Şehreküstü Meydanı’nda dün Mustafa Sarıgül fırtınası esti

Şehreküstü Meydanı’nda dün Mustafa Sarıgül fırtınası esti  Şehreküstü Meydanı’nda dün Mustafa Sarıgül fırtınası esti

Sarıgül partisini kurmadı. Siyasette hareket yok. Ama çoğunluğu dışarıdan gelse bile Şehreküstü kalabalığı iyiydi. Kavga etmeyen, umut ve sevgi mesajı veren Sarıgül’ün özel seçmeni meydana yansıdı…

En başından bu yana hiç miting sözü etmediler. Başta hareketin lideri Mustafa Sarıgül olmak üzere sürekli olarak “İktidara yürüyüşümüzde Bursa harekat merkezimizi açıyoruz” dediler.

Nitekim…

Adına miting demedikleri için Şehreküstü Meydanı’nda alışılmıştan farklı bir toplanma görüntüsü ortaya çıktı.

Çünkü…

Kırcı Plaza yanından Müftülük binasına kadar olan boşluk toplanıldı. Mustafa Sarıgül’ün konuştuğu otobüs de Müftülük önüne çekildi.

Ama…

Gelenler bu alandan taştı ve Osmangazi Heykeli’nin altına kadar meydana yayıldı.

Yani…

Sarıgül hareketi hiç miting adını anmasa da dün Şehreküstü Meydanı’nda bal gibi miting yaptı.

Kaldı ki…

Dün Şehreküstü Meydanı’nda gördüğümüz kadarıyla Sarıgül hareketinin ya da Türkiye Değişim Hareketi’nin katılımcı sıkıntısı yok.

Her yerde, her zaman her meydana doldurabilecek bir görüntü sergiliyorlar.

Bugünün siyaset ortamında, daha resmen kurulmamış bir partinin lideri için gerçekten çok önemsenmesi gereken bir kalabalık vardı dün Şehreküstü Meydanı’nda.

Gerçi…

Gözlemlerimize göre katılımcıların üçte ikilik bölümü Bursa dışından gelmişti. Büyük çoğunluk da İstanbul kökenliydi. Karabük’ten Gaziantep’e kadar yayılan bir tablo ortaya çıktı.

Bu görüntüye bakıp “toplama kalabalık” yorumu elbette yapılabilir.

Ne var ki…

Henüz kurulmamış bir parti için, bir belediye başkanının peşine bu kadar insanın düşmesi ve Bursa’ya kadar gelmesi hiç de küçümsenmemeli.

Üstelik…

Seçim atmosferi yok, siyasi hareketlenme gerektirecek bir toplumsal refleks de yaşanmıyor.

Meydanın Bursalı katılımcıları arasında ise hemen her partiden tanıdık gördük. Ama çoğunluk CHP-DSP eksenindeydi.

Sarıgül Bursa’da partiler ve liderlerle polemiğe girip kavgacı görüntüsü vermedi, bolca umut dağıttı, sevgi mesajını öne çıkardı

Şişli Belediye Başkanı olarak tüm Türkiye’nin tanıdığı bir isim olan Mustafa Sarıgül, halkla ilişkileri ve insanları etkilemeyi çok iyi biliyor.

Yüzündeki tebessümüyle de hayran kitlesini her geçen gün büyütüyor.

Bursa’ya gelirken, Mustafa Sarıgül’ün siyasi hareket lideri olarak nasıl bir performans göstereceğini merak ediyorduk.

Gördük ki…

Her geçen gün Sarıgül de kendisini geliştiriyor. Bire bir görüşmelerdeki etkileyici özelliğini, konuşma üslûbuna da yansıtmaya başlamış.

Örneğin…

Cumhuriyet Halk Partisi içinde başlattığı liderlik yarışı o günün koşullarında Deniz Baykal’la kavga şeklinde gelişmişti.

Oysa…

Dün Şehreküstü Meydanı’nda konuşan Mustafa Sarıgül, hiçbir siyasi parti ve liderini hedef almadı.

Yani…

Kavga etmedi. Kimseye hakaret de etmedi. Yalnızca, kendisinin İzmir’e sokulmaması için direktif verdiğini iddia ettiği CHP Genel Başkanı Deniz Baykal için “zalim” dedi.

Bunu da…

15 Ocak’ta İzmir’e gideceğini söyleyerek hodri meydana çevirdi ve “Zalimlerden mazlumların ahını alacağını” söyledi.

Onun dışında…

Siyasi partiler ve liderleriyle polemik oluşturacak ifadelerden kaçındı. Hatta, kendisini dinleyen topluluğa da, hiçbir partiye hakaret etmemeleri ve kırıcı olmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Özellikle de…

“Dik duracağız, dürüstlükten ve mertlikten ayrılmayacağız, büyüklerimize saygılı olacağız” dedi.

“Bizim üzerimize çok geldiler ama biz aynısı yapmayacağız. Çünkü biz, incinsen de incitme ilkesine sahibiz” dediğinde kalabalık da coştu.

Bunun yerine…

Sarıgül dün 46 dakika süren konuşmasında bol bol umut dağıttı ve sözleri arasında sık sık sevgi mesajı verdi.

