Sarıgül düğmeye bastı, harekete katılım başlıyor

Sarıgül düğmeye bastı, harekete katılım başlıyor  Sarıgül`ün mitingli Türkiye Değişim Hareketi Bursa açılışında sürprizler var. Açılışta DP ve Anavatan kadrolarından önemli isimler harekete katılacak. DP Osmangazi İlçe Başkanı Sancar bugün istifa ediyor…

Aslında… Toplum uzun süredir izliyor ve küçük küçük de olsa konuşuyordu. Son dönemde, mevcut partilerin kendi içlerinde tartışılmaya başlamasıyla birlikte ilgi odağı haline geldi.

İşte…

Tam da böyle bir süreçte, Şişli Belediye Başkanlığı’nı ocak ayı ortasında bırakmayı planlayan Mustafa Sarıgül cumartesi günü Bursa’ya gelecek.

Programda…

Ocak ayında partileşeceği açıklanan Türkiye Değişim Hareketi Bursa merkezinin açılışı var.

Şehreküstü Meydanı’nda, Aygaz’ın üstünde yıllarca Anavatan Partisi Osmangazi İlçe Başkanlığı olarak kullanılan yer, TDH’nın partileşmesiyle birlikte Bursa İl Başkanlığı olacak. Ama parti kurulancaya kadar Hareketin Bursa Merkezi olarak çalışacak.

Fakat…

Mitingli açılış sırasında bazı sürprizler bekleniyor.

Şu anda…

Parti kurulduğunda il başkanı olması beklenen Şenol Seven açılış hazırlıklarını DSP’nin eski il başkanlarından Ayhan Turan ve DYP’nin eski yönetici ve belediye meclisi üyelerinden Bülent Aydemir ile birlikte yürütüyor

Görünüşe göre…

Ekip, Sarıgül’ün gerçekleştireceği katılımlarla büyüyecek.

Çünkü…

İki ayrı grubun Sarıgül Hareketi’ne katılmaları bekleniyor.

İlk grubu…

Doğru Yol Partisi/Demokrat Parti çizgisinde ilçe başkanlığı ile il ve ilçe yöneticiliği yapanlar oluşturuyor. Osmangazi İlçe Başkanı Hilmi Sancar harekete katılmak üzere DP’den bugün istifa ediyor. Ancak DP’de Sancar’ın 25 Kasım’da ihraç edildiği konuşuluyor.

İkinci grup…

Anavatan Partisi’nin güçlü döneminde il ve ilçe yönetim kurulu üyelikleri yapan, Bursa’nın tanıdığı isimlerdenoluşuyor.

Kısacası…

Sarıgül cumartesi günü Bursa’da yalnızca mitingli açılış yapmayacak, harekete önemli siyasi grupları da katacak.

Çakmak’ın anketinde açılıma destek çıktı

Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak okuyan, araştıran, yazmayı seven yanlarıyla farklı bir siyasetçi olarak tanınıyor.

Dahası…

Konuşmalarında da klasik siyaset söylemleri dışına çıkarak hem bilgi veren hem uyaran bir üslubu benimsiyor.

Ayrıca…

Kişisel internet sitesi olan www.hayrettincakmak.com adresinde de toplumla bağ kuruyor.

Açılım konusunu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin hem iyi anlatamadığını, yanlış sözcü tercihleri yaptığını, diğer partilerin tabanlarındaki farklılığı da ıskaladığını yorumladığımız dünkü yazımızdan sonra, Hayrettin Çakmak’ın kişisel internet sitesinde bir anket dikkatimizi çekti.

Çakmak anketinde “Demokratik açılım konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye soruyor.

Dün öğle saatlerinde baktığımızda ankete 31 kişinin katıldığını gördük.

16 kişi, “Destekliyorum, akan kan durmalı” seçeneğini işaretlemiş. 10 kişi “Destekliyorum, Türkiye demokratikleşmeli” tercihi yapmış.

3 kişi “Karşıyım, bu bir ABD projesi” seçeneğinden yana oy kullanmış. 1 kişi ise “Karşıyım, Türkiye bölünür” kaygısını ankete taşımış.

1 kişi de “yeterli bilgiyi sahip değilim” seçeneğine oy vermiş.

Buna göre…

Ankete katılan 31 kişiden 26’sının, iki farklı nedene dayalı olarak açılımı desteklediği görülüyor.

Karşı olanların sayısı ise yine iki farklı kaygıya dayalı olmasına karşın yalnızca 4.

Çevre Yolu’nun uzatılmasına karşı çıkan Saker, neden Yenişehir Yolu’nun bitirilmediğini sordu

Gelişmeyi, daha doğrusu Çevre Yolu’nun doğuda Gölbaşı olan bitiş noktasının Yenişehir Kavşağı’na uzatılmasıyla ilgili ayrıntıları 16 Kasım 2009 günü bu sütunlarda aktardık.

Proje…

Karayolları Bölge Müdürü Turgay Mesci’nin önerisiyle gündeme geldi.

