı timsah sırtı desenli projenin mi yapılması gerektiğini tartışıyoruz.
Konuya…
İki stadın seyirci kapasitesi karşılaştırmasını yaparak yaklaşanlar var. Fakat bu tartışmayı çok önemli görmüyoruz.
Çünkü…
33 bin koltuk kapasiteli timsah projesiyle 31 bin küsur koltuk kapasiteli bal peteği projesi arasında çok büyük fark yok.
O nedenle…
İki proje arasındaki asıl karşılaştırma, maliyeti kimin üstleneceği noktasında yoğunlaşıyor.
Nitekim…
Son günlerde, “Eğer maliyeti devlet ya da Futbol Federasyonu üstleniyorsa neden olmasın?” diyenlere rastlıyoruz.
Böyle düşünenler…
“Elbette timsah projesi Bursaspor’un sembolüyle özdeşleştiği için çok güzel ama bu proje de özgün değil, çünkü dünyada benzeri üç stat var.” diyorlar ve ekliyorlar:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi bir borç yükü altında. Stadı Federasyon yaparsa yeni bir borca da girmez. Bırakalım yeni stadı Federasyon yapsın.”
Buna karşılık…
Bugüne kadar yaşananlara seyirci kalan Futbol Federasyonu’nun kimseye sormadan ya da görüş almadan Bursa için stat projesi yapmasını ve bunu kimseye göstermeden götürüp UEFA’ya vermesini içine sindiremeyenler de var.
Onlar da…
“Bursa’nın kendi projesini yapabileceğini” söylüyorlar.
Gördüğümüz kadarıyla…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de bu şaşkınlığı yaşıyor. O da “Biz kendi stadımızı yapacak güçteyiz” diyor.
Söylediğinde haklı. Bursa gerçekten kendi stadını yapacak güçte.
Fakat…
Konu dönüp dolaşıp Bursa’nın yeni tartışma konusu olarak gündeme gelmiş bulunuyor:
Yeni bir stat için Büyükşehir’in sırtına bir yük daha mı yüklemeli, yoksa projeyi maliyetiyle birlikte Federasyon’a bırakmalı?
Gündemimiz şimdi bu.