Gül`ün uçağında genç turizmci Sedal Can da vardı

Gül`ün uçağında genç turizmci Sedal Can da vardı  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün 80 işadamıyla çıktığı Kuveyt gezisinde Bursalı genç ve başarılı turizmci Serdal Can da yer aldı. Kuveyt dönüşü Can`la izlenimlerini konuştuk. Gül`le ilgili gözlemlerini aktardı…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 80 kadar işadamıyla birlikte pazar günü gittiği Kuveyt’ten döndü.

O yolculukta…

Daha doğrusu, Gül’ün uçağındaki 80 işadamı arasında Bursalı genç turizmci Serdal Can da vardı.

Can’ı, üniversite öğrencisi olarak turist rehberliği yaptığı 1984’ten beri tanırız. Bu sektördeki başarılarına yakından tanıklık ettik.

Üstelik…

Turizm sektöründe daha yolun başındayken, Irak lideri Saddam’ın Kuveyt’i işgal etmesi nedeniyle çok sıkıntılı günler geçirdi.

O süreçte…

Dönemin Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal ile ilki Ankara’da, ikisi Bursa’da olmak üzere toplam 3 görüşme yaptı.

Görüşmelerde Özal’ın, gencecik turizmci Serdal Can’dan çok etkilendiğini ve Kuveyt’teki alacaklarının kurtarılması için direktif verdiğini çok iyi anımsıyoruz.

Geçen süreçte Plaza Tur’u kuran Serdal Can’ın, Kuveyt’le ilişkilerini geliştirdiğini ve sık sık gidip geldiğini biliyoruz.

Dün…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile çıktığı Kuveyt yolculuğu dönüşünde konuştuk.

İzlenimlerini şöyle aktardı:

“Sayın Cumhurbaşkanı, uçak havalandıktan sonra tek tek herkesi dolaşıp tokalaştı ve bilgi alışverişinde bulundu. Herkesle çok yakından ilgilendi.”

Şunu da aktardı:

“Kuveyt’teki ilk akşam, heyetteki herkesi kaldığı saraya davet etti ve durum değerlendirme görüşmesi yapıldı. Orada mikrofonla herkes kendi görüşünü anlattı.”

Çıkardığı sonuç şu:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nı çok pozitif buldum.”

Bir de bilgi verdi:

“Kuveyt’teki görüşmelerde, buradaki hastanelere hasta getirilmesi ön plana çıktı.”

Eskişehir’e Bakan’ın sözü sayesinde Bursa’ya da tren gelecek… Artık hepimiz Eskişehirli’yiz!

Olay’da dün Yılmaz İşel ustamızın duyurduğu bir haber birinci sayfadan yayınlandı.

Çünkü…

Haberde, yılardır tren bekleyen Bursalılar’ı heyecanlandıran bir gelişme var.

Yılmaz Abi’nin aktardığına göre…

Meclis’te önceki akşam Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülürken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım eleştirileri cevaplamak üzere kürsüye çıkıyor. Konuşması sırasında Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Necati Özensoy laf atıp Bursa’ya trenin ne zaman geleceğini soruyor.

O da kürsüden “Bursa-Bilecçik hattının inşaatına 2010’da başlıyoruz” cevabını veriveriyor.

İşte…

Bursalılar’ın yıllardır beklediği söz bu. Bugüne kadar Bursa ile ilgili her konuda topu hep taca atan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Meclis kürsüsünden söylediği bu cümleyle “kendisini bağladığı” konusunda herkes hemfikir.

••••••••••

Bununla birlikte…

Konunun bir başka boyutu var ki, gözardı etmek mümkün değil.

14 Aralık 2009 Pazartesi günü, yani 10 gün önce, Eskişehir’de yayınlanan İstikbal gazetesinin haberini bu sütunlardan aktardık.

Bandırma-Bursa-Yenişehir-İnegöl-Bozüyük tren hattından söz eden o haberi şu şekilde yayınlamıştık:

“…Projenin yapımının gündeme gelmesiyle devreye giren Eskişehirli bazı sanayiciler ise proje kapsamına Eskişehir’in de dâhil edilmesi gerektiği yönündeki fikirlerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a ilettiler.”

Devamı şöyle:

“Öneriye göre inşa edilecek Bursa demiryolu hattı içerisinde, Yenişehir’den ayrıca bir hattın Gemlik’e uzatılması ve böylece Eskişehir’in demiryolu ile Gemlik limanına bağlanması öngörüldü.”

