5 yıl önce bir gecede değişen kaderler

5 yıl önce bir gecede değişen kaderler AK Parti’nin Büyükşehir adaylığı için Başbakan Erdoğın’ın bayram sonrası açıklayacağı kararı beklenirken 5 yıl öncesi aklımıza geldi… 20 Şubat 2004 akşamı neler olmuştu? Kaderler ve kadrolar bir gecede nasıl değişmişti?

Tarih 20 Şubat 2004… Yer Kültürpark içindeki Ender Çay Bahçesi’nin bir köşesi…

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin o dönem İl Başkanı olan Hayrettin Çakmak ve yönetiminden bir grup oturuyorlar.

Grupta…

28 Mart’ta yapılacak seçimlerde AK Parti adayı olmak isteyen aday adaylarından bazıları var.

Örneğin…

İki dönem görev yaptığı İnegöl Belediye Başkanlığı’ndan rotasını Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na çeviren ve aday adayı olan Hikmet Şahin de orada.

Ankara ile sık sık telefon bağlantısı kuruluyor.

Çünkü…

O akşam  AK Parti’nin Merkez Yürütme Kurulu toplantısı var ve Grup Başkanvekili olarak Faruk Çelik’in de katıldığı bu toplantıda adaylar belirlenecek.

O bakımdan…

Telefonlar neredeyse susmuyor. Kimi Çelik’e ulaşıp bilgi almaya çalışıyor, kimi başka tanıdığı isimleri arıyor.

Bazen de…

Çelik arıyor ve kurul gündemine gelen kimi isimleri soruyor, ya da toplantı sırasında ortaya çıkan kimi formüller için teşkilatın görüşünü öğrenmek istiyor.

Biz de…

Orada olmamakla birlikte gelişmeleri yakından izlemeye çalışıyoruz. Amacımız, adayın belirlenmesi halinde geceden öğrenebilmek ve bunu okuyuculara, gazetecilik deyimiyle atlatma haber olarak duyurabilmek.

Bunun için de…

Bazen Ender Çay Bahçesi’nde bekleyenleri arayıp Ankara’dan gelebilecek haberi öğrenmeye çalışıyoruz, bazen de parti yöneticileri gibi Faruk Çelik’in telefonlarına ulaşmaya çabalıyoruz.

Gelişmelerden bilebileceğini düşündüğümüz milletvekillerini de sık sık arayıp onlara ulaşan bilgi olup olmadığını soruyoruz.

••••••••••

Saatler gece yarısına yaklaşırken, Ender’de bekleyenlerden sıkıntılı bir hava yansıyor.

Sıkıntının nedeni, Ankara’dan gelen son haber:

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 6 aday adayının olduğu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Veysel Eroğlu’nu düşünüyor.”

İlk duyulduğu andan itibaren haber adeta bomba gibi düşüyor.

Veysel Eroğlu, herkesin bildiği gibi Başbakan Erdoğan’ın çok önemsediği ve hep yakınında yer alan bürokratlardan biri.

Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İSKİ Genel Müdürü olarak başarılarıyla adını duyurmuştu. AK Parti iktidarıyla birlikte de DSİ Genel Müdürü olarak görevlendirilmişti.

AK Parti iktidarının, özellikle de Erdoğan’ın parlak bürokratlarından Veysel Eroğlu adının o akşam Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aniden gündeme gelmesi herkes için sürpriz olmuştu.

O ortamda…

Ender’de oturup Ankara’dan haber bekleyenler, şekillenmekte olan kadro önerisini sıcağı sıcağına değerlendiriyorlardı.

Ankara ise…

Veysel Eroğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı çevresinde bir kadro oluşturmaya çalışıyordu.

Örneğin…

Büyşükşehir adayı olmak üzere İnegöl’den ayrılan Hikmet Şahin için Osmangazi Belediye Başkanlığı düşünüyordu. Yıldırım’ı hedeflemesine karşın, dönemin AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Bayram Yıldız’ın ısrarı üzerine Osmangazi’den aday adayı olan Recep Altepe’yi de Yıldırım Belediye Başkanı olarak düşünüyordu.

Merkezde karar verilemeyen tek ilçe Nilüfer’di. Burada Tahsin Bulut ile Botaş Müdürlüğü görevinden ayrılıp Büyükşehir’e aday adayı olan İsmaüil Gerim arasında tercih yapılamıyordu.

Bize ulaşanlara göre…

O akşam Hikmet Şahin tevekkülle yaklaşıyor ve “İnegöl’ü bıraktık geldik bir kere, eğer Başbakan böyle uygun buluyorsa Osmangazi’yi kabul etmekten başka çarem yok” diyordu. Recep Altepe’ye ise ulaşılamıyordu.

••••••••••

İlk bilgiler bu şekilde ulaşınca biz oturup yazımızı değiştirdik.

Saatlerin gece yarısını yeni geçtiği sıralarda yaptığımız değişiklikle ilgili olarak, o dönem Olay Gazetesi Genel Yayın Müdürü olarak görev yapan Erol Bilenser’i bilgilendirdik.

Ortada gerçekten sürpriz bir durum vardı. Üstelik de bu sürpriz proje o saat itibariyle bizim özel haberimiz gözüküyordu.

Yılların gazetecisi Erol Bilenser bu sürprizi Bursa kamuoyuna duyurmak gerektiğini düşündüğü için, riski de göze alarak gece yarısı Olay’ın manşetini değiştirmiş ve Veysel Eroğlu’nun Bursa Büyükşehir adaylığını manşete taşımıştı.

