Ekonomide yeni süreç üretim teknolojisi olacak

Ekonomide yeni süreç üretim teknolojisi olacak  Çok üretmek artık satmaya yetmiyor. Çünkü değişen tercihler ve koşullar üretim teknolojilerinin değişmesini gerektiriyor. Son dönem Ar-Ge yatırımları 15 misli arttı ama Volkwagen`in 5`te birine gelinebildi…

Hızlı sanayileşmemizin yakın geçmişine baktığımızda “çok üretmek ve ihracat” stratejisini görüyoruz.

Bugün ise…

Özellikle dünyayı saran küresel ekonomik krizin dalgalarında boğuşurken, çok üretmenin yeterli olmadığı görülüyor.

Bunun nedenini…

7-8 Aralık tarihlerinde Almira’da yapılacak Yalın Zirve’nin tanıtımı sırasında, “Yalın düşünün, değer yaratın” sloganıyla hareket eden Yalın Enstitü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken açıkladı.

Sözlerine…

“Siz Bursalılar zaman zaman daha iyi konuma gelmek istiyorsunuz. Ama sizi dışarıdan izleyen biri olarak çok farklı bir konumda olduğunuzu görüyorum” diyerek başlayan İpüken, eski bir otomotivci olarak bu sektörden örnekler verdi:

“Dünyada alternatif enerji kaynaklarının çok daha fazla gündeme geleceği görülüyor. Otomotiv sektöründe hibrit otomobil üretimi başlıyor. Bunun arkasından da elektrikli araçlar gelecek.”

Doğal olarak…

Bu değişimler ürteim teknolojilerinin yenilenmesini gerektiriyor. O da, üreticilerin Ar-Ge yatırımlarını arttırmalarını gerektiriyor.

Kaldı ki…

Otomotiv sanayiinde, hem çevreye hem de içindekine “gaz salınımı” nedeniyle zarar vermeyen araçların üretimi öne çıkıyor.

Peki…

Üretim teknolojilerini yenileyebilmek için Ar-Ge yatırımlarında neredeyiz?

Sorunun cevabını İpbüken verdi:

“Son dönemde Ar-Ge yatırımları 10-15 misli arttı. Bu sayede, sadece Volkwagen’in 5 milyarlık Ar-Ge yatırımının beşte birine ulaştık.”

Evet…

Üretimin anlatılacağı Yalın Zirve organizasyonunda Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şubesi de var.

Tügiad Bursa Başkanı Murat Coşkunkan toplantıda, Yalın Enstitü işbirliğinde zirvenin gelenekselleşeceğini açıkladı.

Saker’in yol sorusuna Mesci cevap verdi

Bu sütunarın okurları, Karayolları’nın önemli bir projesi olarak Çevre Yolu’nun doğuda Yenişehir Kavşağı’na uzatılması ve bu kavşağın da gündemde olan Ankara-Bursa Otoyolu’nun başlangıcını oluşturması projesini biliyorlar.

Ancak…

Çevre Yolu’nu uzatmak için, mevcut Ankara Yolu’nda Gölbaşı ve Akiniş rampalarının güneyinden yeni yol yapılmasına Büyükşehir eski başkanlarından Erdem Saker’den itiraz geldi.

Saker, 1 Aralık Salı günü yer verdiğimiz görüşlerinde Karayolları’na hem bazı sordular yöneltti, hem de bu yolu yapmak için para harcamak yerine Yenişehir Yolu’nun bitirilmesini istedi.

Bursa’da uzun yıllar DSİ Bölge Müdürü olarak çok önemli yatırımlar gerçekleştiren Saker’in görüşleri her zaman önemseniyor.

Nitekim…

Sütunlarımız aracılığıyla yönelttiği sorulara Karayolları Bölge Müdürü Turgay Mesci’den cevap geldi.

Mesci dedi ki:

“Yenişehir Yolu’nu biz 2006’da tamamlayıp bitirdik. Çünkü, havaalanı yolu olduğu için önem verdik.”

Şunu ekledi:

“Üstelik bu yolda kaymak asfalt kaplaması yapıyoruz. Onun da 18 kilometresi bitti, 7 kilometresi kaldı.”

Kavşak konusunda ise şunu açıkladı:

“Otoyolu hem havaalanıyla, hem de Bilecik Yolu’yla buluşturduk. Aynı zamanda Ankara’dan gelecek otoyolu karşıladık.”

Şunu söyledi:

“Dünyanın her yerinde havaalanı yolları hep otoyollara bağlanır. Çünkü bu bir entegrasyondur.”

Durgun siyaset Sarıgül’le hareketlendi… DP’den sonra katılımlara Anavatan ve CHP de eklendi

Açıkça söylemek gerekirse… İçinde bulunduğumuz süreç, siyasetin en durgun dönemiydi.

