Altepe’den sürpriz: Pirinçhan-Gökdere nostalji tramvayı

Altepe’den sürpriz: Pirinçhan-Gökdere nostalji tramvayı  Cumhuriyet Caddesi’ni araçlara kapatıp, Pirinçhan-Gökdere arasında nostalji tramvayı yapılması projesinde karar aşamasına gelindi. Proje kapsamında, Şehreküstü’de kilitlenen trafiğe de çare aranıyor…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe seçim döneminde, kentin değişik bölgeleri için tramvay hatları vaad etmişti.

En çok ilgiyi Heykel-İnönü Caddesi-Uluyol-Kent Meydanı-Çarşamba Pazarı-Stadyum-Altıparmak-Heykel ring hattı çekmişti.

Proje, Bursa vagonu üretimiyle birlikte yaşama geçecek.

Yanı sıra…

Büyükşehir Belediyesi ulaşım kadrolarının fikir projesi olarak çalıştıkları bir başka tramvay projesi geçtiğimiz hafta yapılan toplantıyla uygulamaya geçiş aşamasına geldi:

Pirinçhan-Gökdere arasına nostalji tramvayı.

Aslında…

Projenin ana hedefi Cumhuriyet Caddesi’nin araç trafiğine kapatılması. Çarşıyı canlandıracak uygulama, yaya yolu haline getirilecek Cumhuriyet Caddesi’nde bir de tek hatlı nostalji tramvayı öngörüyor.

Buna göre…

İstanbul Beyoğlu’ndaki gibi bir nostalji tramvayı, Pirinçhan’dan hareket edecek, Dörtyol Kavşağı’nı geçip, Tekel binası önünden devam ederek Gökdere’ye ulaşacak.

Tramvay, toplam 1250 metrelik bu güzergahta, Beyoğlu’nda olduğu gibi tek hat üzerinde sürekli gidip gelecek.

Cumhuriyet Caddesi’nin hem konseptini, hem de görüntüsünü tümüyle değiştirecek olan ve uygulamaya geçiş aşamasına gelen proje için iki tip vagon üzerinde çalışılıyor.

Vagonların nostalji tipi olmasına karar verilirse, proje daha da hızlanacak. Çünkü bu vagonlar hazır. İkinci modele karar verilirse, üretimi beklenecek.

Başkan Altepe ve ulaşım kadrosu şu sıralar karar aşamasında.

Çarşı esnafının istediği proje

2007 yılıydı… Bu sütunlarda, Cumhuriyet Caddesi’nin araç trafiğine kapatılıp yalnızca yaya trafiğine açılması önerisini paylaştık.

Böylece…

Büyük alışveriş merkezleri karşısında zayıflayan çarşı geleneğinin yeniden canlanabileceğini, Cumhuriyet Caddesi’nin de 24 saat yaşayan bir mekan haline gelebileceğini bu sütunlara taşıdık.

Cadde esnafı o tarihte imza toplayarak bu öneriyi destekledi.

En büyük destek…

Her Bursa projesinde olduğu gibi Büyükşehir eski başkanlarından Erdem Saker’den geldi.

Ardından…

2008 Şubat’ında, altyapı yatırımı için Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatıldığında öneri yine gündeme geldi. Hatta, dönemin başkanı rahmetli Hikmet Şahin de düşünülebileceğini söyledi. Ama bazı sorunlar aşılamadı.

Bugün…

Başkan Altepe’nin çok özel bir projeyle gündemine alması gerçekten önemli.

Bir kere…

İstanbul’daki İstiklal Caddesi, ya da son dönemde Eskişehir’deki Samanpazarı ve Doktorlar Caddesi örneklerinde olduğu gibi, Cumhuriyet Caddesi bu projeyle çok özel bir yaşam alanına dönüşür.

İşyeri konsepti değişir, daha modern görüntü ve yiyecek-içecek mekanlarının devreye girmesiyle de 24 saat yaşayan bir yer haline gelir.

Doğal olarak, bu değişim en çok çarşıyı rahatlatır.

O nedenle…

Çarşı ve cadde esnafında, araç trafiğine kapatılmış, tek hatta nostalji tramvayının çalıştığı bir Cumhuriyet Caddesi heyecana yol açıyor.

Şehreküstü Meydanı’nda kilitlenen trafiğe çözüm aranırken yeniden Çatalfırın Viyadüğü’nün kaldırılması gündeme geldi

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin karar verme aşamasında olduğu Cumhuriyet Caddesi’ni araç trafiğine kapatma projesi kent içi ulaşımda en radikal uygulamalardan biri olacak.

İlk radikal karar…

18 yıl önce Atatürk Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’nin, birbirlerine gidiş-geliş oluşturacak şekilde tek yönlü hale getirilmesiydi.

Bugün ise…

Cumhuriyet Caddesi’nin araç trafiğine kapatılıp 1250 metrelik güzergahta tek hatlı nostalji tramvayı yapılması ve buradaki araç trafiğinin zorunlu olarak Haşim İşcan Caddesi’ne kaydırılması ikinci radikal karar olacak.