Gazetenin manşetinin değiştiği gece yarısından sonraki saatlerde, AK Parti’nin MYK toplantısı için kapı önünden canlı yayın yapmakta olan haber kanallarından biri, içeriden çıkan Veysel Eroğlu ile konuşuyordu. Eroğlu da kendisine uzatılan mikrofon aracılığıyla televizyon ekranlarından, “kendisine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı önerildiğini” açıklıyordu.

21 Şubat 2004 Cumartesi sabahı Olay’ın manşeti Bursa’da adeta bonmba gibi patlamıştı. Öncelikle AK Parti kadroları şaşkındı.

Kimi…

Başbakan Erdoğan’ın çok önem verdiği Eroğlu ile temas kurmaya çalışırken, kimi de “Bursa dışından yapılacak bir atamaya tepki gösteriyor” ve bunun düzeltilmesi için teşkilatları harekete geçirmeye çalışıyordu.

Nitekim…

Olay’ın manşetinden gelişmeyi öğrenen teşkilatlar sabah erken saatlerden itibaren Ankara’ya tepki göstermeye başlamışlardı. Dahası, bazı yöneticiler apar topar arabalarına binip Ankara’nın yolunu tutmuşlardı.

Öğle saatlerinden itibaren AK Parti Genel Merkezi’nde sert diyaloglar yaşanıyordu. Sonunda, “Bursa dışından adaya hayır” kampanyası şeklinde dalga dalga genişleyen teşkilat tepkisi amacına ulaşmıştı ve Eroğlu’nun Bursa adayşlığından vazgeçilmişti.

Bu kez…

AK Parti Genel Merkezi kısa sure içinde yeni bir durum değerlendirmesine yöneliyor ve “Hikmet Şahin mi, Semih Pala mı?” sorusuna cevap aranıyordu.

Semih Pala’nın 1989 seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nden aday adayı, 1994 ve 1999 seçimlerinde ise Refah Partisi’nin adayı olarak Büyükşehir için seçim yarışına girmiş olması “tecrübe” kabul edilirken, Hikmet Şahin’in iki dönem İnegöl Belediye Başkanlığı yapmasına karşın Büyükşehir için yeterli olup olmayacağı tartışılıyordu.

Son noktayı ise dönemin AK Parti İl Başkanı olan Hayrettin Çakmak koyuyor ve teşkilat tercihi olarak Hikmet Şahin adını veriyordu.

Büyükşehir adayı Hikmet Şahin açıklanırken Recep Altepe teşkilatın istediği gibi Osmangazi adayı oluyordu. Yıldırım’daki boşluk Özgen Keskin sürpriziyle doluyordu. Nilüfer’de de Tahsin Bulut tercih ediliyordu.

Yani…

Bir gecede hem kaderler, hem adaylıklar, hem kadrolar değişmişti.

Nitekim…

Adayların açıklanmasından bir gün sonra konuştuğumuz AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu bize şunu söylüyor:

“Aslında Başbakan kararını vermiş Veysel Eroğlu’nu aday yapmıştı. Bu haber 21 Şubat günü duyulsaydı hiç kimsenin itiraz edecek zamanı olmayacaktı. Ama sen bir gece önce duyup yazınca, sabah itiraz etme fırsatı doğdu.”

Şu sözü hâlâ kulaklarımızda

“Bursa belediyelerini oluşturan kadro senin bir gece önce verdiğin haberle değişti. Keşke o gece duymasaydın.”

••••••••••

İçinde bulunduğumuz süreçte yine bir yerel seçim hazırlığı var ve tıpkı 2004’te olduğu gibi, seçimin favorisi olarak gözler yine Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üzerinde.

Üstelik…

Adaylık bekleyenlerden biri yine Hikmet Şahin. Karşısında ise bu kez Osmangazi Belediye Başkanlığı’ndan rotasını Büyükşehir’e çeviren Recep Altepe var.

Şahin ile Altepe arasında kıyasıya çekişme görülüyor. Teşkilatın eğilimini belirlemek amacıyla yapılan temayül yoklamasında Hikmet Şahin için çıkan olumsuz görüşün Ankara’nın kararını nasıl etkileyeceği, pek çok kişinin “bir adım önde” kabul ettiği Recep Altepe’ye bu eğilimin yansıyıp yansımayacağı bilinmiyor.

Ama…

Ankara’nın kararı beklenirken her gün yeni yeni spekülasyonlar üretiliyor.

Bu kapsamda…

Hafta içinde de vurguladığımız gibi, 5 yıl önce Hikmet Şahin’in adaylığı söz konusu olduğunda “İnegöl’den Bursa’ya belediye başkanı olur mu? Bursa Şahin’e bir gömlek büyük gelir” diyen kimileri, bugün geldiğimiz noktada Şahin’in devamını istemekle kalmıyor, “Büyükşehir ona büyük gelir” dedikleri Recep Altepe’nin aday adaylığına bile tepki gösteriyorlar.

Hatta…

Böyle bir aday adaylığına izin verdiği için AK Parti’yi suçluyorlar.

Yıllardır izlediğimiz için biliriz, bu tür bekleyişler gerçekten zordur, yıpratıcıdır ve sürekli spekülasyon üretilmesine yol açar.

Tıpkı…

5 yıl önce olduğu gibi,

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 07-12-2008

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*