Sürekli…

Bir olmak, diri olmak üzerine kurulu TDH felsefesi vurguları yaptı.

Ayrıca…

Toplumun her kesimine el uzatan ifadelerle konuşmasını renklendirdi.

Örneğin…

“Televizyonlarda Televole kültürü var. Bizim iktidarımızda bu olmayacak. Bizim iktidarımızda televizyonlarda Mevlana kültürü olacak, Hacı Bektaş-ı Veli kültürü olacak” diyerek, son dönemin çok konuşulan Alevi cemaatini de içine alan geniş bir alana yöneldi.

Din, dil, ırk, mezhep farkının TDH’da olmayacağını vurgularken “Doğlusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi, başı açık olanı da kapalı olanı da bizim” mesajı verdi.

“Enerjimizi ülkemiz için kullanacağız” sözü verdi.

Bir de çağrı yaptı:

“Tencereniz kaynarken maymununuz oynarken herkes sizinle beraber. Oysa tencere kaynamazken ve maymun oynamazken sizinle beraber olanlar gerçek dostlar.

••••••••••

Bu arada…

“Dün gece gözüme uyku girmedi. Sabah da Eyüp Sultan’a koştum” diyen, elinin ayağının titrediğini söyleyen Mustafa Sarıgül’ün, Bursa’ya gelirken dersine çalıştığını da gördük.

Onu da…

“Ben Bursa ile ilgili araştırmalar yaptırıyorum” sözleriyle ortaya koydu. Ekonomik krizden en çok Bursa’nın etkilendiğini, Bursa’da 100 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi.

“Bir evde işsiz varsa her gün dert var demektir” dedi, kapanan her fabrikanın kendisini de yaraladığını ifade etti.

TDH lideri dün Şehreküstü’de otobüsün üstünden konuşmasını boynunda Bursaspor kaşkolu ile yaptı.

Bursaspor’un başarılarından gurur duyduğunu, Başkan İbrahim Yazıcı’nın ve Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam’ın çok başarılı olduklarını, daha büyük başarılar gerçekleştireceklerine de inandığını söyledi.

Atatürk Stadı’nın ise yerinde değil, Ali Sami Yen gibi kent dışında yapılmasını önerdi.

Sarıgül’ün seçmeni: Gençler ve kadınlar

Şehreküstü Meydanı’nda dün çok renkli görüntüler vardı. Meydanı, her şeyden önce katılımcıların boyunlarındaki sarı kravatlar ve yine sarı fularlar renklendiriyordu.

Büyük çoğunluğu İstanbul olmak üzere, değişik kentlerden Sarıgül’ü dinlemek üzere Şehreküstü Meydanı’na gelenler arasında daha çok kadınlar ve gençler dikkati çekti.

Bir anlamda…

Sarıgül’ün yeni bir seçmen nesli yakaladığını gördük.

Daha açık söylemek gerekirse…

Başka partilerden gelenlerle birlikte, Mustafa Sarıgül’ün kendisine özel bir seçmen oluşturduğu izlenimi edindik.

Çünkü…

Meydandaki genç kızlar ve delikalanlıların büyük çoğunluğu, önümüzdeki ilk seçimde oy kullanacağa benziyordu.

Yanı sıra…

İstanbul’un lüks semti Nişantaşı kafelerinden çıkıp gelmiş izlenimi veren modern giyimli ve makyajlı şık kadınlarla birlikte türbanlı kızların sayısı da çok fazlaydı.

Ellerde ise, Amerika seçimlerinde görülen uzun çubuk ucunda fotoğraflı bayrak şeklinde dövizler vardı.

Dövizlerde, Sarıgül’ün fotoğrafının yanında “Sevgi kazanacak” mesajı yer alıyordu.

Mustafa Sarıgül’ü taşıyan otobüs Fevzi Çakmak Caddesi’nden bu dövizleri taşıyan gençlerin arasında geçti.

Sarıgül de konuşmasında “Ben Bursa’ya oy toplamaya gelmedim. Bursa’ya güç almaya, sevgi toplamaya geldim” dedi.

Parti farkı gözetmeksizin her partiden herkesi partilerinde siyaset yapmaya davet etti.

Dönmez ve Tufan’a Sarıgül’den özel ilgi

Bulunduğumuz yerden görebildiğimiz kadarıyla, Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül dün Şehreküstü Meydanı’ndaki konuşmasında, hareketin Bursatemsilciliğini yapan, ancak İl Başkanı olarak adlandırdığı Şenol Seven’e ilgi gösterdi.

Vefa vurgusunu ısrarla tekrarlayan Sarıgül daha sonra, “Biz üç kardeşiz. Ama Bursa’da bir kardeşim daha oldu” dedi ve TDH’ya katıldığını açıklayan İnegöl’e bağlı Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez’e iltifa etti.

Hatta…

Otobüsün üstünde Dönmez’le ellerini birbirlerine vurarak “çak” yapan Sarıgül ayrıca, Harmancık eski Belediye Başkeanı Ahmet Tufan’ın da elini kaldırıp özel ilgi gösterdi.

Otobüsün üstünde, Sarıgül’ün arkasında yer alan bir başka isim, bayram öncesi harekete katılan Emek eski Belediye Başkanı Yakup Aktaş oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 06-12-2009