Marzinc, ÇED raporu için verilen yürütmeyi durdurma kararına itiraz ediyor

İki gelişme üst üste yaşandı. Önce, pazartesi günü Mustafakemalpaşa İlçesi’nde, yapılması planlanan baca tozu geri dönüşüm tesisiyle ilgili halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya…
Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlık etti. Geri dönüşüm tesisini kuracak olan ve 5 büyük çelik üreticisi firmanın ortaklaşa oluşturdukları Marzinc’in yöneticileri, kaygıları gidermek için haklarındaki iddialara cevaplar verdiler.
Ancak…
Mustafakemalpaşa halkı, Sivil Toplum Platformu’nun da öncülüğünde, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer tahsisi yapılmış olsa bile Marzinc’e karşı çıktılar ve suçlamaya varan sert eleştirilerde bulundular.
En azından…
O toplantıda ikna olmamış görüntüsü verirken, tüm ilçenin kenetlendiği direnme kararlılığını bir kez daha gösterdiler.
Ertesi gün…
Yani salı günü bu kez Bursa 1. İdare Mahkemesi’nden sürpriz sayılabilecek bir karar çıktı.
Mustafakemalpaşa Sivil Toplum Platformu tarafından ÇED raporu için yürütmeyi durdurma isteğiyle açılan davayı görüşen Bursa 1. İdare Mahkemesi, kurulması planlanan tesisi çevreyi kirletici buldu ve telafisi mümkün olmayacak zararlar doğmaması için daha önce verilen ÇED raporu hakkında yürütmenin durdurulmasına hükmetti.
Bu karar, ÇED raporunun iptal edilmesi halinde baca tozu tesisinin kurulamayacağı anlamına geldiği için doğal olarak Mustafakemalpaşa’da gerçek bir çevre zaferi olarak yorumlandı. İlçe halkı kararla birlikte çok sevindi.
Ardından…
Marzinc’in yönetimi ve şirketi oluşturan çelik üreticilerinin temsilcileri 20 Ocak 2010 Çarşamba günü İstanbul’da bir toplantı yaptılar.
Toplantıda…
Öncelikle son gelişmeler değerlendirildi ve bundan sonra izlenecek yol haritası ele alındı.
Sonrasında ise firma, 1. İdare Mahkemesi’nin verdiği ÇED raporu hakkında yürütmeyi durdurma kararına, bir üst mahkeme konumunda olan Bursa Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etme kararı aldı.
Hatta…
İtiraz başvurusunun 26 Ocak 2010 Salı günü yapılması da kararlaştırıldı.