Çünkü…

İleriye yönelik programda Ankara-Bursa Otoyolu projesi var. Mesci de, bu yeni otoyolun hem başlangıç noktasını oluşturmayı, hem mevcut Çevre Yolu ve devamında İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’na bağlanmayı planladı.

Biz de çalışmaları 16 Kasım günü şu cümlelerle duyurduk:

Teknik bilgi de verdik:

••••••••••

Bu yazı üzerine…

Erdem Saker’den, Bursa ile ilgili her konuda olduğu gibi farklı bir bakış açısına dayalı, üstelik teknik adam gözüyle farklı bir değerlendirme geldi.

DSİ Bölge Müdürü olarak Bursa’ya hizmet için neredeyse ömür tüketen, 1994-1999 döneminde Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Saker, öncelikle “Otoyolun Yenişehir Kavşağı’na bağlanması konusundaki değerlendirmene itirazım var” diyerek başlıyor ve ilk itiraz noktasını ortaya koyuyor:

Buna karşın…

Bir başka yolun gerekliliğine vurgu yapıyor:

Sonra da…

“Meslek yaşantısını benzeri büyük yatırımların içinde geçiren biri olarak şu soruları sormadan kendimi alamıyorum” diyor ve sorularını sıralıyor:

Bir…

İki…

Üç…

Dört…

Son sorusu bize:

Ne diyebiliriz ki?

Çevre Yolu’nun uzatılması bize heyecan verdi. Ama Yenişehir Yolu’nun önemi ve gerekliliğine de aynen katılıyoruz.

Yenişehir Kavşağı’na terminal önerisi

Ne zaman Bursa ile ilgili proje ya da düşünce gündeme gelse, büyük ilgi gösterenlerden biri, Büyükşehir Belediye Meclisi eski üyelerinden Mustafa Ülker oluyor. Çarpıcı öneriler de getiriyor.

Nitekim…

Çevre Yolu’nu Yenişehir Kavşağı’na uzatan Karayolları’nın dağı bile yardığını anlatan 16 Kasım’daki yazımızın ardından Ülker’den yine farklı bir öneri geldi.

Öncelikle…

Çevre Yolu’nun Yenişenir Kavşağı’na bağlanmasını önemli buldu.

Sonra da…

Yolcu otobüslerinin Çevre Yolu’nu kullandıklarını, doğu illerine gideceklerin Gölbaşı rampası başındaki boş alanı kendiliğinden terminale dönüştürdüklerini anımsatıp şunu önerdi:

“Bursa’nın geleceğini artık daha iyi okumalıyız. Madem Çevre Yolu Yenişehir Kavşağı’na uzatılıyor, o zaman Yenişehir Kavşağı’nda bir de terminal düşünelim.”

“Bu soruların cevaplarını aramakta fayda var gibi geliyor bana, sen ne dersin?”

“Cebinde parası sınırlı olan bir yatımcı harcamasını ufukta bile görünmeyen bir hedefe mi harcar, yoksa hemen faydaya dönüşebilecek alana mı?”

“Harcanan para ve zaman içinde, yani bugün için önemli bir fayda sağlamayacak anılan bağlantıya harcanan para ve zaman içinde Yenişehir Havaalanı Bursa’ya hem mesafe, hem de zaman olarak yaklaştırılamaz mıydı?”

“Yıllardır süregelen Yenişehir-Bursa yolunun yerleşim alanlarının dışına çıkarılarak ve kısaltılarak duble yola dönüştürülmesi için kaç paraya ve ne kadar zamana gereksinim var?”

“Anılan otoyol bağlantısına kaç para harcandı ve harcanacak?”

“Diğer tarafta, Bursa’nın gündeminin ön sıralarını dolduran  ve kentimizin  hava ulaşımının önünü tıkayan Yenişehir Havaalanı’na ulaşım zorluğu çözüm bekliyor.”

“Anılan otoyol bağlantısı 3 yılı aşkın süredir inşa ediliyor ve her halde oldukça büyük meblağlar harcanıyor. Amaç, henüz ülkenin ve Karayolları’nın gündeminde olmayan Bursa-Ankara otoyolunun önünü açmak.”

Uzatılan yol tamamlandığında 41 milyon liraya, yani eski parayla 41 trilyon liraya mal olacak.

Vadinin aşılıp kavşağa bağlanabilmesi için koca bir dağ yarılıp geçildi. Yoldaki toplam toprak hafriyatı ise 5 milyon 700 bin metrekübe ulaştı.

Gölbaşı’ndan devam eden yeni yol, mevcut Ankara Yolu’nun güneyindeki vadiden geçerek Yenişehir Kavşağı’na ulaşıyor. Toplam 6.5 kilometrelik bu uzatmanın Çevre yolu çıkışından vadiye kadar olan bölümünde asfaltlama çalışmaları tamamlandı. Vadinin üst noktalarında ise çalışmalar sürüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 01-12-2009