131 yıllık tiyatro binasının Klasik Türk Müziği korosu’na tahsis edilmesine siyaset el koydu

Telefonda Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan var… Perşembe sabahı duyurduğumuz ve Bursa kamuoyunun çok büyük ilgi gösterdiği “Şok… 131 yıldır tiyatro, 53 yıldır da Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu olarak kullanılan bina Devlet Klasik Türk Sanat Müziği Korosu’na verildi” başlıklı yazımızdaki sürpriz gelişmeyi konuşuyoruz.
“İnternet sitenizdeki yazınızla Bursa’ya duyurduğunuz haber üzerine gelişmeyi öğrendik. Arkadaşlarımla da konuştum… Hiç birimizin haberi yok. Bizim için de büyük bir sürpriz oldu” diyerek söze başladı.
Sonra da…
Haberi öğrendikten sonra yaptığı girişimleri anlattı:
“Hemen Bursa Defterdarımız Metin Otak Beyi aradım. Bana verdiği bilgiye göre, mülkiyeti Milli Emlak’a ait olan ve geçmiş yıllarda Yıldırım Kaymakamlığı dahil çeşitli birimlerin faaliyet gösterdiği bu binayı Defterdarlık Kültür Bakanlığı’na devretmiş. Defterdarımız, binanın Klasik Türk Sanat Müziği korosu’na tahsisiyle kendilerinin bir ilgisi bulunmadığını, bunun tamamen Kültür Bakanlığı’nın kendi genel müdürlükleri arasındaki işleyiş ve tasarruf olduğunu söyledi.”
Şöyle devam etti:
“Anladığım kadarıyla, konunun geldiği noktadan Bursa Defterdarı Metin Otak Bey de şaşkın. Sizin yazınızdan da Bakanlığın Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne, orasının da Koro’ya binayı tahsis ettiği anlaşılıyor. Ama bu durum tiyatronun kapı dışarı edileceği anlamına gelmiyor.”
Şunu açık açık söyledi:
“Kültür Bakanlığı’nın neden böyle davranıp karar verdiğini henüz bilmiyorum. Ama arkadaşlarımla birlikte bu işin peşini bırakmayacağımızı açık açık söyleyebilirim.”
Şunun da güvencesini verdi:
“Devlet Tiyatrosu’nu yıllardır kullandığı ve hepimizin unutulmaz oyunlarını izlediği binasından kimse çıkaramaz. Tiyatromuzu ortada bırakmayız. Siyasi otorite bu konuda üzerine düşeni yapar. Bu konuda Bursalıların tedirginlik duymamalarını istiyorum.”

Şunu da ekledi:
“Benim aldığım bilgiye göre, Klasik Türk Müziği Korosu’na Eğitim Araçları Salonu ile bazı ofis odaları verilmiş. Konuyu Kültür Bakanlığı düzeyinde de ele alacağım ve takibini sürdüreceğim.”