Fakat…

Şişli Belediye Başkanlığı görevini bırakıp Türkiye Değişim Hareketi’ni ocak ayında partileştirme hazırlığı yapan Mustafa Sarıgül bu durgun siyasete hareket getirdi.

İlk yansımalar toplumdan alındı.

Zaman zaman bu sütunlarda vurguladığımız gibi, son dönemde her yerde siyasetten söz açıldığında yalnızca Sarıgül konuşuluyor.

Toplumdaki ilgi siyaset kadrolarına da yansıdı.

Örneğin…

Son bin hamleyle partisi tarafından görevden alındığı açıklansa da, Demokrat Parti Osmangazi İlçe Başkanı Hilmi Sancar önceki gün istifa etti.

Programa göre…

Dün birleşmiş DP’nin Anavatan kanadından önemli isimlerin yer aldığı büyük bir grubun “Sarıgül hareketine katıldıklarını” açıklamaları vardı.

Ama…

Sabah saatlerinde gelen sürpriz habere göre, İnegöl’e bağlı Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez de partisi CHP’den ayrılıp Sarıgül hareketine katılma kararı aldı.

Üstelik…

Dönmez tek başına da gitmiyor.

Önceki akşam Kurşunlu Belediye Meclisi’nin CHP’li 4 üyesiyle yaptığı toplantıda “hep birlikte TDH’ya geçme” konuşuldu. 1 üye CHP’den ayrılmayacağını söyledi, 3 meclis üyesi ve belde başkanı ise Dönmez’le birlikte TDH’ya geçmeyi kabul ettiler.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bu haberi dün öğrendiğinde, iki ay önce Bursa’ya gelişinde otobüste Dönmez’in kendisine söylediklerini anımsamış mıdır acaba?

Öyle ya…

O gün, Sarıgül’ü nezaket gereği ziyaret ettiğini ifade eden Dönmez, karşısındaki Baykal’a şunu söylemişti:

“… Sayın Genel Başkanım şunu bilmenizi istiyorum: CHP beni belediye başkanı yaptı, bu parti beni bu yerlere getirdi. Ben CHP’nin belediye başkanıyım ve ölene kadar da CHP’de siyaset yapacağım.”

Neyse…

Siyasette bazen “hatır için” bazen “çok hızlı değişen koşullar gereği” kararlar ve söylemler arasında farklılıklar olabiliyor.

••••••••••

Bununla birlikte…

DP’deki beklenen sayısının altında istifanın ardından, partinin Anavatan kadrosunda dün ciddi anlamda boşalma oldu.

Çünkü…

Sarıgül hareketine katılma kararını açıklayan grup çok kalabalık görüntü verdi.

Bursa siyasetine “Demiryolu altı siyaseti” tanımını kazandıran, faal olsun olmasın her dönem “siyaset tabanının etkili isimleri” arasında yer alan Feridun Pehlivan önderliğindeki kalabalık grup dün itibariyle Sarıgül hareketine katıldıklarını açıkladılar.

Bu grupta…

İlçe başkanlıkları, il ve ilçe yönetim kurulu üyelikleri yapmış önemli isimler sayıldı.

Ne var ki…

Anavatan’ın son il başkanı Meliha Bağcıoğulları, tespitlerine göre gerçek istifa sayısının 10 civarında olduğunu, Gürsu dışında da ilçe başkanı bulunmadığını söyledi.

Dün bir istifa da DP İl Gençlik Kolu Başkanı Eşref Caner Toplan’dan geldi.

Yine de…

Görünüşe göre, cumartesi günü saat 14.00’te Şehreküstü Meydanı’ndaki TDH Bursa Merkezi için miting gibi bir açılış planlayan Sarıgül gelene kadar Bursa siyasetinde dalgalanmalar devam edeceğe benziyor.

Sonrasında da sürprizlere açık olmak gerekiyor.

Solda buluşmanın provası Bursa’da

Siyasetin sol kanadında, 10 Aralık Hareketi ile birlikte başlayan yeni bir yapılanma var.

Bu yapı…

Başta SHP olmak üzere, Ufuk Uras gibi simgesel isimler ile oluşumları da içine alacak şekilde demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü, kitlesel bir sol partiye dönüşme aşamasında.

Partinin kuruluşu öncesindeki önemli buluşmalardan biri yarın akşam saat 18.00’de Ördekli Kültür Merkezi’ndeki panelle gerçekleşecek.

Panele…

SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergun, 10 Aralık Hareketi Sözcüsü Prof. Dr. Burhan Şenatalar ve Ufuk Uras’ın temsil ettiği Özgürlükçü Sol oluşum adına da Ahmet Asena konuşmacı olarak katılacaklar.

Bu panel…

Bir anlamda, yeni kitlesel sol partinin Bursa provası gibi geçecek.

Hareketin içinde yer almasa bile, sol siyasetten de panele katılım anlamında ilgi bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 03-12-2009