Tıp`ta bir devrim de yoğun bakım ve ameliyathanede Uludağ Üniversitesi`nin yeni dönem hamleleri

Tıp`ta bir devrim de yoğun bakım ve ameliyathanede Uludağ Üniversitesi`nin yeni dönem hamleleri Tıp Fakültesi`nde devam ediyor. Yoğun bakımlarda 12`ye kadar inen yatak sayısı 60`a, 19 olan ameliyathane sayısı da 29`a çıktı. Yoğun bakımlar 2 Ekim`de açılıyor…

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin araştırma ve uygulama hastanesi hepimiz için çok özel bir yere sahip.

Öyle ki…

Bu kentte yaşayan pek çok kişinin aklına “üniversite” denildiğinde yalnızca Tıp Fakültesi geliyor.

Çünkü…

Tıp Fakültesi’nin hastanesi sağlık hizmeti verdiği için, pek çok kişi üniversite olarak Tıp Fakültesi’nin hastanesini kabul ediyor.

Yanı sıra…

Fakülte hastanesi aynı zamanda Bölge Hastanesi olarak hizmet veriyor.

Hatta…

Bazen sınırlar biraz daha genişleyip doğu kentlerinden tedavi için buraya gelenler bile oluyor.

Bütün bunlar…

Bir yandan ekonomik sorunlarla boğuşan Tıp Fakültesi’nde, hastanenin sağlık hizmetleri vermesi açısından zaman zaman sorunlara yol açıyor.

Örneğin…

Hastanedeki kimi branşlarda çekilen yatak sıkıntısı, yoğun bakımlarda had safhaya ulaşıyor.

Ayrıca…

Ameliyathaneler de artık neredeyse iş göremez durumuna gelmek üzere.

Hem sayı olarak yetersiz kalan, hem teknolojileri eskide kalan ameliyathanelerde çok güç koşullarda hizmet verilmeye çalışılıyor.

İşte…

Yıllar içinde birikmiş bu gibi sorunlara şu sıralar çok ciddi hamlelerle çözümler getiriliyor.

Bu kapsamda…

Çeşitli nedenlerle kapatılan servis yoğun bakımları nedeniyle Tıp Fakültesi’nin hastanesinde 12’ye kadar düşen yoğun bakım yatağı sayısı kısa sürede etkili bir çalışmaşyla 60’a çıkarıldı.

Özellikle…

En çok sıkıntı çekilen Reanimasyon yoğun bakımında, hastaların az olması nedeniyle sıra beklemek zorunda kaldığı yatak sayısı 24’e çıktı.

Yine…

Kalp-Damar Cerrahi’nin yoğun bakım yatağı sayısı 2’den 15’e yükseldi.

Ayrıca…

Önceki dönemde kapatılan Çocuk yoğun bakımı 15, yine kapatılan Genel Cerrahi yoğun bakımı ise 10 yatakla yeniden açıldı. Kardiyoloji’nin 10 yoğun bakım yatağı da yenilendi.

Toplamda 60 yatağa ulaşan yoğun bakımlar, Tıp Fakültesi’nin hastanesinde çok önemli bir sorun çözecek.

Yönetim…

Yeni yoğun bakımlar için 2 Ekim Cuma günü açılış töreni yapmayı planlıyor.

••••••••••

Bu arada…

Tıp Fakültesi’nin ameliyathaneleri de hastanenin açıldığı günden bu yana ciddi bir yenileme geçirmediği için sıkıntılara yol açıyor.

Hele…

Mevcut 19 ameliyathanedeki cihazların modelleri artık piyasada kalmadığından, sağdan-soldan derme çatma çözümlerle çalıştırılabiliyor.

Sıkıntıyı aşmak için öncelikle ameliyathane sayısı arttırıldı ve toplamda 29’a çıkarıldı.

Sonrasında…

Başka servislerle birlikte, ameliyathanelerdeki cihazların en azından bir kısmının yenilenmesi sağlandı.

••••••••••

Bütün bunlar…

Çok ciddi ekonomik sorunlarla boğuşan Tıp Fakültesi için çok önemli ve devrim niteliğinde işler. Üstelik, kısa sürede bu hamlelerin yapılmış olması çok önemli.

O bakımdan…

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay’ı ekip çalışmasıyla ele ele verip çözüm ürettikleri, böylece önemli işler yaptıkları için önce kutluyor; sonra da bu hizmetlerden yararlanacak Bursalı bir vatandaş olarak teşekkür ediyoruz.

Sonra da…

Tüm yapılanların “henüz başlangıç” olduğuna inanıyor, sorunları çözecek ve daha iyi koşullarda daha iyi sağlık hizmeti için yapılanların devamını bekliyoruz.

