Yatırımının şekli, ya da finansal boyutu elbette tartışılabilir. Ama şöyle bir gerçek de var:
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi devreye girdiğinde Bursa’nın turizm anlayışını da, turizm potansiyelini de değiştirecek.
Nitekim…
Henüz inşaat bitip devreye girmeden kimi uluslararası, kimi de ulusal turizm grupları ve zincirleri Bursa’ya yatırımlar yapmaya başladılar.
Öyle ki…
Yıllardır beş yıldızlı yalnızca 3 otele sahip olan Bursa’da içinde bulunduğumuz süreçte 2 yeni otel devreye girdi. Kimi inşaat, kimi planlama aşamasında 10’u aşkın yeni beş yıldızlı otel projesi ise, Bursa’daki beş yıldızlı otel patlaması olarak dikkat çekiyor.
Büyük otel zincirleri elbette araştırmalar yaparak ve potansiyeli görerek bu yatırımları gündeme aldılar ama yine de bir kaygı var:
Acaba Bursa bu kadar çok beş yıldızlı oteli kaldırabilir mi?
Bu kaygı…
Bursa Skal Klüp’ün dün akşam yapılan kongresinde de ana gündem maddesini oluşturdu.
Dahası…
Bursa Skal Klüp Başkanlığı görevini Fahri Esgin’e devreden Halil Güleç kongredeki konuşmasında durum tespiti yaparken, Bursa’da ortaya çıkan çok önemli bir eksikliği de gündeme getirdi.
“Şehrimizin çeşitli noktalarında 10’u aşkın beş yıldızlı otel inşaatı başladı veya başlamak üzere. Şüphesiz bu durum Bursa için çok sevindirici” diyen Güleç şöyle devam etti:
“Kenti yöneten kurumlarca, Bursa için Turizm Master Planı hazırlanmaması, 1960’larda hızlı sanayi sürecinde plansızlığın getirdiği ivme gibi iplerin tamamen piyasanın eline bırakılması, kendi içinde tehlikeler içeriyor.”
Önerisini de net bir şekilde ortaya koydu:
“Bu yüzden, Bursa’yı yöneten yöneticilerimizin bir an önce Turizm Master Planı hazırlamalarında fayda görüyorum.”
Ardından…
İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havaalanı’nın her yıl yüzde 25 büyüme kaydettiğini vurgulayarak şunu da ekledi:
“Bu Master Plan kapsamında Yenişehir Uluslararası Havaalanı’nın da bir an önce özel sektör eliyle devreye sokulması gerekir.”
Yanı sıra…
Bursa Turizm Master Planı kapsamında Hanlar Bölgesi’nin çevresinin açılmasını, Atatürk Caddesi’nin trafiğe kapatılmasını, termal turizm ile ilgili olarak hak sahipleriyle konsensüs sağlanarak kente termal kimlik kazandırılmasını, Uludağ’ın da merkezden değil yerelden yönetilmesi için yetkinin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini istedi.
Güleç ayrıca Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin işletilmesi için de şu öneride bulundu:
“Büyükşehir Belediyemizin burasını kamu eliyle çalıştırma mantığından vazgeçerek, özel sektör tarafından çalıştırılmasını bir an önce kabul edip gerekli girişim ve çabalara başlamasının da faydalı olacağına inanıyorum.”