CHP’de son dakika… İl tarafından tedbirli olarak disipline verilen Osmangazi İlçe yönetimi düştü

Cumhuriyet Halk Partisi’nde İl Yönetimi ile Osmangazi İlçe arasındaki karşılıklı satranç oyununda ilginç gelişmeler yaşanıyor.
İlk hamle…
Muhalif ekibin başvurması sonucu yargı kararı ile toplanan ve Recep Tek’in ilçe başkanlığına seçildiği Osmangazi’nin olağanüstü kongresi sonrası Genel Merkez kanalıyla gelmişti.
Olağanüstü kongre sonucunu onayladığını 15 Ocak günü yazıyla Osmangazi’ye bildiren Genel Merkez, üç gün içinde olağan kongre kararı alınmasını istemişti.
Yazıda…
Olağan kongre için, Kurtuluş Akdeniz yönetiminin yaptığı delege listesinin İlçe Seçim Kurulu’na verilmesi istenmişti.
Bunun üzerine…
Osmangazi İlçe yönetimi de, söz konusu delege seçimlerine yönelik olarak kayyum döneminde davalar açıldığını belirtip, “yargı süreci devam ederken yapılacak kongrenin hukuğun üstünlüğünü zedeleyip zedelemeyeceğini” soran bir yazıyı İl Başkanlığı aracılığıyla Genel Merkez’e göndermişti.
Böylece…
İl Başkanı Gürhan Akdoğan ile Parti Meclisi Üyesi Ali Nihat Irkörücü’nün olağan Osmangazi kongresinde tek kale maç yapmalarını önlemek amacıyla kongreyi ötelemek istemişti.
Ancak…
22 Ocak’ta Genel Merkez’den, Genel Sekreter Önder Sav imzalı ikinci bir yazı gelmiş ve ilk yazıda belirtilen şekilde seçilmiş delegelerle olağan kongre kararının hemen alınması isteği tekrarlanmıştı.
Geçen 3 günlük süre içinde Osmangazi İlçe Yönetimi olağan kongre kararı almayınca, ya da almamakta ısrar edince CHP İl Yönetim Kurulu saat 19.00’da başlayan toplantıda gelişmeleri ele aldı.
Toplantıda…
Genel Merkez’in uyarı ve isteğine karşın seçilmiş delegelerle olağan kongre kararı almayan Osmangazi İlçe Başkanı Recep Tek ve 14 ilçe yönetim kurulu üyesinin tedbirli olarak disipline verilmeleri kararlaştırıldı.
Karar…
Tüzük gereği, tedbirli olarak disipline verilmeleri nedeniyle CHP Osmangazi İlçe Yönetimi’nin düşmesi anlamına geliyor.
Sonrasında ise…
CHP Genel Merkezi’ne de tüzük hükümleri gereği Osmangazi’ye yeni bir atama yapma yolu açılıyor.
Yeni bir atama ise, tüzük gereği 40 gün içinde olağan kongrenin yapılmasını gerektiriyor. Kongreyi atanacak yönetim yapacağı için de Genel Merkez’in istediği gerçekleşmiş olacak.
Buna karşın…
İl yönetiminin yaklaşık 2.5 saat süren toplantısı devam ederken parti dışında özel bir ortamda bir araya gelen Osmangazi İlçe Başkanı Tek yönetim kurulundaki arkadaşları ise gelişmelere karşı alacakları tavrı belirledi.
Yönetim…
Öncelikle parti içi hukuk yollarını denemeyi ve il yönetimi kararına itiraz etmeyi benimsedi.
Yanı sıra…
26 Ocak 2010 Salı sabahı yürütmeyi durdurma isteğiyle mahkemeye başvurulması da kararlaştırıldı.
Yaşananlar…
CHP’de yeni bir mahkeme sürecinin başladığını gösteriyor.
Gerçi…
CHP benzer bir süreci 2000 yılında İl Başkanlığı görevinden alınan Kemal Ekinci’nin mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma ve göreve iade kararı almasıyla yaşamıştı.
Ancak…
O süreçte Ekinci’yi Genel Merkez görevden almıştı. Oysa bu kez görevden alma yoluyla değil, tedbirli olarak disipline verilmeleri nedeniyle Osmangazi yönetimi düştü.
O nedenle…
Salı sabahından itibaren CHP’yi, il kongresine yönelik yeni bir tartışmalı süreç bekliyor. O süreçte yargı kararları sanılandan daha etkili olacak.