Osmangazi Belediyesi ile Devlet Tiyatrosu’nu karşı karşıya getiren sorunu Vardar ve Dündar çözüyorlar

Bursa’nın en büyük ilçe belediyesiyle, Devlet Tiyatrosu’nun karşı karşıya gelmesi herkesi rahatsız etti.

Gelişmeyi de herkes izledi…

Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu’nun arka bahçesinde bulunan ve oyun aralarında ya da provalarda kullandıkları, hatta ezberlerini yaptıkları lokalde, geçen dönem tutulan “kaçak zaptı” gereği Osmangazi Belediyesi önce yıkımın işareti olarak duvarda delik açtı, geçtiğimiz hafta sonu da baraka ortadan kaldırılıp yerine mıcır serildi.

Bu sütunlarda dün, yıkım gerekçesi olarak, burasının yola dönüştürüleceği ve böylece Feraizci Sokak ile Eğitim Araçları köşesinin birleştirileceğinin açıklandığını aktardık.

Dahası…

Görüntünün burasının yola elverişli olmadığını gösterdiğini, serilen mıcırın da akıllara “acaba başka bir kullanım amacı mı söz konusu” sorusunu getirdiğini yine dünkü yazımızda vurguladık.

Bunun üzerine…

Bu kentte yetişmiş ve kentin değerlerini iyi bilen biri olarak Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Nagip Vardar harekete geçti.

Dün de…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile birlikte AVP Devlet Tiyatrosu’nu ziyaret ederek Müdür Mehmet Gökçer’le görüştüler.

Görüşmeye…

Osmangazi Belediyesi ve tiyatronun teknik kadroları da katıldı.

Üstelik…

Dünkü sürpriz ziyaret sırasında, yıkılan barakanın yerine mıcır dökülmesiyle ortaya çıkan alana hemen araçların parketmiş olması, Vardar ve Dündar’ı da geleceğe yönelik kaygılandırdı.

Sonuçta…

AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar’ın aracılığında, Osmangazi Belediyesi ile Devlet Tiyatrosu ilk kez buluştu.

Buluşmada…

Bugüne kadar kamuoyuna yansıyan inatlaşma görüntülerinin aksine sıcak bir diyalog kuruldu ve belli noktalarda da uzlaşma sağlandı.

Hatta…

Dünkü ilk temas ve buluşmanın sıcak ortamında, “kalıcı çözüm projesi” için bile ilk adımlar atıldı.

Buna göre…

Yıkılan barakanın hemen yanında bulunan ve mülkiyeti tiyatroya ait olan alana Osmangazi Belediyesi tarafından Bursa mimarisine uygun 4 ya da 5 katlı bir bina yapılacak.

Binada…

Hem sanatçılar için daha uygun koşullarda bir lokal hazırlanacak, hem tiyatronun kullanımı için yeni mekanlar oluşturulacak.

Binanın altına, şu anda sahne altında çok sağlıksız şekilde tutulan dekorlar için depo da yapılacak.

En önemlisi…

Başkan Dündar, kente özgün mimariyi yansıtacak olan yeni bina ile tiyatro binası arasında tüpgeçit özelliğinde kapalı bir köprü yapılacağını, böylece sanatçıların ve görevlilerin iki bina arasında buradan ulaşımı sağlayacaklarını açıkladı.

Biz de…

Bursa’yı bilen sağduyulu yaklaşımların gerçekleştirdiği arabuluculukla sorunlara çözüm getirilmesinden mutlu olduk.

Bize göre…

AK Parti İl Başkanı Vardar kurumları uzlaştırarak gerçekten önemli bir iş başardı.

Osmangazi Belediye Başkanı Dündar da kalıcı çözümün nasıl bulunacağını gösterdi.

Bursa’nın işgali bu oyunda: Kara örtü

Bursa basının duayen isimlerinden tarih araştırmacısı yazar Yılmaz Akkılıç’ın uzun yıllardır rüyasıydı Bursa’nın işgali ve kurtuluşunu tiyatroda oyunlaştırıp anlatmak.

O rüya sonunda gerçek oldu.

Akkılıç Usta’nın danışmanlığında, Zerrin Tığlıoğlu’nun yazdığı Kara Örtü ya da diğer adıyla Puşude-i Siyah adlı oyun bu akşamdan itibaren Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmeye başlanıyor.

Oyunla ilgili ayrıntı yazmak istemiyoruz. Çünkü, Bursa’da doğan, yaşayan ve bu kenti seven herkesin, 2 yıl 2 ay 2 gün süren o karanlık işgal dönemini ve kurtuluşun heyecanını bu oyunda görmelerini arzuluyoruz.

Yanı sıra…

Betül Gökçer’in yönettiği oyunun taşıdığı bir de vefa duygusu var:

Bursa’da tiyatronun emektarı Feyha Çelenk’in emeklilik öncesi son başrolü. Ustaya saygı da gerekli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 01-10-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*