Oysa…

Bu caddede de çözüm bekleyen sorunlar var.

Örneğin…

İnönü Caddesi’nden inen araçların Haşim İşcan Caddesi’ne dönebilmek için kullandıkları Demirtaşpaşa Köprüsü’nün sola dönüş lupu yeterli değil.

Bu noktada…

İnşaat mühendisliği çözümüyle dönüş genişletilse bile, karşımıza Şehreküstü Meydanı sorunu çıkıyor.

Çünkü…

Fevzi Çakmak Caddesi’nden iki şeritte çok yoğun olarak gelen trafik Şehreküstü Meydanı’nda Haşim İşcan Caddesi’nden gelen üç şeritle kesişiyor.

Bugün için Haşim İşcan’dan gelen araç sayısı az olsa bile, Şehreküstü Meydanı’nda kesişen araçlardan Heykel yönüne devam edecekler tek şeritli Çatalfırın Viyadüğü’ne girmek isterken sıkışıyorlar.

O sıkışıklık da…

Zaman zaman Fevzi Çakmak yönünde Kent Meydanı’na, Haşim İşcan yönünde ise Ördekli Hamam’a kadar araç kuyruklarına yol açıyor.

Nitekim…

1.5 yıl önce Cumhuriyet Caddesi altyapısını değiştirmek için trafiğe kapatıldığında büyük bir soruna yol açmıştı.

Peki…

İki önemli caddenin kesiştiği Şehreküstü Meydanı’nda kilitlenen trafik nasıl çözülecek?

Alttan Bursaray geçtiği için caddelerden birinin geçişi yeraltına da alınamayacağına göre, bu kilitlenmeye nasıl çözüm bulunacak?

••••••••••

Görüntü ortada…

Bat-çık yapılabilse bile Şehreküstü Meydanı’ndaki trafik kilitlenmesine çözüm değil.

Çünkü…

Yoğunluk, tek şeritli viyadüğe girmek isteyen yoğun araç trafiğinin sıkışmasından kaynaklanıyor.

O nedenle…

Çözümü Çatalfırın Viyadüğü’nde aramak gerekiyor.

Nitekim…

Cumhuriyet Caddesi’ni kapatıp nostalji tramvayı hattı oluşturma projesi üzerinde çalışan Büyükşehir ulaşım ekibi şu sıralar, projeye paralel olarak Şehreküstü Meydanı üzerinde de arayış halindeler.

Hatta…

Ön çalışmalar viyadüğün kaldırılıp kaldırılmaması tartışmasına kadar geldi.

Galiba…

Bugün için kent merkezindeki trafik açısından en önemli karar da bu olacak.

••••••••••

Aslında…

Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatılsa da kapatılmasa da Çatalfırın Viyadüğü’nün etkisini tartışmak ve yeni bir karar almak gerekiyor.

Konuyu 2 yıl önce yine bu sütunlarda gündeme getirirken de aynı nedenlerle tartışılmasını istemiştik.

Bu noktada…

1990 yılında rahmetli Teoman Özalp döneminde yapıldığında Altıparmak Caddesi geliş ve gidiş trafiğiyle kesişmeyi önlediği için sorun çözen proje olan viyadük, son yıllarda kendisi sorun oluşturmaya başladı.

O nedenle…

Çözüm arayışında viyadüğün kaldırılması tartışmasına gelinmesini önemsiyoruz.

Eğer…

Karar verilir de viyadük kaldırılırsa; Zafer Plaza’dan aşağıya araç inmeyeceği için, buradan Şehreküstü’ye dönüşü sağlayan kol Heykel yönüne gidecek araçlara ayrılabilir.

Viyadüğün kaldırılmasıyla boşalacak şerit ve mevcut şerit de Altıparmak yönüne inecek araçlara ayrılabilir. Veled-i Saray Camii ise yine ortada kalır.

Sürpriz projeye otopark desteği

Cumhuriyet Caddesi’nin araç trafiğine kapatılarak Pirinçhan-Gökdere arasında tek hatlı nostalji tramvayı oluşturulması çok önemli bir proje.

Çünkü…

Öncelikle çarşıyı ve Hanlar Bölgesi’ndeki alışveriş geleneğini canlandıracak. Cumhuriyet Caddesi’ne konsept değişikliği getirip, 24 saat yaşayan kent için özel bir mekan olmasını sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi’nde bu proje üzerinde çalışan ulaşım ekibi yan unsurları da düşünüyor.

Bu kapsamda…

Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi karşısında eski Bıçakçılar Çarşısı alanında yapılacak katlı otopark, yaya bölgesi için çok önemli bir sorunu çözecek.

Ayrıca…

Çalışmayı yürüten ekip, güzergah üzerinde bir katlı otopark daha yapabilmesi için araştırma yapıyor.

Böylece…

Çarşı ve Cumhuriyet Caddesi’ne gelenler rahatlıkla araçlarını park edebilecekler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 23-11-2009