Necati Şahin’in kazandığı İnşaat Mühendisleri Odası seçimi nasıl yorumlanmalı?

TMMOB’a bağlı her Oda’nın seçiminde elbette farklı özellikler var. Ama, son iki seçime baktığımızda İnşaat Mühendisleri Odası’nın seçimleri biraz daha farklı ve içe dönük bir çekişmeyle geçiyor.
Çünkü…
İMO’daki seçim, aynı grubun iki adayı arasında büyük bir yarışa sahne oluyor.
2 yıl önceki seçimde Çalışma Grubu’nun adayı olarak Necati Şahin seçime girerken, karşısında Oda’nın son iki başkanı olan Cevdet Yüce ve Adem Özdemir’in desteklediği Ekrem Algül vardı.
O seçimi…
600 oy alan Necati Şahin kazandı.
Bu dönem…
Necati Şahin’in karşısına yine Yüce ve Özdemir’in desteklediği Mehmet Atmaca çıktı. Üstelik Atmaca son hafta içinde, sol grup adayı olan Ertuğrul Akagündüz ile birleşti.
İki yıl önceki seçimde Cevdet Yüce ve Adem Özdemir’in desteklediği adayla sol grup adayının aldıkları oyların toplamı 800’e ulaşmıştı.
Yani…
Son hafta içinde gerçekleştirilen birleşme, matematik hesap olarak Mehmet Atmaca’nın seçimi kazanmasını gerektiren bir yapıya büründü.
Ne var ki…
Sandıklar açıldığında, 788 oy alan Necati Şahin’e karşılık, sol grubun da desteğini alan Mehmet Atmaca’nın 643’te kaldığı görüldü.
Yani…
Geçen seçim 600 oy alan Şahin bu kez oylarını 788’e çıkarırken, geçen seçim toplamda 800’e ulaşan birleşen gruplar bu kez 643 oyda kaldı.
Demek ki…
İnşaat Mühendisleri bu birleşmeye onay vermemiş.
Aslında…
İMO’daki zorlu seçimin sonucu, cumartesi günü divan başkanlığı seçiminde belli olmuştu. Akagündüz’le birleşerek sol grubun da desteğini alan Atmaca’nın divan başkanı adayı Cevdet Yüce’nin 70 oyuna karşılık, Şahin’in adayı Semih Pala 140 civarında oy almış, rakibini ikiye katlamıştı.
İşte…
Seçimin sonucunu belirleyen gelişmelerin başlangıcını da burada aramak gerekiyor.
Gerçi…
Bugün seçimi izleyen ve yorumlayanlar anımsamazlar ama, 1977-1978 yıllarında Semih Pala’nın Adalet Partisi İl Gençlik Kolu Başkanı olduğu dönemde, Necati Şahin de onun yönetimindeydi.
Bu da…
30 yılı aşkın süren bir beraberliğin getirdiği ekip çalışmasını ortaya koyuyor.
Üstelik…
TMMOB geleneğinde Oda’ların yönetimlerine genelde hep sol grup egemen oldu.
İnşaat Mühendisleri Odası’ndaki süreç ise Semih Pala’nın 1984 yılında Çalışma Grubu’nu kurmasıyla birlikte değişti. Pala’nın kurduğu Çalışma Grubu ilk iki seçimi kaybetti ama sonrasında Oda’ya damgasını vurdu.
Nitekim…
Sonrasındaki süreçte kesintisiz olarak Çalışma Grubu seçimi kazandı. Bugün de bu çizgisini sürdürdü.
1988’den itibaren Çalışma Grubu’nun adayı olarak seçime giren Necati Şahin’in 2 kez, Cevdet Yüce’nin 3 kez, Adem Özdemir’in 2 kez ve yine Necati Şahin’in 2 kez kesintisiz olarak kazanmaları tesadüf değil.
Bu gruptan bölünen Yüce ve Özdemir’in ikinci kez seçim kaybettiklerini de gelişmeler içine eklemek gerekiyor.
Bu da şunu gösteriyor:
Gerçek ekip çalışması her şeye üstün geliyor. Seçim de ekip çalışmasıyla kazanılıyor.
Kaldı ki…
Daha önce İMO’da, aynı grubun adayı olarak 4. seçim başarısını kazanan Şahin, geçen süreç içinde Oda bütünlüğünü sağlayan adımları atmayı başardı. Destekleyenler arasında her partiden ve siyasal görüşten ismin olması da bunu gösteriyor.
Üstelik…
Uzun bir aradan sonra geçen dönem görev üstlendiğinde Bursa’nın lokomotifi haline gelen ve sürekli ürettiği projelerle Bursa’ya önderlik eden Necati Şahin de, yaptığı çalışmalarla inşaat mühendislerinin destek ve güvenini bir kez daha almayı başarmış oldu.
Sonuçta…
Bu bir seçim. Her seçimin kazananı ve kaybedeni olur. Sandıklarn açıldığında seçimin kazananı olarak ilan edilen Necati Şahin’in deneyimleri ve bilgi birikimi doğrultusunda yeni dönemde Mehmet Atmaca’yı dıyarnıda bırakmayacağını düşünüyoruz. Daha doğrusu, böyle davranacağını umuyoruz.
Çünkü…
Mehmet Atmaca’nın seçim yarışında kaliteyi yükselten bir yol izledi ve bu yarışı güzelleştirdi. Gerilimi yükseltecek davranışlardan kaçındığı gibi, destekleyenleri arasından gelebilecek sert çıkışlara da engel olmaya çalıştığını bizzat gözlemledik.