Bursa “kavşak içi minibüs peronu” ucubesinden kurtuldu, trafiğe “modern kent” düzeni geldi

Bursa’nın yıllarca Santral Garaj adıyla bildiği ve bu şekilde tanımladığı binanın yıkıldığı günlerde, bu yapının altındaki alanı ana durak olarak kullanan minibüs hatları için yeni bir düzenleme yapıldı.
O kapsamda…
Kentin doğusuna ve kuzeyine çalışan minibüs hatları için eski Santral Garaj, yeni adıyla Kent Meydanı adlı alışveriş merkezinin hemen altında bulunan dönel kavşak içinde peron yapıldı.
Doğrusu…
Bu yapılan garip bir minibüs peronu uygulamasıydı. Değişik bir ifadeyle söylemek gerekirse, kaçak inşaatları ile ün yapan Bursa’da bir anlamda kavşak içi kaçak minibüs peronu yapılmış oldu.
Hem de…
Büyükşehir Belediyesi eliyle kent ulaşımının önemli bir kesişme noktasındaki kavşakta ucube bir görüntü ortaya çıkarıldı.
Daha o zaman yapılanın yanlış olduğunu söyledik.
Hatta…
O tarihlerde yazdığımız Olay gazetesinde bu konuda onlarca yazı kaleme aldık.
Yapılan hem minibüsler için sıkıntılı, hem de yolcular için tehlikeliydi.
Çünkü…
Yolcular minibüse binmek için yoğun trafiğe sahip bir yolu aşıp ortadaki peronlara ulaşmaya çalışıyorlardı.
Gördük ki…
Kavşak ortasındaki peronu minibüs sürücüleri de beğenmediler.
Üstelik…
O bölgedeki trafiği bozmaya ve olumsuz etkilemeye yönelik hareketler yaptılar.
Örneğin…
Peronu dolan olan bir minibüs, hiç çekinmeden, üstelik kasıtlı olarak yolu diklemesine kesecek şekilde durup bekledi. Bu şekilde arka arkaya 2-3 minibüsün beklediği anlar oldu.
Şöyle bir düşünün…
Yalova Yolu’ndan geliyorsunuz, ya da Ankara Yolu’ndan gelip kavşağı dönüyorsunuz. Tam Kent Meydanı yönüne devam edecekken, yolu dikine kesen minibüsler karşınıza çıkıyor. Yolda geçebilmek için yalnızca en sağdaki şeridin kaldığını görünce ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz.
Kimi minibüs sürücülerinin “ortaya peron yapılmasına tepki olarak kasıtlı yaptıklarını” düşündüğümüz bu hareket nedeniyle kavşakta trafik tıkandığı gibi, pek çok tartışmaya tanık olduk.
Dönemin Büyükşehir yönetimi tüm uyarılara karşın ucube uygulamasından vazgeçmedi. Düzeni sağlamakla görevli trafik polisleri de seyretmekle yetindi.
İşte…
Bursa’ya hiç yakışmayan bu kavşak içi ucube minibüs peronu uygulamasını bugün kaldırdı. Peron olan yerleri yeşil alana çevirdi.
Yeni uygulamada minibüsler bekleme yapmaksızın uygun yerlerden yolcularını alıp devam edecekler.
Böylece…
Bursa’ya modern kentlerin trafik akışı yeniden geldi.
O bakımda…
En azından Bursa trafiğinde araç kullanan bir sürücü olarak, Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Recep Altepe’ye teşekkür ediyoruz.