Bizlerde kıskançlığa yol açacak bir ayrıntı da var:

“Geçtiğimiz günlerde Eskişehirlilerle bir gecede bir araya gelen ve Eskişehir ile ilgili hayli övücü sözlerde bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bu öneriye hayli sıcak baktığı ve ortaya konulan fikirle hayli ilgilendiği öğrenildi.”

••••••••••

İşte…

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın verdiği sözün arkasında bu var.

Yani…

Bakan’ın derdi Bursa’ya tren getirmek değil. O, Eskişehir sanayisini Gemlik’te limana ulaştırmak için verdiği sözü yerine getirmek istiyor.

Bugüne kadar Bursa’ya olan bakışında bir değişme yok.

Dahası…

Birden bire “Şu Bursa’ya bir hizmet getireyim de bu kadar senelik bakanlığım sırasında kayda geçecek hayrım dokunsun” hissiyatına da kapılmış değil.

Açıkçası…

Bursa’ya tren, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Eskişehir sanayicilerine verdiği söz sayesinde gelecek.

Bizlere de…

“Artık hepimiz Eskişehirli’yiz” demek düşüyor.

Rekortmenden kan verme çağrısı

Mustafa Bayrak’ı pek çok kişi siyasetçi kimliğiyle tanır. Ama onun çok daha önemsediği bir başka özelliği var:

Kızılay’ın sürekli kan bağışçısı.

Düzenli olarak kan bağışı yapmaya 15 yıl önce başlamış. Bağış sayısı 10’a ulaştığında bronz, 25’te gümüş, 35’te ise altın madalya almış.

Kayıtlarda, 47 kez kan bağışı yaptığı görülüyor. Onun için de Kızılay tarafından plaketle ödüllendirildi.

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali’nin adıyla hazırlanan plaketi törenle aldı.

Doğrusu…

Plaketteki ifedeler, bir toplum gönüllüsü için onur verici:

Sayın Mustafa Bayrak

Sürekli ve karşılık beklemeksizin bulunduğunuz kan bağışlarınızla toplum sağlığına katkıda bulunmuş olmanız nedeniyle teşekkür eder, sizi bu örnek davranışınız için kutlarız.

Her 3 ayda bir kan bağışı yapılabiliyor. 5 yıl önce Mustafa Bayrak bizi de Kızılay Kan Merkezi’ne götürmüş ve gönüllü bağışçı olmamızı sağlamıştı.

Onun kadar düzenli devam olamadığımız için biz henüz 7. bağıştayız.

Hedefimiz o rakamlara ulaşmak. Ama rekortmen Mustafa Bayrak herkese sesleniyor:

“İnsanlar ihtiyaç duyduklarında kanın ne kadar önemli olduğunu anlıyorlar. Gelin, önce siz kan verip insanlara can verin ve bunu düzenli hale getirin.”

Glokom’a göz yummayın çünkü…

Tıbbî terimlerde glokom olarak geçiyor, halk arasında ise göz tansiyonu olarak biliniyor. Fakat, insanımız tansiyondan çekinip önlemini alıyor ama, göz tansiyonunu önemsemiyor.

Oysa…

Körlükle sonuçlanan göz hastalıklarının yüzde 13.5’i glokom, yani göz tansiyonu kaynaklı.

İşte…

Bu sinsi hastalıkla mücadele ve toplumu bilinçlendirme amacıyla Türkiye Göz Hekimleri Derneği tarafından organize edilen sağlık taraması yarın Bursa’dan başlayacak.

Kampanya nedeniyle oluşturulan Glokom Tırı da 3 gün süresince Osmangazi Bursaray İstasyonu önünde ücretsiz tarama yapacak.

Taramalarda…

Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Hikmet Özçetin ve Doç. Dr. Mehmet Baykara da hazır bulunacaklar.

Slogan ise şu:

Glokom’a göz yummayın, çünkü kör olursunuz.

Yiğit Paşa’ya rahmet, Saker’e başsağlığı

Bursa’da belli bir yaşın üzerindekiler için Orhan Yiğit sembol isimler arasında yer alır.

Bursa’nın yetiştirdiği önemli bir komutan olan Emekli Orgeneral Orhan Yiğit, 1972-1975 yılları arasındaki Jandarma Genel Komutanlığı görevi sırasında Türkiye’nin efsane isimleri arasına girmişti.

Bursalılar’ın yakından tanıyıp sevdiği Büyükşehir’in eski başkanlarından Erdem Saker’in de dayısı olan Yiğit Paşa, bir süredir Askeri Hastane’de tedavi görüyordu.

Ulucami’deki törenin ardından toprağa verilen Emekli Orgeneral Orhan Yiğit’e rahmet, Saker’e başsağlığı diliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 24-12-2009