Ekrem Barışık döneminde ilk adımları atılan mobese, nihayet bu yıl Bursa’da da devreye girecek

Televizyonlarda izliyor, gazetelerde okuyoruz… Türkiye’nin neredeyse her yerinde, 24 saat kenti izleyen mobese sistemi var. Kentler bu sistemle sürekli izleniyor, hem suçlular yakalanıyor hem de kentlerin huzuru sağlanıyor.
Ama…
Bırakın büyük kentleri, ülkenin pek çok yerinde olmasına karşın, hatta ilçelerde bile kurulmasına karşın Bursa’da nedense mobese sistemi için bugüne kadar kurulmadı.
Oysa…
Adı mobese olmasa bile, bu sistemin belki de Türkiye’deki ilk girişimine yıllar önce Bursa’da tanıklık ettik.
Daha doğrusu…
Belki de bu sistem için Türkiye’deki ilk adımlar Bursa’da atıldı.
Anımsıyoruz da…
Ekrem Barışık döneminde, kentin ana caddelerindeki kavşaklara dikilen direklerin tepesinde yer alan metal kutular insanların çok ilgisini çekmişti.
Ne var ki…
Kutuların içine kent caddelerini gözleyecek olan ve mobese sisteminin ilk halini oluşturan kameralar bir türlü konulamadı. Sonraki dönemlerde de o direkler sessizce sökülüp atıldı.
Aradan 20 yıldan fazla zaman geçti. Bursa Valisi Şahabettin Harput’un vurguladığı gibi, Türkiye’nin her yerinde bu sistemin kurulmasına karşın Bursa’da bir türlü kurulamadı.
“İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olduğum sırada bu sistemin Türkiye’nin her yerinde kurulması için büyük çaba göstermiştim. Bursa’ya geldiğimde olmadığını görünce çok şaşırdım” diyen Vali Harput şimdilerde mobesenin tamamlanıp yaşama geçebilmesi için özel bir ilgi gösteriyor.
Sistem…
Ana kontrol binası, kameralar ve yazılım olarak üç aşamadan oluşuyor. İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile kamu kuruluşlarının desteğiyle yürütülen projede önce ana kontrol binasının yapımı tamamlandı.
Şimdilerde ise 384 kameranın yerleştirileceği noktalar arasındaki bağlantıyı sağlayacak kabloların döşenmesi sürüyor. Sonra da yazılım programı sisteme yüklenecek.
Vali Harput, 23 milyon liraya mal olacak proje için çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini ifade etti ve hedefi açıkladı:
“Bu yılın içinde Bursa’da da mobese sistemi devreye girecek.”
Ardından…
Sistem devreye girdikten sonra nelerin kontrol edilebileceğini de açıkladı:
“Hem Valilik, Emniyet ve Jandarma’ya güvenlik olarak, hem de Büyükşehir Belediyesi’ne trafik ve çevre olarak büyük yararlar sağlayacak.”
Nelerin bu sayede yapılabileceğini ise şu sözlerle ortaya koydu:
“Her türlü trafik kazaları, hırsızlık, kapkaç ve benzeri suçların tespitiyle, aranan ve çalınan araçların plakalarının okunması sonucu yakalanmaları sağlanacak. Kırmızı ışıkta geçenler tespit edilecek. Araçların hız sınırlamasına uyup uymadıkları ve hatalı sollamalar da bu sistem sayesinde izlenebilecek.”
Güvenliğin yanı sıra, işin belediye boyutu da var:
“Yasak yerlere park, yollara ters yönden araç girişi, kaçak yapılar, çöp ve moloz dökülmesi, kentin kirletilmesiyle izinsiz kazı ve hafriyatlar da bu sistem sayesinde izlenip gerekli müdahaleler yapılabilecek.”